Na skróty
Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem to bardzo szybka i pożywna przekąska lub nawet całe danie obiadowe. Kotlety można podawać samodzielnie do zjedzenia na półmisku lub jako część większego obiadu. Świetnie kombinują się z sosami mięsnymi czy nawet zwykłym sosem pieczarkowym. Niewiele składników i na prawdę łatwe przygotowanie sprawia, że można je wyczarować dosłownie z niczego. Nawet kiedy lodówka świeci pustkami.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kotlety ziemniaczane ze szpinakiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 250 g ziemniaków purée
- 50 g szpinaku sałatkowego
- szczypta soli i czarnego pieprzu
- olej roślinny lub masło klarowane
- 2 jajka
- szklanka bułki tartej
- opcjonalnie natka pietruszki
Przepis na kotlety ziemniaczane ze szpinakiem
- W pierwszej kolejności rozgniatamy praską lub tłuczkiem ugotowane ziemniaki, pozostawiamy do odparowania i przestudzenia.
- Następnie dodajemy drobno posiekany szpinak (oraz natkę pietruszki jeśli używamy), sól oraz pieprz, jajko i dokładnie wszystko mieszamy. Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem wyrabiamy ręcznie, aby dobrze połączyć wszystkie składniki.
- Formujemy lekko podłużne kotleciki, następnie obtaczamy je w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.
- Kotlety ziemniaczane wykładamy bezpośrednio po uformowaniu i panierowaniu na patelnię z rozgrzanym olejem lub masłem klarowanym.
- Kotlety smażymy z obu strona na złoty kolor. Smacznego!
Kotlety ziemniaczane najlepiej sprawdzą się sosem czosnkowym i świeżym szczypiorkiem. Po usmażeniu i przestudzeniu można je przechowywać w lodówce, a następnie odgrzewać na patelni z niewielką ilością oleju lub tłuszczu.
Zobacz również: Kotlety jajeczne z kalafiorem