Na skróty
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe danie, które zachwyci Twoich bliskich lub gości, to przepis na kotlet szwajcarski, czyli Cordon Bleu z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Cordon Bleu to potrawa, która wprost rozpływa się w ustach, soczysty kurczak, chrupiąca panierka, szynka szwarcwaldzka i smakowity ser to połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy!
To klasyczne danie, pochodzące z kuchni szwajcarskiej, od lat cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Wbrew pozorom, przygotowanie Cordon Bleu z kurczaka nie jest trudne i wymaga jedynie kilku prostych składników, które bez problemu znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Gotowe danie z pewnością zrobi wrażenie, samo przygotowanie sprawi wiele radości i satysfakcji.
Kotlet szwajcarski, czyli Cordon bleu
Cordon Bleu oryginalnie przygotowuję się z cielęciny, jednak tak samo szykuje się je ze schabu oraz filetu z kurczaka. Czasami zamiast zwykłej bułki tartej używam dobrze pogniecionych płatków kukurydzianych. Jeśli jesteś gotowy na wyzwanie i chcesz spróbować swoich sił w kuchni, to koniecznie wypróbuj mój przepis na kotlet Cordon bleu z szynką i serem. Gwarantuję, że nie będziesz żałować i z pewnością zyskasz uznanie swoich bliskich lub gości.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kotlet szwajcarski, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
- 2 plasterki sera żółtego (najlepiej szwajcarski)
- 1 jajko
- kilka łyżek bułki tartej lub płatków kukurydzianych
- łyżka mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
- olej do smażenia
Przepis na kotlet szwajcarski
- W pierwszej kolejności oczyszczamy filety z kurczaka ze zbędnych przerostów i błonek, następnie przecinamy je wzdłuż na pół prawie do samego brzegu, tak aby powstał duży płat.
- Następnie filety rozbijamy na cienkie plastry, jednak tak aby nie przedziurawić mięsa. Filet obsypujemy z obu stron dokładnie solą i pieprzem.
- Kładziemy na środek plaster szynki oraz sera żółtego. Kotlet szwajcarski składamy na pół jak zeszyt. Ważne, aby ani ser żółty, ani szynka nie wystawała za obrys koletów.
- Kotlety obsypujemy z obu stron mąką, następnie namaczamy w roztrzepanym jajku i kolejno w bułce tartej.
- Kotlet szwajcarski smażymy na głębokim tłuszczu, na dobrze rozgrzanej patelni. Dokładnie tak samo jak zwykłe kotlety.
Kotlety szwajcarskie doskonale sprawdzą się z ziemniaczkami puree, mizerią lub surówką Coleslaw.
Zobacz również: Kotlety schabowe po francusku