Makaron z kurkami

7.5k 0
Przepis na makaron z kurkami

Makaron z kurkami to prosty i szybki letni obiad. Danie w którym królują świeże i aromatyczne kurki. Sezon na przepyszne kurki rozpoczyna się w czerwcu, a kończy dopiero w listopadzie, jednak najwięcej jest ich w okresie letnim. Z tego powodu czerwiec i lipiec to doskonały czas na przepisy z kurkami, gdzie dodatkiem może być makaron, albo kluski śląskie.

Składniki:

  • 120 g makaronu
  • 60 g świeżych kurek
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz

Jak przygotować makaron z kurkami?

  1. Kurki dokładnie myjemy i osuszamy, większe kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy makaron al dente według zaleceń na opakowaniu.
  2. Kroimy w drobną kosteczkę cebule oraz drobno siekamy czosnek. Następnie podsmażamy na patelni na oliwie i maśle.
  3. Gdy cebula i czosnek będą zrumienione, dodajemy kurki, doprawiamy solą do smaku, co chwilę mieszając smażymy przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
  4. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Do patelni dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy i smażymy przez około pół minuty, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem. Makaron z kurkami jest gotowy. Smacznego!

Łatwy przepis, szybko, a do tego na jednej patelni, danie wprost idealne na szybki obiad. Podsumowując makaron z kurkami to wyjątkowe danie, gdzie smak jest nieposkromiony innymi dodatkami, a makaron gra jedynie rolę drugoplanową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

15 + = 24

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?