Klasyczne pierogi z białym serem

3.6k 0
Klasyczne pierogi z białym serem

Składniki:

  • 300 gram mąka pszenna
  • 200 ml woda
  • 30 gram masło ekstra
  • 1 szczypta sól
  • 500 gram twaróg tłusty
  • 4 łyżki cukier
  • 1 żółtko

Przygotowanie

  1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj szczyptę soli, w gorącej wodzie rozpuść masło i dodaj do mąki, następnie wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Po wyrobieniu ciasta uformuj kulę, odłóż na bok i przykryj ściereczką aby nie wyschło.
  2. Twaróg połącz w misce z 4 łyżkami cukru i jednym żółtkiem. Całość dokładnie wymieszaj. Z całego farszu łyżeczką formuj kuleczki i układaj jedna obok drugiej na foli aluminiowej.
  3. Rozwałkuj ciasto i przy pomocy szklanki powycinaj kółka, na które nałożysz kuleczkę farszu.
  4. Brzegi ciasta połącz ze sobą, tak aby się posklejały, następnie zrób palcami falbankę, łapiąc za brzeg wzdłuż, a następnie przekręcając odrobinę w lewą stronę – zapobiegnie to rozklejaniu się ciasta. (Pamiętaj aby farszu było na tyle dużo, aby pierogi były pękate, ale też i nie pękały podczas gotowania)
  5. Przygotowane pierogi gotuj partiami po maksymalnie 10 sztuk. Wrzucaj do osolonej gotującej się wody i gotuj około 4 minuty. (koniecznie woda musi się gotować) Pierogi będą gotowe, kiedy powypływają na powierzchnie. Generalnie pierogi powinny ugotować się do miękkości w czasie od 3 do 5 minut.
  6. Ugotowane pierogi podajemy ze słodką śmietaną i dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *