Klasyczne pierogi z białym serem

Klasyczne pierogi z białym serem
Klasyczne pierogi z białym serem

Klasyczne pierogi z białym serem to gratka dla miłośników obiadów i śniadań na słodko. Pierogi z serem na słodko doskonale sprawdzą się zarówno jako przekąska oraz jako pełnowartościowy obiad. Co bez wątpienia czyni je numerem jeden wśród dzieci. Może odrobinę ustępują jedynie naleśnikom z białym serem, ale to już kwestia gustu 🙂

Mój przepis na pierogi z serem białym jest bardzo łatwy w przygotowaniu, wystarczy przygotować masę na ciasto z mąki, wody i masła oraz farsz z białego sera i cukru. Bez wątpienia pierogi są jednym z takich dań, które można przygotować w porcji niemal hurtowej, tym bardziej, że lepienie pierogów świetnie integruje całą rodzinę.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 30 g masła ekstra
  • sól

Składniki na farsz do pierogów z białym serem

  • 500 g twarogu tłustego
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • żółtko

Przepis na pierogi z serem białym

  1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj szczyptę soli, w gorącej wodzie rozpuść masło i dodaj do mąki, następnie wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Po wyrobieniu ciasta uformuj kulę, odłóż na bok i przykryj ściereczką aby nie wyschło.
  2. Twaróg połącz w misce z 4 łyżkami cukru i jednym żółtkiem. Całość dokładnie wymieszaj. Z całego farszu łyżeczką formuj kuleczki i układaj jedna obok drugiej na foli aluminiowej.
  3. Rozwałkuj ciasto i przy pomocy szklanki powycinaj kółka, na które nałożysz kuleczkę farszu.
  4. Brzegi ciasta połącz ze sobą, tak aby się posklejały, następnie zrób palcami falbankę, łapiąc za brzeg wzdłuż, a następnie przekręcając odrobinę w lewą stronę – zapobiegnie to rozklejaniu się ciasta. (Pamiętaj aby farszu było na tyle dużo, aby pierogi były pękate, ale też i nie pękały podczas gotowania)
  5. Przygotowane pierogi gotuj partiami po maksymalnie 10 sztuk. Wrzucaj do osolonej gotującej się wody i gotuj około 4 minuty. (koniecznie woda musi się gotować) Pierogi będą gotowe, kiedy powypływają na powierzchnie. Generalnie pierogi powinny ugotować się do miękkości w czasie od 3 do 5 minut.

Gotowe pierogi z serem białym podajemy ze słodką śmietaną i dekorujemy cukrem pudrem. Pierogi na słodko równie dobrze smakują podane prosto w wody, jak i podsmażane na masełku.

Zobacz również: Naleśniki nadziewane białym serem

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (30 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x