Kotlety schabowe po francusku

Przepis na kotlety schabowe po francusku
Przepis na kotlety schabowe po francusku

Kotlety schabowe po francusku w pierwszej kolejności smażmy podobnie jak zwykłe kotlety schabowe. Cała magia dzieję się dopiero w piekarniku podczas zapiekania. To właśnie w tym miejscu kotlety nabierają zupełnie nowego wymiaru i smaku. Kolejnym atutem schabowych po francusku jest możliwość wyboru mięsa. Otóż do przygotowania doskonale sprawdzi się również szynka wieprzowa! Co w przypadku tradycyjnych kotletów schabowych nie może się udać.

Schabowe po francusku są świetną odmianą zwykłych kotletów. Zapiekane pod pierzynką z warzy i sera żółtego świetnie komponują się do ziemniaczków puree lub frytek. Schabowe kotlety po francusku mają jeszcze jedną zasadniczą przewagę nad tradycyjnymi — nie potrzebują towarzystwa sałatki warzywnej. Co zasadniczo skraca czas przygotowania obiadu 🙂

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 2 marchewki
  • cebula
  • por
  • 200 g sera żółtego (najlepiej cheddar)
  • bułka tarta
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 3 jajka
  • 200 g smalcu lub szklanka oleju

Przepis na kotlety schabowe po francusku

  1. Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie kroimy na kilka równych plastrów. Każdy plaster mięsa z wyczuciem rozbijamy przez woreczek foliowy — tak nie za mocno, ale nie za lekko.
  2. Następnie na talerzu mieszamy równomiernie mąkę z pieprzem i solą. W drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. W trzeci talerz wbijamy jajka, rozbijamy je widelcem i przyprawiamy dodatkowo solą oraz pieprzem.
  3. Rozbite plastry schabu obtaczamy w mące, następnie w jajku, następnie w bułce tartej. Następnie kotleta odkładamy na talerz i czynność powtarzamy osobno z każdym kolejnym kotletem.
  4. W dużej patelni roztapiamy smalec i podsmażamy kotlety z obydwu stron, jeden po drugim. Jeśli w trakcie smażenia, resztki sypiącej się bułki zaczną się przypalać, należy wyłączyć palnik, odczekać chwilę i zmienić smalec.
  5. Usmażone kotlety schabowe układamy jedne przy drugim w naczyniu żaroodpornym, następnie zasapujemy je równomiernie tartą marchewką wymieszaną z posiekanym porem oraz drobno siekaną cebulką.
  6. Wierzch zasypujemy tartym żółtym serem, najlepszy będzie żółty cheddar. Następnie naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170℃ i pieczemy bez przykrycia przez 20 minut na środkowym poziomie.

Kotlety schabowe po francusku możesz podawać tak samo jak tradycyjne schabowe 😉 Smacznego!

Zobacz również: Kotlety de volaille

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (32 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x