Łazanki z boczkiem i kiszoną kapustą

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Łazanki z kapustą to jedno z tych dań, które w kuchni polskiej jest uznawane za potrawę wigilijną, jednak łazanki z boczkiem i kiszoną kapustą możemy spokojnie zajadać przez cały rok. Przygotowanie jest bardzo proste, a raz wykonany w ten sposób obiad z powodzeniem może wystarczyć na kilka dni. Łazanki to bez wątpienia obowiązkowy przepis w każdym zeszycie kuchennym. Wypróbuj mój sprawdzony, stary przepis na łazanki z boczkiem i kapustą, który idealnie sprawdzi się późną jesienią oraz wczesną wiosną.

Reklamy Ads By Google

Dokładnie takie same łazanki z boczkiem szykuję na Święta, tylko dodatkowo wzbogacam danie suszonymi grzybami, które wcześniej namaczam w szklance co najmniej dwie godziny przed smażeniem. Zapraszam po przepis!

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis Łazanki z boczkiem i kiszoną kapustą, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 500 g wędzonego boczku
  • 500 g makaronu łazanki
  • 2 średnie cebule
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • szczypta kminku
  • olej (opcjonalnie)
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Przepis na łazanki z boczkiem i kapustą kiszoną

  1. W pierwszej kolejności gotujemy kiszoną kapustę. W dużym garnku zalewamy wodą odciśniętą wcześniej kapustę, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Następnie przykrywamy garnek, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu około 25 minut.
  2. Podczas gotowania kapusty, gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu. W tym samym czasie na dużej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek. Podczas podsmażania cebuli i boczku możesz użyć oleju, jednak lepiej będzie wytopić tłuszcz z boczku i na nim smażyć.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Kapustę po ugotowaniu odcedzamy i przekładamy do miski, aby szybciej ostygła. Następnie usuwamy ziela angielskie oraz liście laurowe i drobno szatkujemy. Poszatkowaną kapustę przekładamy na patelni do podsmażanej cebuli i boczku.
  5. Całość mieszamy i smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Łazanki z boczkiem i kapustą kiszoną doprawiamy dopiero na sam koniec smażenia solą, mielonym pieprzem czarnym oraz kminkiem. Następnie danie dokładnie mieszamy. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Wiosną łazanki z boczkiem i koszoną kapustą możesz udekorować świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.89

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments