Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim

Reklamy Ads By Google

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim to doskonała propozycja na romantyczną kolację lub elegancki obiad, który z pewnością zachwyci każdego smakosza. Przygotowanie przepisu jest bardzo łatwe, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Bowiem łosoś zapiekany w cieście francuskim nie tylko wygląda efektownie, ale również świetnie smakuję.

Reklamy Ads By Google

Surowy łosoś w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem jest bardzo łatwy w przygotowaniu, wystarczy chwilę podsmażyć szpinak, nałożyć na ciasto francuskie, dodać ser feta, na koniec rozłożyć łososia i zawinąć ciasto. Tak przygotowany łosoś ze szpinakiem trafia do piekarnika na 35 minuto do zapieczenia w temperaturze 180 ℃. Po wyjęciu z piekarnika zapiekanego łososia należy pokroić na porcje i podać na talerze, najlepiej z dodatkiem sałatki lub pieczonych warzyw 😉

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać łososia ze szpinakiem, przeczytaj cały przepis wraz z opisem, w którym znajdziesz cenne wskazówki kulinarne i sugestie zamienników składników w przypadku alergii lub nietolerancji.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 400 g świeżego filetu z łososia bez skóry
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 1 jajko
  • 2 x łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/5 łyżeczki pieprz czarnego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim — przepis

  1. W pierwszej kolejności na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz szpinak i podsmażamy całość chwilę, aż woda odparuje. Następnie doprawiamy łyżeczką soli, pieprzem czarnym oraz gałką muszkatołową.
  2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie równe części. Dłuższe brzegi ciasta nacinamy tak, aby powstały paski, środek pozostawiając nienacięty. Następnie na środek ciasta nakładamy szpinak.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Ser feta kroimy na plastry i wykładamy na szpinak. Następnie na ser wykładamy łososia, którego przyprawiamy z wierzchu solą oraz pieprzem cytrynowym.
  5. Paseczki ciasta zawijamy naprzemiennie na ukos do środka — Końcówkę jeśli zostaje lekko podwijamy pod spód. Następnie ciasto smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Łososia w cieście francuskim wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ℃ i pieczemy przez 35 minut lub do momentu, aż ciasto łanie się zarumieni. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Łososia zapiekanego w cieście francuskim po wyjęciu z piekarnika należy pokroić na porcje i podać na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionej sałatki lub pieczonych warzyw.

Zobacz również: Ciasteczka francuskie z łososiem, serem i szpinakiem

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.95

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis

Data aktualizacji:

Szefpoleca

Szefpoleca

Nie jestem zawodowym kucharzem, ale jestem Szefem w swojej kuchni – i chcę Ci pokazać, że gotowanie może być proste, smaczne i pełne kreatywności. Na moim blogu znajdziesz porady kulinarne oparte na praktyce i doświadczeniu, autorskie przepisy ze zdjęciami i łatwymi opisami krok po kroku, sezonowe inspiracje, a także triki kuchenne, które ułatwiają codzienne gotowanie.

Artykuły: 454
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najwyżej oceniane
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)