Krewetki smażone w winie

415 0
Krewetki smażone w winie

Krewetki smażone na maśle klarowanym z odrobiną białego wina, to pyszna przekąska do przygotowania dosłownie w 5 minut. Najlepiej smakują z zapiekaną bagietką z odrobiną masła czosnkowego.

Składniki:

  • 12 krewetek tygrysich lub królewskich (obrane, bez żyłek lub w całości)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili
  • 2 listki rozmarynu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ¼ limonki
  • wino białe

Jak przygotować krewetki smażone w winie?

  • Obrane krewetki skrapiamy sokiem z limonki.
  • Następnie na patelni, na małym ogniu, szklimy w całości czosnek na klarowanym maśle przez około 2 minuty.
  • Dodajemy papryczkę chili w kawałku i znów szklimy całość na małym ogniu przez około 2 minuty.
  • Zdejmujemy warzywa z patelni, a na tym samym maśle smażymy na dużym ogniu krewetki. Należy je smażyć krótko i pod sam koniec podlać odrobiną wina. Kiedy krewetki się zaróżowią, zdejmujemy z ognia, będą się smażyć jeszcze chwilę po zdjęciu z patelni, a cały alkohol odparuję.
  • Krewetki smażone podajemy razem z zeszklonym czosnkiem i papryczką chili oraz dodatkami, jakie pieczywo czy makaron, które przygotowujemy oddzielnie.

Krewetki smażone mogą być podawane jako smaczna kolacja lub przystawka albo danie główne, jeśli podamy je z dodatkiem ugotowanego al dente makaronu przełożonego masłem lub ugotowanym na sypko ryżem. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, potrzeb i okazji, na jaką przygotowujemy tak pyszne danie.

Doskonałą okazją na przygotowanie smażonych krewetek mogą być walentynki, rocznica związku, czy inna ważna okazja.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *