Na skróty
Kotlety schabowe po francusku w pierwszej kolejności smażmy podobnie jak zwykłe kotlety schabowe. Cała magia dzieję się dopiero w piekarniku podczas zapiekania. To właśnie w tym miejscu kotlety nabierają zupełnie nowego wymiaru i smaku. Kolejnym atutem schabowych po francusku jest możliwość wyboru mięsa. Otóż do przygotowania doskonale sprawdzi się również szynka wieprzowa! Co w przypadku tradycyjnych kotletów schabowych nie może się udać.
Schabowe po francusku są świetną odmianą zwykłych kotletów. Zapiekane pod pierzynką z warzy i sera żółtego świetnie komponują się do ziemniaczków puree lub frytek. Schabowe kotlety po francusku mają jeszcze jedną zasadniczą przewagę nad tradycyjnymi — nie potrzebują towarzystwa sałatki warzywnej. Co zasadniczo skraca czas przygotowania obiadu 🙂
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kotlety schabowe po francusku, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego
- 2 marchewki
- cebula
- por
- 200 g sera żółtego (najlepiej cheddar)
- bułka tarta
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- 3 jajka
- 200 g smalcu lub szklanka oleju
Przepis na kotlety schabowe po francusku
- Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie kroimy na kilka równych plastrów. Każdy plaster mięsa z wyczuciem rozbijamy przez woreczek foliowy — tak nie za mocno, ale nie za lekko.
- Następnie na talerzu mieszamy równomiernie mąkę z pieprzem i solą. W drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. W trzeci talerz wbijamy jajka, rozbijamy je widelcem i przyprawiamy dodatkowo solą oraz pieprzem.
- Rozbite plastry schabu obtaczamy w mące, następnie w jajku, następnie w bułce tartej. Następnie kotleta odkładamy na talerz i czynność powtarzamy osobno z każdym kolejnym kotletem.
- W dużej patelni roztapiamy smalec i podsmażamy kotlety z obydwu stron, jeden po drugim. Jeśli w trakcie smażenia, resztki sypiącej się bułki zaczną się przypalać, należy wyłączyć palnik, odczekać chwilę i zmienić smalec.
- Usmażone kotlety schabowe układamy jedne przy drugim w naczyniu żaroodpornym, następnie zasapujemy je równomiernie tartą marchewką wymieszaną z posiekanym porem oraz drobno siekaną cebulką.
- Wierzch zasypujemy tartym żółtym serem, najlepszy będzie żółty cheddar. Następnie naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170℃ i pieczemy bez przykrycia przez 20 minut na środkowym poziomie.
Kotlety schabowe po francusku możesz podawać tak samo jak tradycyjne schabowe 😉 Smacznego!
Zobacz również: Kotlety de volaille