Makaron z kurkami to prosty, szybki letni obiad. Danie w którym królują świeże i aromatyczne kurki. Smak nieposkromiony innymi dodatkami, gdzie makaron jest tylko dodatkiem.
Składniki:
- 120 gram makaron świderki
- 200 gram kurki
- 0.5 cebula
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżeczka oliwa z oliwek
- 1 łyżka masło ekstra
- 2 łyżki natka pietruszki
- 150 ml śmietana 30%
- szczypta sól
- szczypta pieprz mielony
Jak przygotować makaron z kurkami?
- Kurki dokładnie myjemy i osuszamy, większe kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy makaron al dente według zaleceń na opakowaniu.
- Kroimy w drobną kosteczkę cebule oraz drobno siekamy czosnek. Następnie podsmażamy na patelni na oliwie i maśle.
- Gdy cebula i czosnek będą zrumienione, dodajemy kurki, doprawiamy solą do smaku, co chwilę mieszając smażymy przez ok. 5 – 7 minut. W międzyczasie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Wlewamy śmietankę i zagotowujemy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
- Do patelni dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy i smażymy przez około pół minuty aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem. Smacznego!
Dodaj komentarz