Lasagne ze szpinakiem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Lasagne ze szpinakiem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis na jarską lasagne to zdrowsza i lżejsza forma tradycyjnej lasagne bolognese, gdzie królują pomidory, mięso, ser i makaron. W przypadku lasagne w jarskim wydaniu jest nieco podobnie, jednak mięso zastępujemy szpinakiem. To świetne połączenie kilku składników, które idealnie do siebie pasują tworząc wyraziste pyszności.

Lasagne ze szpinakiem jest idealna w smaku, sycąca i do tego pięknie się prezentuje na talerzu. W mojej kuchni bardzo często pojawiają się zapiekane makarony z ciągnącym serem. Jeśli szukasz sprawdzonych podobnych zapiekanych makaronów to koniecznie wypróbuj moją zapiekankę makaronową lub zapiekankę z klopsikami w sosie pomidorowym.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis lasagne ze szpinakiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 1 kg szpinaku baby
  • opakowanie makaronu lasagne
  • 200 g mozzarelli żółtej
  • 100 g sera Gorgonzola
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • kilka listków świeżej bazylii
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Przepis na lasagne ze szpinakiem

  1. W pierwszej kolejności podsmażamy na dużej patelni na dwóch łyżka oleju drobno posiekaną cebulkę, następnie dodajemy posiekany szpinak. Całość dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
  2. Następnie dodajemy tarty czosnek, oraz połowę porwanej lub pokrojonej gorgonzoli. Doprawiamy solą, ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz świeżymi listkami bazylii.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W dużym garnku wrzucamy do wrzątku makaron lasagne i podgotowujemy go przez 2 minuty. Następnie odcedzamy makaron i przekładamy na ręcznik papierowy.
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy na spód pierwszą warstwę makaronu, następnie wykładamy część farszu, tak aby zakryć cały makaron. Na farsz dodajemy tartą na grubych oczkach mozzarellę. Ten etap powtarzamy kilkukrotnie, aż wyłożymy cały makaron i farsz.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie na wierzch lasagne ze szpinakiem wykładamy pozostałą część porwanej lub pokrojonej gorgonzoli oraz tartą na grubych oczkach pozostałą część mozzarelli.
  8. Lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ℃ i pieczemy bez przykrycia przez około 20 — 25 minut. Następnie po zakończonym pieczeniu zakrywamy pokrywką wierzch naczynia żaroodpornego i pozostawiamy lasagne ze szpinakiem jeszcze przez 5 minut w piekarniku. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Gotową lasagne ze szpinakiem od razu po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy chwilę do przestygnięcia, dopiero następnie kroimy na gotowe kawałki.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Przepisy na zapiekanki

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.79

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments