
Na skróty
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim to doskonała propozycja na romantyczną kolację lub elegancki obiad, który z pewnością zachwyci każdego smakosza. Przygotowanie przepisu jest bardzo łatwe, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Bowiem łosoś zapiekany w cieście francuskim nie tylko wygląda efektownie, ale również świetnie smakuję.
Surowy łosoś w cieście francuskim
Łosoś ze szpinakiem jest bardzo łatwy w przygotowaniu, wystarczy chwilę podsmażyć szpinak, nałożyć na ciasto francuskie, dodać ser feta, na koniec rozłożyć łososia i zawinąć ciasto. Tak przygotowany łosoś ze szpinakiem trafia do piekarnika na 35 minuto do zapieczenia w temperaturze 180 ℃. Po wyjęciu z piekarnika zapiekanego łososia należy pokroić na porcje i podać na talerze, najlepiej z dodatkiem sałatki lub pieczonych warzyw 😉
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 400 g świeżego filetu z łososia bez skóry
- 200 g świeżego szpinaku
- 100 g sera typu feta
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 1 jajko
- 2 x łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/5 łyżeczki pieprz czarnego
- 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim — przepis
- W pierwszej kolejności na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz szpinak i podsmażamy całość chwilę, aż woda odparuje. Następnie doprawiamy łyżeczką soli, pieprzem czarnym oraz gałką muszkatołową.
- Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie równe części. Dłuższe brzegi ciasta nacinamy tak, aby powstały paski, środek pozostawiając nienacięty. Następnie na środek ciasta nakładamy szpinak.
- Ser feta kroimy na plastry i wykładamy na szpinak. Następnie na ser wykładamy łososia, którego przyprawiamy z wierzchu solą oraz pieprzem cytrynowym.
- Paseczki ciasta zawijamy naprzemiennie na ukos do środka — Końcówkę jeśli zostaje lekko podwijamy pod spód. Następnie ciasto smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Łososia w cieście francuskim wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ℃ i pieczemy przez 35 minut lub do momentu, aż ciasto łanie się zarumieni. Smacznego!
Łososia zapiekanego w cieście francuskim po wyjęciu z piekarnika należy pokroić na porcje i podać na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionej sałatki lub pieczonych warzyw.
Zobacz również: Ciasteczka francuskie z łososiem, serem i szpinakiem
Komentarze