Zobacz mój przepis na pyszną lasagne bolognese z boczkiem wędzonym i mięsem mielonym, czyli taka trochę lazania w polskim wydaniu. Gdzie gości minimum składników w maksimum wyjątkowego smaku! Nie ukrywam, że pierwszy raz jadłem lasagne będąc we Włoszech i wciąż pamiętam, jak niesamowicie mi smakowała. Ta mieszanka skąpanych w południowym słońcu pomidorów i mięsa mielonego. Pyszności!
Na skróty
Dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na tę wyjątkową włoską potrawę. Lasagne bolognese, to pyszne danie, które możesz przyrządzić na obiad dla całej rodziny.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis lasagne, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
Sos boloński
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 150 g boczku wędzonego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- cebula
- marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- szklanka wina (może być białe lub czerwone)
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- szklanka bulionu
- 400 g passaty pomidorowej
- 15 — 18 szt makaronu lasagne
- 150 g parmezanu
Sos beszamelowy
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 600 ml mleka
- gałka muszkatołowa
Przepis na lasagne
- W pierwszej kolejności musimy przygotować sos boloński. Na oliwie, w dużym garnku, szklimy drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy posiekanego w drobną kosteczkę selera oraz startą marchewkę.
- Następnie przesuwamy na bok warzywa i w wolne miejsce dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Chwilę podsmażamy, aż się zarumieni i mieszamy z warzywami.
- Ponownie przesuwamy wszystko na bok garnka i dodajemy 1/3 część mięsa, obsmażamy mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie mieszamy z warzywami oraz boczkiem i przesuwamy wszystko na bok, dokładamy resztą mięsa. Podsmażamy chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
- Następnie dodajemy wino i gotujemy na średnim ogniu przez około 3 minuty. Dodajemy gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym i doprowadzamy do zagotowania. Na samym końcu dodajemy passatę pomidorową. Całość dokładnie mieszamy.
- Następnie doprawiamy solą oraz pieprzem i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu 2 godziny, od czasu do czasu mieszamy, aby spód nie przywierał.
Sos beszamelowy
- W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy około 2 minuty ciągle mieszając. Następnie stopniowo dodajemy mleko cały czas energicznie mieszając, aż sos będzie gładki bez grudek.
- Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut, następnie odstawiamy z ognia, doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
Pieczenie lasagne
- Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Żaroodporną formę o wymiarach około 20 x 30 cm smarujemy masłem i wlewamy około 100 ml sosu beszamelowego, następnie układamy pierwszą warstwę płatów lasagne. Płaty mogą nieznacznie na siebie nachodzić, nie będzie stanowiło to żadnego problemu.
- Następnie na płatach lasagne rozprowadzamy równomiernie warstwę sosu bolońskiego, następnie polewamy sosem beszamelowym i posypujemy tartym parmezanem. Taką czynność powtarzamy, aż wyłożymy wszystkie płaty lasagne.
- Złożoną lasagne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. W połowie tego czasu przykrywamy lasagne folią aluminiową.
Gotową lasagne po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy chwilę do przestygnięcia, następnie kroimy na gotowe kawałki. Polecam Ci udekorować lasagne listkami rukoli. Smacznego!
Zobacz również: Lasagne ze szpinakiem