Krewetki smażone w winie

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Krewetki smażone na maśle klarowanym z odrobiną białego wina, to pyszna przekąska do przygotowania dosłownie w 5 minut. Najlepiej smakują z zapiekaną bagietką z odrobiną masła czosnkowego.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis krewetki smażone w winie, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 12 krewetek tygrysich lub królewskich (obrane, bez żyłek lub w całości)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili
  • 2 listki rozmarynu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ¼ limonki
  • wino białe
Zobacz inne przepisy z: , , , , ,

Przepis krewetki smażone w winie

  1. Obrane krewetki skrapiamy sokiem z limonki.
  2. Następnie na patelni, na małym ogniu, szklimy w całości czosnek na klarowanym maśle przez około 2 minuty.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Dodajemy papryczkę chili w kawałku i znów szklimy całość na małym ogniu przez około 2 minuty.
  5. Zdejmujemy warzywa z patelni, a na tym samym maśle smażymy na dużym ogniu krewetki. Należy je smażyć krótko i pod sam koniec podlać odrobiną wina. Kiedy krewetki się zaróżowią, zdejmujemy z ognia, będą się smażyć jeszcze chwilę po zdjęciu z patelni, a cały alkohol odparuję.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Krewetki smażone podajemy razem z zeszklonym czosnkiem i papryczką chili oraz dodatkami, jakie pieczywo czy makaron, które przygotowujemy oddzielnie.
  8. Reklamy Ads By Google

Krewetki smażone mogą być podawane jako smaczna kolacja lub przystawka albo danie główne, jeśli podamy je z dodatkiem ugotowanego al dente makaronu przełożonego masłem lub ugotowanym na sypko ryżem. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, potrzeb i okazji, na jaką przygotowujemy tak pyszne danie.

Reklamy Ads By Google

Doskonałą okazją na przygotowanie smażonych krewetek mogą być walentynki, rocznica związku, czy inna ważna okazja.

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.93

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
2 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments