Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim to doskonała propozycja na romantyczną kolację lub elegancki obiad, który z pewnością zachwyci każdego smakosza. Przygotowanie przepisu jest bardzo łatwe, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Bowiem łosoś zapiekany w cieście francuskim nie tylko wygląda efektownie, ale również świetnie smakuję.

Reklamy Ads By Google

Surowy łosoś w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem jest bardzo łatwy w przygotowaniu, wystarczy chwilę podsmażyć szpinak, nałożyć na ciasto francuskie, dodać ser feta, na koniec rozłożyć łososia i zawinąć ciasto. Tak przygotowany łosoś ze szpinakiem trafia do piekarnika na 35 minuto do zapieczenia w temperaturze 180 ℃. Po wyjęciu z piekarnika zapiekanego łososia należy pokroić na porcje i podać na talerze, najlepiej z dodatkiem sałatki lub pieczonych warzyw 😉

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 400 g świeżego filetu z łososia bez skóry
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 1 jajko
  • 2 x łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/5 łyżeczki pieprz czarnego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim — przepis

  1. W pierwszej kolejności na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz szpinak i podsmażamy całość chwilę, aż woda odparuje. Następnie doprawiamy łyżeczką soli, pieprzem czarnym oraz gałką muszkatołową.
  2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie równe części. Dłuższe brzegi ciasta nacinamy tak, aby powstały paski, środek pozostawiając nienacięty. Następnie na środek ciasta nakładamy szpinak.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Ser feta kroimy na plastry i wykładamy na szpinak. Następnie na ser wykładamy łososia, którego przyprawiamy z wierzchu solą oraz pieprzem cytrynowym.
  5. Paseczki ciasta zawijamy naprzemiennie na ukos do środka — Końcówkę jeśli zostaje lekko podwijamy pod spód. Następnie ciasto smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Łososia w cieście francuskim wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ℃ i pieczemy przez 35 minut lub do momentu, aż ciasto łanie się zarumieni. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Łososia zapiekanego w cieście francuskim po wyjęciu z piekarnika należy pokroić na porcje i podać na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionej sałatki lub pieczonych warzyw.

Zobacz również: Ciasteczka francuskie z łososiem, serem i szpinakiem

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.95

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)