Krewetki smażone w winie

Przepis na świetne Krewetki smażone w winie
Przepis na świetne Krewetki smażone w winie

Krewetki smażone na maśle klarowanym z odrobiną białego wina, to pyszna przekąska do przygotowania dosłownie w 5 minut. Najlepiej smakują z zapiekaną bagietką z odrobiną masła czosnkowego.

Składniki:

  • 12 krewetek tygrysich lub królewskich (obrane, bez żyłek lub w całości)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili
  • 2 listki rozmarynu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ¼ limonki
  • wino białe

Jak przygotować krewetki smażone w winie?

  1. Obrane krewetki skrapiamy sokiem z limonki.
  2. Następnie na patelni, na małym ogniu, szklimy w całości czosnek na klarowanym maśle przez około 2 minuty.
  3. Dodajemy papryczkę chili w kawałku i znów szklimy całość na małym ogniu przez około 2 minuty.
  4. Zdejmujemy warzywa z patelni, a na tym samym maśle smażymy na dużym ogniu krewetki. Należy je smażyć krótko i pod sam koniec podlać odrobiną wina. Kiedy krewetki się zaróżowią, zdejmujemy z ognia, będą się smażyć jeszcze chwilę po zdjęciu z patelni, a cały alkohol odparuję.
  5. Krewetki smażone podajemy razem z zeszklonym czosnkiem i papryczką chili oraz dodatkami, jakie pieczywo czy makaron, które przygotowujemy oddzielnie.

Krewetki smażone mogą być podawane jako smaczna kolacja lub przystawka albo danie główne, jeśli podamy je z dodatkiem ugotowanego al dente makaronu przełożonego masłem lub ugotowanym na sypko ryżem. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, potrzeb i okazji, na jaką przygotowujemy tak pyszne danie.

Doskonałą okazją na przygotowanie smażonych krewetek mogą być walentynki, rocznica związku, czy inna ważna okazja.

Oceń ten przepis!
[Oceny: 4 Średnia: 4.8]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 + 1 =