Na skróty
Lasagne ze szpinakiem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis na jarską lasagne to zdrowsza i lżejsza forma tradycyjnej lasagne bolognese, gdzie królują pomidory, mięso, ser i makaron. W przypadku lasagne w jarskim wydaniu jest nieco podobnie, jednak mięso zastępujemy szpinakiem. To świetne połączenie kilku składników, które idealnie do siebie pasują tworząc wyraziste pyszności.
Lasagne ze szpinakiem jest idealna w smaku, sycąca i do tego pięknie się prezentuje na talerzu. W mojej kuchni bardzo często pojawiają się zapiekane makarony z ciągnącym serem. Jeśli szukasz sprawdzonych podobnych zapiekanych makaronów to koniecznie wypróbuj moją zapiekankę makaronową lub zapiekankę z klopsikami w sosie pomidorowym.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis lasagne ze szpinakiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 1 kg szpinaku baby
- opakowanie makaronu lasagne
- 200 g mozzarelli żółtej
- 100 g sera Gorgonzola
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- cebula
- kilka listków świeżej bazylii
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz czarny
Przepis na lasagne ze szpinakiem
- W pierwszej kolejności podsmażamy na dużej patelni na dwóch łyżka oleju drobno posiekaną cebulkę, następnie dodajemy posiekany szpinak. Całość dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
- Następnie dodajemy tarty czosnek, oraz połowę porwanej lub pokrojonej gorgonzoli. Doprawiamy solą, ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz świeżymi listkami bazylii.
- W dużym garnku wrzucamy do wrzątku makaron lasagne i podgotowujemy go przez 2 minuty. Następnie odcedzamy makaron i przekładamy na ręcznik papierowy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy na spód pierwszą warstwę makaronu, następnie wykładamy część farszu, tak aby zakryć cały makaron. Na farsz dodajemy tartą na grubych oczkach mozzarellę. Ten etap powtarzamy kilkukrotnie, aż wyłożymy cały makaron i farsz.
- Następnie na wierzch lasagne ze szpinakiem wykładamy pozostałą część porwanej lub pokrojonej gorgonzoli oraz tartą na grubych oczkach pozostałą część mozzarelli.
- Lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ℃ i pieczemy bez przykrycia przez około 20 — 25 minut. Następnie po zakończonym pieczeniu zakrywamy pokrywką wierzch naczynia żaroodpornego i pozostawiamy lasagne ze szpinakiem jeszcze przez 5 minut w piekarniku. Smacznego!
Gotową lasagne ze szpinakiem od razu po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy chwilę do przestygnięcia, dopiero następnie kroimy na gotowe kawałki.
Zobacz również: Przepisy na zapiekanki