Na skróty
Kurczak smażony z warzywami to pomysł na super szybki i bardzo smaczny posiłek. Pomysł na obiad powstał z chwilą potrzeby przygotowania coś na szybko z tego co było w lodówce. Jak wiele podobnych dań weszło potem na stałe do mojego domowego menu. Kurczak smażony z warzywami jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczą udka z kurczaka*, kilka warzyw — które łatwo można dostać w sezonie letni i zimowym oraz trochę przypraw. Połączenie tego wszystkiego sprawia, że wykonanie jest bananie proste. Aromatyczne udka z kurczaka duszone z warzywami w sosie, który sprawia, że każdy kęs jest soczysty i pełen smaku.
W efekcie otrzymujemy nie tylko pyszne danie z kurczakiem, ale także pełne wartości odżywczych i witamin, właśnie dzięki zawartości warzyw. To doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu i wprowadzenie więcej kolorów na talerz. Kurczak smażony z warzywami to także idealna propozycja na imprezy i spotkania ze znajomymi. Kurczak smażony z warzywami w sosie to gwarancja udanego obiadu i pewność że zaskoczysz swoich gości wyjątkowym smakiem i prezentacją.
*Dlaczego użyłem udek zamiast filetu z piersi kurczaka do przygotowania dania? Z oczywistych względów. Po pierwsze takie miałem w domu, a po drugie są zdecydowanie bardziej soczyste od filetów 😊
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kurczak smażony z warzywami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 750 g udek z kurczaka
- 3 małe marchewki
- 3 małe cukinie
- papryka czerwona
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
Przyprawy:
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- pół łyżeczki curry
- 1/5 łyżeczki pieprzy cayenne
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
- łyżeczka ziół do drobiu
- pół łyżeczki lubczyku
Kurczak smażony z warzywami — przepis
- W pierwszej kolejności oczyszczamy udka ze skóry, tłuszczu i oddzielamy od kości. Następnie dzielimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki.
- Następnie do kurczaka dodajemy oliwę z oliwek oraz wszystkie wymieszane razem przyprawy. Kurczaka dobrze mieszamy z przyprawami odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania warzyw.
- Marchewki, cukinie i paprykę myjemy, następnie kroimy według własnych upodobań i przekładamy każde pokrojone warzywo na oddzielny talerz. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
- Następnie na dobrze rozgrzanej patelni na szybkim ogniu smażymy kurczaka przez około 2 – 3 minuty co chwilę mieszając. Kiedy kurczak się podsmaży wyjmujemy go z patelni i przekładamy do czystej miseczki.
- Zmniejszamy moc kuchenki na 2/3 i na tej samej patelni smażymy przez 2 – 3 minuty czosnek i cebulkę. Dodajemy marchew, mieszamy i ponownie smażymy 2 – 3 minuty.
- Następnie dodajemy paprykę, mieszamy i ponownie smażymy 2 – 3 minuty. Dodajemy cukinie i smażymy przez 2 – 3 minuty.
- Dodajemy sos sojowy i usmażonego wcześniej kubraczka. Wszystko mieszamy i smażymy pod przykryciem około 5 – 7 minut. Mieszamy wszystko dokładnie od 2 do 3 razy podczas smażenia. Smacznego!
Kurczak smażony z warzywami najlepiej smakuję podawany z ryżem jaśminowym 😉
Zobacz również: Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku