Składniki:
- 300 gram mąka pszenna
- 200 ml woda
- 30 gram masło ekstra
- 1 szczypta sól
- 500 gram twaróg tłusty
- 4 łyżki cukier
- 1 żółtko
Przygotowanie
- Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj szczyptę soli, w gorącej wodzie rozpuść masło i dodaj do mąki, następnie wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Po wyrobieniu ciasta uformuj kulę, odłóż na bok i przykryj ściereczką aby nie wyschło.
- Twaróg połącz w misce z 4 łyżkami cukru i jednym żółtkiem. Całość dokładnie wymieszaj. Z całego farszu łyżeczką formuj kuleczki i układaj jedna obok drugiej na foli aluminiowej.
- Rozwałkuj ciasto i przy pomocy szklanki powycinaj kółka, na które nałożysz kuleczkę farszu.
- Brzegi ciasta połącz ze sobą, tak aby się posklejały, następnie zrób palcami falbankę, łapiąc za brzeg wzdłuż, a następnie przekręcając odrobinę w lewą stronę – zapobiegnie to rozklejaniu się ciasta. (Pamiętaj aby farszu było na tyle dużo, aby pierogi były pękate, ale też i nie pękały podczas gotowania)
- Przygotowane pierogi gotuj partiami po maksymalnie 10 sztuk. Wrzucaj do osolonej gotującej się wody i gotuj około 4 minuty. (koniecznie woda musi się gotować) Pierogi będą gotowe, kiedy powypływają na powierzchnie. Generalnie pierogi powinny ugotować się do miękkości w czasie od 3 do 5 minut.
- Ugotowane pierogi podajemy ze słodką śmietaną i dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego 😉
Dodaj komentarz