Kotlet szwajcarski

Przepis na kotlet szwajcarski, czyli Cordon bleu, zbliżenie na talerz, Kotlet Cordon bleu z szynką i serem
Przepis na kotlet szwajcarski, czyli Cordon bleu

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe danie, które zachwyci Twoich bliskich lub gości, to przepis na kotlet szwajcarski, czyli Cordon Bleu z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Cordon Bleu to potrawa, która wprost rozpływa się w ustach, soczysty kurczak, chrupiąca panierka, szynka szwarcwaldzka i smakowity ser to połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy!

To klasyczne danie, pochodzące z kuchni szwajcarskiej, od lat cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Wbrew pozorom, przygotowanie Cordon Bleu z kurczaka nie jest trudne i wymaga jedynie kilku prostych składników, które bez problemu znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Gotowe danie z pewnością zrobi wrażenie, samo przygotowanie sprawi wiele radości i satysfakcji.

Kotlet szwajcarski, czyli Cordon bleu

Cordon Bleu oryginalnie przygotowuję się z cielęciny, jednak tak samo szykuje się je ze schabu oraz filetu z kurczaka. Czasami zamiast zwykłej bułki tartej używam dobrze pogniecionych płatków kukurydzianych. Jeśli jesteś gotowy na wyzwanie i chcesz spróbować swoich sił w kuchni, to koniecznie wypróbuj mój przepis na kotlet Cordon bleu z szynką i serem. Gwarantuję, że nie będziesz żałować i z pewnością zyskasz uznanie swoich bliskich lub gości.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kotlet szwajcarski, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
  • 2 plasterki sera żółtego (najlepiej szwajcarski)
  • 1 jajko
  • kilka łyżek bułki tartej lub płatków kukurydzianych
  • łyżka mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • olej do smażenia
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Przepis na kotlet szwajcarski

  1. W pierwszej kolejności oczyszczamy filety z kurczaka ze zbędnych przerostów i błonek, następnie przecinamy je wzdłuż na pół prawie do samego brzegu, tak aby powstał duży płat.
  2. Następnie filety rozbijamy na cienkie plastry, jednak tak aby nie przedziurawić mięsa. Filet obsypujemy z obu stron dokładnie solą i pieprzem.
  3. Kładziemy na środek plaster szynki oraz sera żółtego. Kotlet szwajcarski składamy na pół jak zeszyt. Ważne, aby ani ser żółty, ani szynka nie wystawała za obrys koletów.
  4. Kotlety obsypujemy z obu stron mąką, następnie namaczamy w roztrzepanym jajku i kolejno w bułce tartej.
  5. Kotlet szwajcarski smażymy na głębokim tłuszczu, na dobrze rozgrzanej patelni. Dokładnie tak samo jak zwykłe kotlety.

Kotlety szwajcarskie doskonale sprawdzą się z ziemniaczkami puree, mizerią lub surówką Coleslaw.

Zobacz również: Kotlety schabowe po francusku

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments