Lasagne

Jak zrobić Lasagne?
Jak zrobić Lasagne?

Zobacz mój przepis na pyszną lasagne bolognese z boczkiem wędzonym i mięsem mielonym, czyli taka trochę lazania w polskim wydaniu. Gdzie gości minimum składników w maksimum wyjątkowego smaku! Nie ukrywam, że pierwszy raz jadłem lasagne będąc we Włoszech i wciąż pamiętam, jak niesamowicie mi smakowała. Ta mieszanka skąpanych w południowym słońcu pomidorów i mięsa mielonego. Pyszności!

Dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na tę wyjątkową włoską potrawę. Lasagne bolognese, to pyszne danie, które możesz przyrządzić na obiad dla całej rodziny.

Składanki:

Sos boloński

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 150 g boczku wędzonego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • cebula
  • marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • szklanka wina (może być białe lub czerwone)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka bulionu
  • 400 g passaty pomidorowej

Sos beszamelowy

  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 600 ml mleka
  • gałka muszkatołowa

Jak zrobić lasagne?

  1. W pierwszej kolejności musimy przygotować sos boloński. Na oliwie, w dużym garnku, szklimy drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy posiekanego w drobną kosteczkę selera oraz startą marchewkę.
  2. Następnie przesuwamy na bok warzywa i w wolne miejsce dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Chwilę podsmażamy, aż się zarumieni i mieszamy z warzywami.
  3. Ponownie przesuwamy wszystko na bok garnka i dodajemy 1/3 część mięsa, obsmażamy mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie mieszamy z warzywami oraz boczkiem i przesuwamy wszystko na bok, dokładamy resztą mięsa. Podsmażamy chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
  4. Następnie dodajemy wino i gotujemy na średnim ogniu przez około 3 minuty. Dodajemy gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym i doprowadzamy do zagotowania. Na samym końcu dodajemy passatę pomidorową. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Następnie doprawiamy solą oraz pieprzem i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu 2 godziny, od czasu do czasu mieszamy, aby spód nie przywierał.

Sos beszamelowy

  1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy około 2 minuty ciągle mieszając. Następnie stopniowo dodajemy mleko cały czas energicznie mieszając, aż sos będzie gładki bez grudek.
  2. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut, następnie odstawiamy z ognia, doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

Pieczenie lasagne

  1. Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Żaroodporną formę o wymiarach około 20 x 30 cm smarujemy masłem i wlewamy około 100 ml sosu beszamelowego, następnie układamy pierwszą warstwę płatów lasagne. Płaty mogą nieznacznie na siebie nachodzić, nie będzie stanowiło to żadnego problemu.
  2. Następnie na płatach lasagne rozprowadzamy równomiernie warstwę sosu bolońskiego, następnie polewamy sosem beszamelowym i posypujemy tartym parmezanem. Taką czynność powtarzamy, aż wyłożymy wszystkie płaty lasagne.
  3. Złożoną lasagne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. W połowie tego czasu przykrywamy lasagne folią aluminiową.

Gotową lasagne po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy chwilę do przestygnięcia, następnie kroimy na gotowe kawałki. Polecam Ci udekorować lasagne listkami rukoli. Smacznego!

Zobacz również: Lasagne ze szpinakiem

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (35 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Szefpoleca Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych przepisach?
Nie zgadzam się
Zgadzam się

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?