Lasagne

Jak zrobić Lasagne?
Jak zrobić Lasagne?

Zobacz mój przepis na pyszną lasagne z boczkiem wędzonym i mięsem mielonym, czyli lazania w polskim wydaniu. Gdzie gości minimum składników w maksimum wyjątkowego smaku! Pierwszy raz jadłem lasagne będąc we Włoszech i wciąż pamiętam, jak niesamowicie mi smakowała. Właśnie dlatego dzisiaj dzielę się w Tobą moim ulubionym przepisem na tę wyjątkową włoską potrawę.

Składanki:

Sos boloński

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 150 g boczku wędzonego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • cebula
  • marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • szklanka wina (może być białe lub czerwone)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka bulionu
  • 400 g passaty pomidorowej

Sos beszamelowy

  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 600 ml mleka
  • gałka muszkatołowa

Jak zrobić lasagne?

  1. W pierwszej kolejności musimy przygotować sos boloński. Na oliwie, w dużym garnku, szklimy drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy posiekanego w drobną kosteczkę selera oraz startą marchewkę.
  2. Następnie przesuwamy na bok warzywa i w wolne miejsce dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Chwilę podsmażamy, aż się zarumieni i mieszamy z warzywami.
  3. Ponownie przesuwamy wszystko na bok garnka i dodajemy 1/3 część mięsa, obsmażamy mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie mieszamy z warzywami oraz boczkiem i przesuwamy wszystko na bok, dokładamy resztą mięsa. Podsmażamy chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
  4. Następnie dodajemy wino i gotujemy na średnim ogniu przez około 3 minuty. Dodajemy gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym i doprowadzamy do zagotowania. Na samym końcu dodajemy passatę pomidorową. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Następnie doprawiamy solą oraz pieprzem i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu 2 godziny, od czasu do czasu mieszamy, aby spód nie przywierał.

Sos beszamelowy

  1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy około 2 minuty ciągle mieszając. Następnie stopniowo dodajemy mleko cały czas energicznie mieszając, aż sos będzie gładki bez grudek.
  2. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut, następnie odstawiamy z ognia, doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

Pieczenie lasagne

  1. Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Żaroodporną formę o wymiarach około 20 x 30 cm smarujemy masłem i wlewamy około 100 ml sosu beszamelowego, następnie układamy pierwszą warstwę płatów lasagne. Płaty mogą nieznacznie na siebie nachodzić, nie będzie stanowiło to żadnego problemu.
  2. Następnie na płatach lasagne rozprowadzamy równomiernie warstwę sosu bolońskiego, następnie polewamy sosem beszamelowym i posypujemy tartym parmezanem. Taką czynność powtarzamy, aż wyłożymy wszystkie płaty lasagne.
  3. Złożoną lasagne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. W połowie tego czasu przykrywamy lasagne folią aluminiową.

Gotową lasagne po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy chwilę do przestygnięcia, następnie kroimy na gotowe kawałki. Polecam Ci udekorować lasagne listkami rukoli. Smacznego!

Oceń ten przepis!
[Oceny: 20 Średnia: 4.8]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 4 = 5