
Pierogi ruskie to jeden z tych klasyków, który nigdy się nie nudzi. Zawsze jest na nie ochota, nawet jak czekają inne pyszności, to klasykom się nie odmawia przecież. Przepis na pierogi pochodzi z zeszytu mojej babci i bez wątpienia są najlepsze na świecie. Do przygotowania wystarczy tylko kilka podstawowych składników takich jak woda, mąka, twaróg i ziemniaki. Ciasto na pierogi ruskie dzięki dodatkowi masła wychodzi mięciutkie i bardzo elastyczne. Farsz zyskuje naturalne przełamanie smakowe dzięki dodatkowi pieprzu czarnego.
Z mojego przepisu powinno wyjść około 30 pysznych pierogów.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml wody
- 30 g masła ekstra
- sól
Składniki na farsz do pierogów ruskich
- 500 g ziemniaków
- 200 g twarogu
- cebula
- sól i pieprz czarny
Przepis na pierogi ruskie
- Obieramy, następnie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki do miękkości. W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy ją na maśle.
- Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy pół łyżeczki soli, następnie w gorącej wodzie rozpuszczamy masło i dodajemy do mąki
- Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Następnie po wyrobieniu ciasta formujemy z niego kulę, odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką aby nie wyschło.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy, przepuszczamy przez praskę i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie ziemniaki, twaróg, cebulkę, sól i pieprz łączymy w misce i wyrabiamy, aż powstanie ładna jednolita masa.
- Kiedy farsz jest już gotowy, rozwałkowujemy ciasto. — Ciasto możesz podzielić na 3 równe części, aby łatwiej je rozwałkować. W trakcie wałkowania ciasto podsypujemy mąką, aby nie przywarło do blatu. — Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 3mm.
- Wykrawamy z ciasta kółka, następnie każdą sztukę dodatkowo rozciągamy jeszcze lekko w dłoniach i nakładamy na środek farsz do pierogów. — W każdym pierogu powinna się zmieścić pełna łyżeczka farszu. Następnie pierogi składamy na pół i sklejamy brzegi. Falbanki wykonujemy dwoma palcami łapiąc za brzeg i lekko odchylając brzeg raz za razem w jednym kierunku.
- Przygotowane pierogi ruskie gotujemy partiami po maksymalnie 10 sztuk. Pierogi wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię + około 2 minuty. Gotowe pierogi podczas wyławiania odsączamy z nadmiaru wody, następnie układamy na talerzu w taki sposób aby się nie dotykały nawzajem. Tak samo przygotowujemy kolejne porcje ciasta.
Dobra rada: Pierogi ruskie najlepiej wyjmować z wody przy pomocy cedzaka, który pozwoli na ich dobre odsączenie. Jednak aby zapobiec posklejaniu się pierogów, po ugotowaniu połóż je na talerz, odczekaj 5 minut następnie obróć na drugą stronę.
Zobacz również: Klasyczne pierogi z białym serem