Na skróty
Krewetki smażone na maśle klarowanym z odrobiną białego wina, to pyszna przekąska do przygotowania dosłownie w 5 minut. Najlepiej smakują z zapiekaną bagietką z odrobiną masła czosnkowego.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis krewetki smażone w winie, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 12 krewetek tygrysich lub królewskich (obrane, bez żyłek lub w całości)
- 2 ząbki czosnku
- pół papryczki chili
- 2 listki rozmarynu
- 2 łyżki masła klarowanego
- ¼ limonki
- wino białe
Przepis krewetki smażone w winie
- Obrane krewetki skrapiamy sokiem z limonki.
- Następnie na patelni, na małym ogniu, szklimy w całości czosnek na klarowanym maśle przez około 2 minuty.
- Dodajemy papryczkę chili w kawałku i znów szklimy całość na małym ogniu przez około 2 minuty.
- Zdejmujemy warzywa z patelni, a na tym samym maśle smażymy na dużym ogniu krewetki. Należy je smażyć krótko i pod sam koniec podlać odrobiną wina. Kiedy krewetki się zaróżowią, zdejmujemy z ognia, będą się smażyć jeszcze chwilę po zdjęciu z patelni, a cały alkohol odparuję.
- Krewetki smażone podajemy razem z zeszklonym czosnkiem i papryczką chili oraz dodatkami, jakie pieczywo czy makaron, które przygotowujemy oddzielnie.
Krewetki smażone mogą być podawane jako smaczna kolacja lub przystawka albo danie główne, jeśli podamy je z dodatkiem ugotowanego al dente makaronu przełożonego masłem lub ugotowanym na sypko ryżem. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, potrzeb i okazji, na jaką przygotowujemy tak pyszne danie.
Doskonałą okazją na przygotowanie smażonych krewetek mogą być walentynki, rocznica związku, czy inna ważna okazja.