Kalafior w cieście z sosem czosnkowym

3.1k 0
Kalafior w cieście z sosem czosnkowym

Niebanalne różyczki kalafiora w cieście, możemy podać jako dodatek do obiadu, a także jako samodzielną przekąskę. Najlepiej smakują z dipem czosnkowym.

Składniki:

  • 4 łyżki majonez
  • 4 łyżki jogurt grecki
  • 1 łyżeczka czosnek granulowany
  • 1 łyżka szczypiorek
  • 1 szczypta sól
  • 1 szczypta pieprz mielony
  • 1 łyżeczka sok z cytryny
  • 600 gram kalafior
  • 3 szt jajka
  • 500 ml olej rzepakowy
  • 100 gram mąka pszenna
  • 1 szczypta pieprz mielony
  • 1 szczypta sól
  • 50 ml woda

Przygotowanie

  1. W mniejszej miseczce dokładnie mieszamy majonez, jogurt i cytrynę, następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  2. Szczypior kroimy najdrobniej jak się da i mieszamy z sosem. Gotowy sos wstawiamy do lodówki na 15 – 20 minut.
  3. Kalafiora myjemy i oczyszczamy, dzielimy na mniejsze różyczki. Wkładamy do głębokiej miski i zalewamy wrzątkiem, aby go sparzyć. Wodę wylewamy i osuszamy różyczki.
  4. Następnie w misce rozbijamy jajka, dodajemy mąkę, odrobinę wody, sól i pieprz do smaku. Całość porządnie miksujemy, tak aby uzyskać jednolitą i dość gęstą konsystencję, w której będziemy maczać kalafiora.
  5. Następnie do garnka z podwójnym dnem wlewamy około 0,5l oleju i podgrzewamy do momentu aż zacznie skwierczeć, zmniejszamy ogień i wrzucamy umaczane w cieście różyczki kalafiora – każdą osobno. Smażymy na złoty kolor.
  6. Po usmażeniu wyjmujemy różyczki na pergamin, lub ręcznik papierowy, aby odsączyć pozostały tłuszcz. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *