Łazanki z boczkiem i kiszoną kapustą

Przepis na łazanki z boczkiem i kiszoną kapustą
Przepis na łazanki z boczkiem i kiszoną kapustą

Łazanki z kapustą to jedno z tych dań, które w kuchni polskiej jest uznawane za potrawę wigilijną, jednak łazanki z boczkiem i kiszoną kapustą możemy spokojnie zajadać przez cały rok. Przygotowanie jest bardzo proste, a raz wykonany w ten sposób obiad z powodzeniem może wystarczyć na kilka dni. Łazanki to bez wątpienia obowiązkowy przepis w każdym zeszycie kuchennym. Wypróbuj mój sprawdzony, stary przepis na łazanki z boczkiem i kapustą, który idealnie sprawdzi się późną jesienią oraz wczesną wiosną.

Dokładnie takie same łazanki z boczkiem szykuję na Święta, tylko dodatkowo wzbogacam danie suszonymi grzybami, które wcześniej namaczam w szklance co najmniej dwie godziny przed smażeniem. Zapraszam po przepis!

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 500 g wędzonego boczku
  • 500 g makaronu łazanki
  • 2 średnie cebule
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • szczypta kminku
  • olej (opcjonalnie)

Przepis na łazanki z boczkiem i kapustą kiszoną

  1. W pierwszej kolejności gotujemy kiszoną kapustę. W dużym garnku zalewamy wodą odciśniętą wcześniej kapustę, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Następnie przykrywamy garnek, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu około 25 minut.
  2. Podczas gotowania kapusty, gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu. W tym samym czasie na dużej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek. Podczas podsmażania cebuli i boczku możesz użyć oleju, jednak lepiej będzie wytopić tłuszcz z boczku i na nim smażyć.
  3. Kapustę po ugotowaniu odcedzamy i przekładamy do miski, aby szybciej ostygła. Następnie usuwamy ziela angielskie oraz liście laurowe i drobno szatkujemy. Poszatkowaną kapustę przekładamy na patelni do podsmażanej cebuli i boczku.
  4. Całość mieszamy i smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę.
  5. Łazanki z boczkiem i kapustą kiszoną doprawiamy dopiero na sam koniec smażenia solą, mielonym pieprzem czarnym oraz kminkiem. Następnie danie dokładnie mieszamy. Smacznego!

Wiosną łazanki z boczkiem i koszoną kapustą możesz udekorować świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (18 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x