Kopytka

Przepis na tradycyjne kopytka
Przepis na tradycyjne kopytka

Poznaj mój przepis na tradycyjne kopytka z ziemniaków, które po ugotowaniu zawsze są miękkie i sprężyste. W moim domu często pojawiają się jako dodatek do mięs, sosów czy w zwykłej formie usmażonej na patelni ze smalcem i skwarkami. Według mnie to przepis wprost idealny na ciekawy obiad. Danie jest banalnie łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego uwielbiane przez dzieci. Tradycyjne kopytka możemy podawać na 1001 sposobów i nigdy się nie nudzą. Warto wypróbować mój przepis, bo nie ma sobie równych. Miłego gotowania!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego

Przepis na kopytka

  1. W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki, kroimy na niewielkie kawałki, zalewamy wodą, przyprawiamy łyżeczką soli i gotujemy. Następnie odcedzamy, czekamy chwilę, aż odparują i dokładnie je rozgniatamy.
  2. Przestygnięte, ale nie zimne ziemniaki przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, dwa jajka, dwie i pół szklanki mąki pszennej, roztopione masło oraz dodajemy pół łyżeczki soli i 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego.
  3. Ciasto na kopytka zagniatamy podsypując odrobiną mąki ze stolnicy, tak aby uzyskać jednolitą masę, którą będziemy mogli pokroić nożem.
  4. Następnie ciasto dzielimy na cztery części. Z jednej części formujemy wałek, następnie kroimy nożem na małe kawałeczki — tak zwane kopytka. Tak samo postępujemy z każdą częścią ciasta.
  5. Kopytka wrzucamy partiami na wrzącą i osoloną wodę (najlepiej wrzucać każdy oddzielnie i gotować w partiach po 20 sztuk). Gotujemy przez około dwie minuty do momentu wypłynięcia na powierzchnie.
  6. Gotowe kopytka wyjmujemy z wody łyżką cedzakową na talerz i rozkładamy do przestygnięcia w odstępach. Smacznego!

Ważna rada: Jeśli chcesz uniknąć sklejania się kopytek po ugotowaniu rozłóż je na talerzu w odstępach lub bezpośrednio po ugotowaniu możesz obtoczyć je trochę w wodzie z olejem.

Kopytka jak każde danie mączne możesz zamrozić od razu po przestygnięciu po ugotowaniu.

Zobacz również przepis na kluski śląskie

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (60 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
Szefpoleca Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych przepisach?
Nie zgadzam się
Zgadzam się

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?