Klasyczne pierogi z białym serem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Klasyczne pierogi z białym serem to gratka dla miłośników obiadów i śniadań na słodko. Pierogi z serem na słodko doskonale sprawdzą się zarówno jako przekąska oraz jako pełnowartościowy obiad. Co bez wątpienia czyni je numerem jeden wśród dzieci. Może odrobinę ustępują jedynie naleśnikom z białym serem, ale to już kwestia gustu 🙂

Mój przepis na pierogi z serem białym jest bardzo łatwy w przygotowaniu, wystarczy przygotować masę na ciasto z mąki, wody i masła oraz farsz z białego sera i cukru. Bez wątpienia pierogi są jednym z takich dań, które można przygotować w porcji niemal hurtowej, tym bardziej, że lepienie pierogów świetnie integruje całą rodzinę.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis klasyczne pierogi z białym serem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 30 g masła ekstra
  • sól

Składniki na farsz do pierogów z białym serem

Reklamy Ads By Google

  • 500 g twarogu tłustego
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • żółtko
Zobacz inne przepisy z: , , , , ,

Przepis na pierogi z serem białym

  1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj szczyptę soli, w gorącej wodzie rozpuść masło i dodaj do mąki, następnie wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Po wyrobieniu ciasta uformuj kulę, odłóż na bok i przykryj ściereczką aby nie wyschło.
  2. Twaróg połącz w misce z 4 łyżkami cukru i jednym żółtkiem. Całość dokładnie wymieszaj. Z całego farszu łyżeczką formuj kuleczki i układaj jedna obok drugiej na foli aluminiowej.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Rozwałkuj ciasto i przy pomocy szklanki powycinaj kółka, na które nałożysz kuleczkę farszu.
  5. Brzegi ciasta połącz ze sobą, tak aby się posklejały, następnie zrób palcami falbankę, łapiąc za brzeg wzdłuż, a następnie przekręcając odrobinę w lewą stronę – zapobiegnie to rozklejaniu się ciasta. (Pamiętaj aby farszu było na tyle dużo, aby pierogi były pękate, ale też i nie pękały podczas gotowania)
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Przygotowane pierogi gotuj partiami po maksymalnie 10 sztuk. Wrzucaj do osolonej gotującej się wody i gotuj około 4 minuty. (koniecznie woda musi się gotować) Pierogi będą gotowe, kiedy powypływają na powierzchnie. Generalnie pierogi powinny ugotować się do miękkości w czasie od 3 do 5 minut.
  8. Reklamy Ads By Google

Gotowe pierogi z serem białym podajemy ze słodką śmietaną i dekorujemy cukrem pudrem. Pierogi na słodko równie dobrze smakują podane prosto w wody, jak i podsmażane na masełku.

Zobacz również: Naleśniki nadziewane białym serem

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.86

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 416
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)