Lasagne ze szpinakiem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Lasagne ze szpinakiem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis na jarską lasagne to zdrowsza i lżejsza forma tradycyjnej lasagne bolognese, gdzie królują pomidory, mięso, ser i makaron. W przypadku lasagne w jarskim wydaniu jest nieco podobnie, jednak mięso zastępujemy szpinakiem. To świetne połączenie kilku składników, które idealnie do siebie pasują tworząc wyraziste pyszności.

Reklamy Ads By Google

Lasagne ze szpinakiem jest idealna w smaku, sycąca i do tego pięknie się prezentuje na talerzu. W mojej kuchni bardzo często pojawiają się zapiekane makarony z ciągnącym serem. Jeśli szukasz sprawdzonych podobnych zapiekanych makaronów to koniecznie wypróbuj moją zapiekankę makaronową lub zapiekankę z klopsikami w sosie pomidorowym.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis lasagne ze szpinakiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 1 kg szpinaku baby
  • opakowanie makaronu lasagne
  • 200 g mozzarelli żółtej
  • 100 g sera Gorgonzola
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • kilka listków świeżej bazylii
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Przepis na lasagne ze szpinakiem

  1. W pierwszej kolejności podsmażamy na dużej patelni na dwóch łyżka oleju drobno posiekaną cebulkę, następnie dodajemy posiekany szpinak. Całość dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
  2. Następnie dodajemy tarty czosnek, oraz połowę porwanej lub pokrojonej gorgonzoli. Doprawiamy solą, ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz świeżymi listkami bazylii.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W dużym garnku wrzucamy do wrzątku makaron lasagne i podgotowujemy go przez 2 minuty. Następnie odcedzamy makaron i przekładamy na ręcznik papierowy.
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy na spód pierwszą warstwę makaronu, następnie wykładamy część farszu, tak aby zakryć cały makaron. Na farsz dodajemy tartą na grubych oczkach mozzarellę. Ten etap powtarzamy kilkukrotnie, aż wyłożymy cały makaron i farsz.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie na wierzch lasagne ze szpinakiem wykładamy pozostałą część porwanej lub pokrojonej gorgonzoli oraz tartą na grubych oczkach pozostałą część mozzarelli.
  8. Lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ℃ i pieczemy bez przykrycia przez około 20 — 25 minut. Następnie po zakończonym pieczeniu zakrywamy pokrywką wierzch naczynia żaroodpornego i pozostawiamy lasagne ze szpinakiem jeszcze przez 5 minut w piekarniku. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Gotową lasagne ze szpinakiem od razu po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy chwilę do przestygnięcia, dopiero następnie kroimy na gotowe kawałki.

Zobacz również: Przepisy na zapiekanki

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.79

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)