Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim, zbliżenie na talerz, ciasto francuskie z łososiem, szpinak, pomysł na obiad
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim — przepis

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim to doskonała propozycja na romantyczną kolację lub elegancki obiad, który z pewnością zachwyci każdego smakosza. Przygotowanie przepisu jest bardzo łatwe, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Bowiem łosoś zapiekany w cieście francuskim nie tylko wygląda efektownie, ale również świetnie smakuję.

Surowy łosoś w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem jest bardzo łatwy w przygotowaniu, wystarczy chwilę podsmażyć szpinak, nałożyć na ciasto francuskie, dodać ser feta, na koniec rozłożyć łososia i zawinąć ciasto. Tak przygotowany łosoś ze szpinakiem trafia do piekarnika na 35 minuto do zapieczenia w temperaturze 180 ℃. Po wyjęciu z piekarnika zapiekanego łososia należy pokroić na porcje i podać na talerze, najlepiej z dodatkiem sałatki lub pieczonych warzyw 😉

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 400 g świeżego filetu z łososia bez skóry
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 1 jajko
  • 2 x łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/5 łyżeczki pieprz czarnego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim — przepis

  1. W pierwszej kolejności na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz szpinak i podsmażamy całość chwilę, aż woda odparuje. Następnie doprawiamy łyżeczką soli, pieprzem czarnym oraz gałką muszkatołową.
  2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie równe części. Dłuższe brzegi ciasta nacinamy tak, aby powstały paski, środek pozostawiając nienacięty. Następnie na środek ciasta nakładamy szpinak.
  3. Ser feta kroimy na plastry i wykładamy na szpinak. Następnie na ser wykładamy łososia, którego przyprawiamy z wierzchu solą oraz pieprzem cytrynowym.
  4. Paseczki ciasta zawijamy naprzemiennie na ukos do środka — Końcówkę jeśli zostaje lekko podwijamy pod spód. Następnie ciasto smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Łososia w cieście francuskim wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ℃ i pieczemy przez 35 minut lub do momentu, aż ciasto łanie się zarumieni. Smacznego!

Łososia zapiekanego w cieście francuskim po wyjęciu z piekarnika należy pokroić na porcje i podać na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionej sałatki lub pieczonych warzyw.

Zobacz również: Ciasteczka francuskie z łososiem, serem i szpinakiem

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.94

Twoja ocena:

2 osoby ogląda ten przepis
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments