Lasagne

Reklamy Ads By Google

Zobacz mój przepis na pyszną lasagne bolognese z boczkiem wędzonym i mięsem mielonym, czyli taka trochę lazania w polskim wydaniu. Gdzie gości minimum składników w maksimum wyjątkowego smaku! Nie ukrywam, że pierwszy raz jadłem lasagne będąc we Włoszech i wciąż pamiętam, jak niesamowicie mi smakowała. Ta mieszanka skąpanych w południowym słońcu pomidorów i mięsa mielonego. Pyszności!

Dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na tę wyjątkową włoską potrawę. Lasagne bolognese, to pyszne danie, które możesz przyrządzić na obiad dla całej rodziny.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis lasagne, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

Sos boloński

Reklamy Ads By Google

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 150 g boczku wędzonego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • cebula
  • marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • szklanka wina (może być białe lub czerwone)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka bulionu
  • 400 g passaty pomidorowej

Sos beszamelowy

  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 600 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Przepis na lasagne

  1. W pierwszej kolejności musimy przygotować sos boloński. Na oliwie, w dużym garnku, szklimy drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy posiekanego w drobną kosteczkę selera oraz startą marchewkę.
  2. Następnie przesuwamy na bok warzywa i w wolne miejsce dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Chwilę podsmażamy, aż się zarumieni i mieszamy z warzywami.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Ponownie przesuwamy wszystko na bok garnka i dodajemy 1/3 część mięsa, obsmażamy mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie mieszamy z warzywami oraz boczkiem i przesuwamy wszystko na bok, dokładamy resztą mięsa. Podsmażamy chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
  5. Następnie dodajemy wino i gotujemy na średnim ogniu przez około 3 minuty. Dodajemy gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym i doprowadzamy do zagotowania. Na samym końcu dodajemy passatę pomidorową. Całość dokładnie mieszamy.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie doprawiamy solą oraz pieprzem i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu 2 godziny, od czasu do czasu mieszamy, aby spód nie przywierał.
  8. Reklamy Ads By Google

Sos beszamelowy

Reklamy Ads By Google
  1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy około 2 minuty ciągle mieszając. Następnie stopniowo dodajemy mleko cały czas energicznie mieszając, aż sos będzie gładki bez grudek.
  2. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut, następnie odstawiamy z ognia, doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
  3. Reklamy Ads By Google

Pieczenie lasagne

  1. Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Żaroodporną formę o wymiarach około 20 x 30 cm smarujemy masłem i wlewamy około 100 ml sosu beszamelowego, następnie układamy pierwszą warstwę płatów lasagne. Płaty mogą nieznacznie na siebie nachodzić, nie będzie stanowiło to żadnego problemu.
  2. Następnie na płatach lasagne rozprowadzamy równomiernie warstwę sosu bolońskiego, następnie polewamy sosem beszamelowym i posypujemy tartym parmezanem. Taką czynność powtarzamy, aż wyłożymy wszystkie płaty lasagne.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Złożoną lasagne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. W połowie tego czasu przykrywamy lasagne folią aluminiową.

Gotową lasagne po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy chwilę do przestygnięcia, następnie kroimy na gotowe kawałki. Polecam Ci udekorować lasagne listkami rukoli. Smacznego!

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Lasagne ze szpinakiem

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.79

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)