Na skróty
Łazanki z kapustą to jedno z tych dań, które w kuchni polskiej jest uznawane za potrawę wigilijną, jednak łazanki z boczkiem i kiszoną kapustą możemy spokojnie zajadać przez cały rok. Przygotowanie jest bardzo proste, a raz wykonany w ten sposób obiad z powodzeniem może wystarczyć na kilka dni. Łazanki to bez wątpienia obowiązkowy przepis w każdym zeszycie kuchennym. Wypróbuj mój sprawdzony, stary przepis na łazanki z boczkiem i kapustą, który idealnie sprawdzi się późną jesienią oraz wczesną wiosną.
Dokładnie takie same łazanki z boczkiem szykuję na Święta, tylko dodatkowo wzbogacam danie suszonymi grzybami, które wcześniej namaczam w szklance co najmniej dwie godziny przed smażeniem. Zapraszam po przepis!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis Łazanki z boczkiem i kiszoną kapustą, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 500 g wędzonego boczku
- 500 g makaronu łazanki
- 2 średnie cebule
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- szczypta kminku
- olej (opcjonalnie)
Przepis na łazanki z boczkiem i kapustą kiszoną
- W pierwszej kolejności gotujemy kiszoną kapustę. W dużym garnku zalewamy wodą odciśniętą wcześniej kapustę, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Następnie przykrywamy garnek, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu około 25 minut.
- Podczas gotowania kapusty, gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu. W tym samym czasie na dużej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek. Podczas podsmażania cebuli i boczku możesz użyć oleju, jednak lepiej będzie wytopić tłuszcz z boczku i na nim smażyć.
- Kapustę po ugotowaniu odcedzamy i przekładamy do miski, aby szybciej ostygła. Następnie usuwamy ziela angielskie oraz liście laurowe i drobno szatkujemy. Poszatkowaną kapustę przekładamy na patelni do podsmażanej cebuli i boczku.
- Całość mieszamy i smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę.
- Łazanki z boczkiem i kapustą kiszoną doprawiamy dopiero na sam koniec smażenia solą, mielonym pieprzem czarnym oraz kminkiem. Następnie danie dokładnie mieszamy. Smacznego!
Wiosną łazanki z boczkiem i koszoną kapustą możesz udekorować świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem.