Kotlety schabowe po francusku

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Kotlety schabowe po francusku w pierwszej kolejności smażmy podobnie jak zwykłe kotlety schabowe. Cała magia dzieję się dopiero w piekarniku podczas zapiekania. To właśnie w tym miejscu kotlety nabierają zupełnie nowego wymiaru i smaku. Kolejnym atutem schabowych po francusku jest możliwość wyboru mięsa. Otóż do przygotowania doskonale sprawdzi się również szynka wieprzowa! Co w przypadku tradycyjnych kotletów schabowych nie może się udać.

Schabowe po francusku są świetną odmianą zwykłych kotletów. Zapiekane pod pierzynką z warzy i sera żółtego świetnie komponują się do ziemniaczków puree lub frytek. Schabowe kotlety po francusku mają jeszcze jedną zasadniczą przewagę nad tradycyjnymi — nie potrzebują towarzystwa sałatki warzywnej. Co zasadniczo skraca czas przygotowania obiadu 🙂

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kotlety schabowe po francusku, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 2 marchewki
  • cebula
  • por
  • 200 g sera żółtego (najlepiej cheddar)
  • bułka tarta
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 3 jajka
  • 200 g smalcu lub szklanka oleju
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Przepis na kotlety schabowe po francusku

  1. Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie kroimy na kilka równych plastrów. Każdy plaster mięsa z wyczuciem rozbijamy przez woreczek foliowy — tak nie za mocno, ale nie za lekko.
  2. Następnie na talerzu mieszamy równomiernie mąkę z pieprzem i solą. W drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. W trzeci talerz wbijamy jajka, rozbijamy je widelcem i przyprawiamy dodatkowo solą oraz pieprzem.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Rozbite plastry schabu obtaczamy w mące, następnie w jajku, następnie w bułce tartej. Następnie kotleta odkładamy na talerz i czynność powtarzamy osobno z każdym kolejnym kotletem.
  5. W dużej patelni roztapiamy smalec i podsmażamy kotlety z obydwu stron, jeden po drugim. Jeśli w trakcie smażenia, resztki sypiącej się bułki zaczną się przypalać, należy wyłączyć palnik, odczekać chwilę i zmienić smalec.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Usmażone kotlety schabowe układamy jedne przy drugim w naczyniu żaroodpornym, następnie zasapujemy je równomiernie tartą marchewką wymieszaną z posiekanym porem oraz drobno siekaną cebulką.
  8. Wierzch zasypujemy tartym żółtym serem, najlepszy będzie żółty cheddar. Następnie naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170℃ i pieczemy bez przykrycia przez 20 minut na środkowym poziomie.
  9. Reklamy Ads By Google

Kotlety schabowe po francusku możesz podawać tak samo jak tradycyjne schabowe 😉 Smacznego!

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Kotlety de volaille

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.84

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments