Na skróty
Makaron z kurkami to prosty i szybki letni obiad. Danie w którym królują świeże i aromatyczne kurki. Sezon na przepyszne kurki rozpoczyna się w czerwcu, a kończy dopiero w listopadzie, jednak najwięcej jest ich w okresie letnim. Z tego powodu czerwiec i lipiec to doskonały czas na przepisy z kurkami, gdzie dodatkiem może być makaron, albo kluski śląskie.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makaron z kurkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 120 g makaronu
- 60 g świeżych kurek
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżka masła
- 2 łyżki natki pietruszki
- 150 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz
Przepis na makaron z kurkami
- Kurki dokładnie myjemy i osuszamy, większe kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy makaron al dente według zaleceń na opakowaniu.
- Kroimy w drobną kosteczkę cebule oraz drobno siekamy czosnek. Następnie podsmażamy na patelni na oliwie i maśle.
- Gdy cebula i czosnek będą zrumienione, dodajemy kurki, doprawiamy solą do smaku, co chwilę mieszając smażymy przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Dodajemy śmietankę i zagotowujemy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
- Do patelni dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy i smażymy przez około pół minuty, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem. Makaron z kurkami jest gotowy. Smacznego!
Łatwy przepis, szybko, a do tego na jednej patelni, danie wprost idealne na szybki obiad. Podsumowując makaron z kurkami to wyjątkowe danie, gdzie smak jest nieposkromiony innymi dodatkami, a makaron gra jedynie rolę drugoplanową.