Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem to bardzo szybka i pożywna przekąska lub nawet całe danie obiadowe. Kotlety można podawać samodzielnie do zjedzenia na półmisku lub jako część większego obiadu. Świetnie kombinują się z sosami mięsnymi czy nawet zwykłym sosem pieczarkowym. Niewiele składników i na prawdę łatwe przygotowanie sprawia, że można je wyczarować dosłownie z niczego. Nawet kiedy lodówka świeci pustkami.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kotlety ziemniaczane ze szpinakiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 250 g ziemniaków purée
  • 50 g szpinaku sałatkowego
  • szczypta soli i czarnego pieprzu
  • olej roślinny lub masło klarowane
  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • opcjonalnie natka pietruszki
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Przepis na kotlety ziemniaczane ze szpinakiem

  1. W pierwszej kolejności rozgniatamy praską lub tłuczkiem ugotowane ziemniaki, pozostawiamy do odparowania i przestudzenia.
  2. Następnie dodajemy drobno posiekany szpinak (oraz natkę pietruszki jeśli używamy), sól oraz pieprz, jajko i dokładnie wszystko mieszamy. Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem wyrabiamy ręcznie, aby dobrze połączyć wszystkie składniki.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Formujemy lekko podłużne kotleciki, następnie obtaczamy je w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.
  5. Kotlety ziemniaczane wykładamy bezpośrednio po uformowaniu i panierowaniu na patelnię z rozgrzanym olejem lub masłem klarowanym.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Kotlety smażymy z obu strona na złoty kolor. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Kotlety ziemniaczane najlepiej sprawdzą się sosem czosnkowym i świeżym szczypiorkiem. Po usmażeniu i przestudzeniu można je przechowywać w lodówce, a następnie odgrzewać na patelni z niewielką ilością oleju lub tłuszczu.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Kotlety jajeczne z kalafiorem

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.84

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments