Kotlety schabowe

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Najlepsze kotlety schabowe powinny być usmażone na swojskim smalcu, tak nauczyła mnie moja babcia. Mój przepis na kotlety schabowe jest bardzo tradycyjny, dlatego jest również prosty w przygotowaniu. Każdego kotleta z wyczuciem i stanowczo należy rozbić, aby nadać odpowiedniej lekkości i delikatności. Przygotowanie kotletów z mojego przepisu nie jest czasochłonne i nie wymaga magicznych składników, wystarczy pieprz i sól, oraz oczywiście dobrej jakości schab wieprzowy.

Tradycyjne kotlety schabowe

Z mojego przepisu dowiesz się jak zrobić kotlety schabowe żeby były miękkie. Najważniejsze w przygotowaniu idealnych kotletów jest odpowiednie ich rozbicie. Nie może być za mocno, ale też zbyt lekko, musi być z wyczuciem. Kolejnym etapem bardzo istotnym jest panierowanie. Kotlety należy panierować w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Kotlety schabowe smażmy na dobrze rozgrzanym tłuszczu lub oleju, na dość szybkim ogniu, aby mięso w środku pozostało soczyste i miękkie.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kotlety schabowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 0,5 kg schabu wieprzowego
  • bułka tarta
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 jajka
  • 200 g smalcu lub szklanka oleju
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Przepis na najlepsze kotlety schabowe

  1. Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie kroimy na 4 równe plastry i z wyczuciem rozbijamy przez woreczek foliowy — tak nie za mocno, ale nie za lekko.
  2. Na talerzu mieszamy równomiernie mąkę z odrobiną świeżo mielonego pieprzu i soli. W drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. W trzeci talerz wbijamy jajka, rozbijamy je widelcem i przyprawiamy dodatkowo solą oraz pieprzem.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Rozbite plastry schabu obtaczamy w mące, następnie w jajku, następnie w bułce tartej. Następnie kotleta odkładamy na talerz i czynność powtarzamy osobno z każdym kolejnym kotletem.
  5. W dużej patelni roztapiamy smalec i smażymy kotlety z obydwu stron na złocisty kolor, jeden po drugim. Jeśli w trakcie smażenia, resztki sypiącej się bułki zaczną się przypalać, należy wyłączyć palnik, odczekać chwilę i zmienić smalec.
  6. Reklamy Ads By Google

Dobra rada: Smalec oczywiście można zastąpić zwykłym olejem roślinnym, jednak najlepsze kotlety schabowe to te smażone na smalcu.

Reklamy Ads By Google

Usmażone kotlety schabowe możemy podawać posypane świeżym szczypiorkiem lub okraszone skwarkami i smalcem. Oczywiście najlepsze będą do ziemniaczków i mizerii.

Zobacz również: Kotlet de volaille

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.86

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)