Na skróty
Niebanalne różyczki kalafiora w cieście, możemy podać jako dodatek do obiadu, a także jako samodzielną przekąskę. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym, który przygotujemy z naturalnych składników. Kalafior w cieście to niecodzienne połączenie wyjątkowych, polskich smaków.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kalafior w cieście z sosem czosnkowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 600 g kalafiora
- 3 jajka
- 500 ml oleju
- 100 g mąki pszennej
- sól i pieprz
- 50 ml wody
Składniki na sos:
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu
- ząbek czosnku
- szczypiorek
- sól i pieprz
- łyżeczka soku z cytryny
Kalafior w cieście — sposób przygotowania
- W mniejszej miseczce dokładnie mieszamy majonez, jogurt i cytrynę, następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Szczypior kroimy najdrobniej jak się da i mieszamy z sosem. Gotowy sos wstawiamy do lodówki na 15 — 20 minut.
- Kalafiora myjemy i oczyszczamy, dzielimy na mniejsze różyczki. Wkładamy do głębokiej miski i zalewamy wrzątkiem, aby go sparzyć. Wodę wylewamy i osuszamy różyczki.
- Następnie w misce rozbijamy jajka, dodajemy mąkę, odrobinę wody, sól i pieprz do smaku. Całość porządnie miksujemy, tak aby uzyskać jednolitą i dość gęstą konsystencję, w której będziemy maczać kalafiora.
- Następnie do garnka z podwójnym dnem wlewamy około 0,5l oleju i podgrzewamy do momentu aż zacznie skwierczeć, zmniejszamy ogień i wrzucamy umaczane w cieście różyczki kalafiora – każdą osobno. Smażymy na złoty kolor.
- Po usmażeniu wyjmujemy różyczki na pergamin, lub ręcznik papierowy, aby odsączyć pozostały tłuszcz. Smacznego!