Klasyczne pierogi ruskie

Pierogi ruskie, jak u mamy! Najprostszy przepis
Pierogi ruskie, jak u mamy! Najprostszy przepis

Pierogi ruskie to jeden z tych klasyków, który nigdy się nie nudzi. Zawsze jest na nie ochota, nawet jak czekają inne pyszności, to klasykom się nie odmawia przecież. Przepis na pierogi pochodzi z zeszytu mojej babci i bez wątpienia są najlepsze na świecie. Do przygotowania wystarczy tylko kilka podstawowych składników takich jak woda, mąka, twaróg i ziemniaki. Ciasto na pierogi ruskie dzięki dodatkowi masła wychodzi mięciutkie i bardzo elastyczne. Farsz zyskuje naturalne przełamanie smakowe dzięki dodatkowi pieprzu czarnego.

Z mojego przepisu powinno wyjść około 30 pysznych pierogów.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 30 g masła ekstra
  • sól

Składniki na farsz do pierogów ruskich

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g twarogu
  • cebula
  • sól i pieprz czarny

Przepis na pierogi ruskie

  1. Obieramy, następnie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki do miękkości. W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy ją na maśle.
  2. Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy pół łyżeczki soli, następnie w gorącej wodzie rozpuszczamy masło i dodajemy do mąki
  3. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Następnie po wyrobieniu ciasta formujemy z niego kulę, odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką aby nie wyschło.
  4. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, przepuszczamy przez praskę i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie ziemniaki, twaróg, cebulkę, sól i pieprz łączymy w misce i wyrabiamy, aż powstanie ładna jednolita masa.
  5. Kiedy farsz jest już gotowy, rozwałkowujemy ciasto. — Ciasto możesz podzielić na 3 równe części, aby łatwiej je rozwałkować. W trakcie wałkowania ciasto podsypujemy mąką, aby nie przywarło do blatu. — Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 3mm.
  6. Wykrawamy z ciasta kółka, następnie każdą sztukę dodatkowo rozciągamy jeszcze lekko w dłoniach i nakładamy na środek farsz do pierogów. — W każdym pierogu powinna się zmieścić pełna łyżeczka farszu. Następnie pierogi składamy na pół i sklejamy brzegi. Falbanki wykonujemy dwoma palcami łapiąc za brzeg i lekko odchylając brzeg raz za razem w jednym kierunku.
  7. Przygotowane pierogi ruskie gotujemy partiami po maksymalnie 10 sztuk. Pierogi wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię + około 2 minuty. Gotowe pierogi podczas wyławiania odsączamy z nadmiaru wody, następnie układamy na talerzu w taki sposób aby się nie dotykały nawzajem. Tak samo przygotowujemy kolejne porcje ciasta.

Dobra rada: Pierogi ruskie najlepiej wyjmować z wody przy pomocy cedzaka, który pozwoli na ich dobre odsączenie. Jednak aby zapobiec posklejaniu się pierogów, po ugotowaniu połóż je na talerz, odczekaj 5 minut następnie obróć na drugą stronę.

Zobacz również: Klasyczne pierogi z białym serem

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (59 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x