Na skróty
Kasza gryczana z pieczarkami to pyszne i lekkie danie niskocukrowe. Doskonałe dla osób, które chcą zrzucić parę kilogramów lub zmagają się insulinoopornością.
Zdrowa kasza gryczana w kuchni polskiej obecna jest od lat. I choć w większości przepisów występuje jako element dań tradycyjnych, to coraz częściej zaczyna pojawiać się w kuchni nowoczesnej, zdrowej, dietetycznej. Bez wątpienia, wyjątkowy i wyrazisty smak kaszy gryczanej, oraz jej pełnowartościowa porcja witamin czyni ją ważnym składnikiem w diecie osób będących na dietach eliminacyjnych.
I chociaż pod pojęciem „kasza gryczana” kryje się wiele odmian produktu, to niewątpliwie królowa jest tylko jedna, tradycyjna kasza powstała z gryki zwyczajnej. Sprawdź wyjątkowy i prosty przepis na kaszę gryczaną z pieczarkami.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kasza gryczana z pieczarkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 100 g pieczarek
- 50 g cebuli czerwonej
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 30 g kaszy gryczanej
- 1 łyżeczka oleju
- 20 g kiełków brokułu
- szczypta wędzonej papryki
- szczypta kozieradki
- sól i pieprz
Kasza gryczana z pieczarkami – jak przygotować?
- Gotujemy kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu. W międzyczasie myjemy pieczarki i kroimy w paski, obieramy cebulę i kromy w kostkę.
- Następnie na patelni podgrzewamy olej i dodajemy cebulę oraz pieczarki. Smażymy kilka minut.
- Dodajemy ugotowaną kaszę i przyprawiamy.
- Przygotowane danie odstawiamy z palnika i dodajemy jogurt grecki, najlepiej z temperatury pokojowej aby się nie zważył. Kaszę gryczaną z pieczarkami podajemy z kiełkami brokułu.
Porcja w przepisie przeznaczona jest dla jednej dorosłej osoby na dowolny posiłek i zawiera około 300 kcal.
Kasza gryczana z pieczarkami to wyjątkowo łatwy przepis na nie tylko pyszny, ale przede wszystkim zdrowy obiad dla całej rodziny.