Kurczak smażony z warzywami

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , ,

Kurczak smażony z warzywami to pomysł na super szybki i bardzo smaczny posiłek. Pomysł na obiad powstał z chwilą potrzeby przygotowania coś na szybko z tego co było w lodówce. Jak wiele podobnych dań weszło potem na stałe do mojego domowego menu. Kurczak smażony z warzywami jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczą udka z kurczaka*, kilka warzyw — które łatwo można dostać w sezonie letni i zimowym oraz trochę przypraw. Połączenie tego wszystkiego sprawia, że wykonanie jest bananie proste. Aromatyczne udka z kurczaka duszone z warzywami w sosie, który sprawia, że każdy kęs jest soczysty i pełen smaku.

W efekcie otrzymujemy nie tylko pyszne danie z kurczakiem, ale także pełne wartości odżywczych i witamin, właśnie dzięki zawartości warzyw. To doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu i wprowadzenie więcej kolorów na talerz. Kurczak smażony z warzywami to także idealna propozycja na imprezy i spotkania ze znajomymi. Kurczak smażony z warzywami w sosie to gwarancja udanego obiadu i pewność że zaskoczysz swoich gości wyjątkowym smakiem i prezentacją.

Reklamy Ads By Google

*Dlaczego użyłem udek zamiast filetu z piersi kurczaka do przygotowania dania? Z oczywistych względów. Po pierwsze takie miałem w domu, a po drugie są zdecydowanie bardziej soczyste od filetów 😊

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kurczak smażony z warzywami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 750 g udek z kurczaka
  • 3 małe marchewki
  • 3 małe cukinie
  • papryka czerwona
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przyprawy:

  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • pół łyżeczki curry
  • 1/5 łyżeczki pieprzy cayenne
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • łyżeczka ziół do drobiu
  • pół łyżeczki lubczyku
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , ,

Kurczak smażony z warzywami — przepis

  1. W pierwszej kolejności oczyszczamy udka ze skóry, tłuszczu i oddzielamy od kości. Następnie dzielimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki.
  2. Następnie do kurczaka dodajemy oliwę z oliwek oraz wszystkie wymieszane razem przyprawy. Kurczaka dobrze mieszamy z przyprawami odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania warzyw.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Marchewki, cukinie i paprykę myjemy, następnie kroimy według własnych upodobań i przekładamy każde pokrojone warzywo na oddzielny talerz. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
  5. Następnie na dobrze rozgrzanej patelni na szybkim ogniu smażymy kurczaka przez około 2 – 3 minuty co chwilę mieszając. Kiedy kurczak się podsmaży wyjmujemy go z patelni i przekładamy do czystej miseczki.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Zmniejszamy moc kuchenki na 2/3 i na tej samej patelni smażymy przez 2 – 3 minuty czosnek i cebulkę. Dodajemy marchew, mieszamy i ponownie smażymy 2 – 3 minuty.
  8. Następnie dodajemy paprykę, mieszamy i ponownie smażymy 2 – 3 minuty. Dodajemy cukinie i smażymy przez 2 – 3 minuty.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Dodajemy sos sojowy i usmażonego wcześniej kubraczka. Wszystko mieszamy i smażymy pod przykryciem około 5 – 7 minut. Mieszamy wszystko dokładnie od 2 do 3 razy podczas smażenia. Smacznego!
  11. Reklamy Ads By Google

Kurczak smażony z warzywami najlepiej smakuję podawany z ryżem jaśminowym 😉

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.93

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 419
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)