Na skróty
Klasyczne pierogi z białym serem to gratka dla miłośników obiadów i śniadań na słodko. Pierogi z serem na słodko doskonale sprawdzą się zarówno jako przekąska oraz jako pełnowartościowy obiad. Co bez wątpienia czyni je numerem jeden wśród dzieci. Może odrobinę ustępują jedynie naleśnikom z białym serem, ale to już kwestia gustu 🙂
Mój przepis na pierogi z serem białym jest bardzo łatwy w przygotowaniu, wystarczy przygotować masę na ciasto z mąki, wody i masła oraz farsz z białego sera i cukru. Bez wątpienia pierogi są jednym z takich dań, które można przygotować w porcji niemal hurtowej, tym bardziej, że lepienie pierogów świetnie integruje całą rodzinę.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis klasyczne pierogi z białym serem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml wody
- 30 g masła ekstra
- sól
Składniki na farsz do pierogów z białym serem
- 500 g twarogu tłustego
- 4 łyżki drobnego cukru
- żółtko
Przepis na pierogi z serem białym
- Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj szczyptę soli, w gorącej wodzie rozpuść masło i dodaj do mąki, następnie wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Po wyrobieniu ciasta uformuj kulę, odłóż na bok i przykryj ściereczką aby nie wyschło.
- Twaróg połącz w misce z 4 łyżkami cukru i jednym żółtkiem. Całość dokładnie wymieszaj. Z całego farszu łyżeczką formuj kuleczki i układaj jedna obok drugiej na foli aluminiowej.
- Rozwałkuj ciasto i przy pomocy szklanki powycinaj kółka, na które nałożysz kuleczkę farszu.
- Brzegi ciasta połącz ze sobą, tak aby się posklejały, następnie zrób palcami falbankę, łapiąc za brzeg wzdłuż, a następnie przekręcając odrobinę w lewą stronę – zapobiegnie to rozklejaniu się ciasta. (Pamiętaj aby farszu było na tyle dużo, aby pierogi były pękate, ale też i nie pękały podczas gotowania)
- Przygotowane pierogi gotuj partiami po maksymalnie 10 sztuk. Wrzucaj do osolonej gotującej się wody i gotuj około 4 minuty. (koniecznie woda musi się gotować) Pierogi będą gotowe, kiedy powypływają na powierzchnie. Generalnie pierogi powinny ugotować się do miękkości w czasie od 3 do 5 minut.
Gotowe pierogi z serem białym podajemy ze słodką śmietaną i dekorujemy cukrem pudrem. Pierogi na słodko równie dobrze smakują podane prosto w wody, jak i podsmażane na masełku.
Zobacz również: Naleśniki nadziewane białym serem