Kalafior w cieście z sosem czosnkowym

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Niebanalne różyczki kalafiora w cieście, możemy podać jako dodatek do obiadu, a także jako samodzielną przekąskę. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym, który przygotujemy z naturalnych składników. Kalafior w cieście to niecodzienne połączenie wyjątkowych, polskich smaków.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kalafior w cieście z sosem czosnkowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 600 g kalafiora
  • 3 jajka
  • 500 ml oleju
  • 100 g mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • 50 ml wody

Składniki na sos:

Reklamy Ads By Google

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu
  • ząbek czosnku
  • szczypiorek
  • sól i pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Kalafior w cieście — sposób przygotowania

  1. W mniejszej miseczce dokładnie mieszamy majonez, jogurt i cytrynę, następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  2. Szczypior kroimy najdrobniej jak się da i mieszamy z sosem. Gotowy sos wstawiamy do lodówki na 15 — 20 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Kalafiora myjemy i oczyszczamy, dzielimy na mniejsze różyczki. Wkładamy do głębokiej miski i zalewamy wrzątkiem, aby go sparzyć. Wodę wylewamy i osuszamy różyczki.
  5. Następnie w misce rozbijamy jajka, dodajemy mąkę, odrobinę wody, sól i pieprz do smaku. Całość porządnie miksujemy, tak aby uzyskać jednolitą i dość gęstą konsystencję, w której będziemy maczać kalafiora.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie do garnka z podwójnym dnem wlewamy około 0,5l oleju i podgrzewamy do momentu aż zacznie skwierczeć, zmniejszamy ogień i wrzucamy umaczane w cieście różyczki kalafiora – każdą osobno. Smażymy na złoty kolor.
  8. Po usmażeniu wyjmujemy różyczki na pergamin, lub ręcznik papierowy, aby odsączyć pozostały tłuszcz. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.79

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments