Niebanalne różyczki kalafiora w cieście, możemy podać jako dodatek do obiadu, a także jako samodzielną przekąskę. Najlepiej smakują z dipem czosnkowym.
Składniki:
- 4 łyżki majonez
- 4 łyżki jogurt grecki
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
- 1 łyżka szczypiorek
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz mielony
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 600 gram kalafior
- 3 szt jajka
- 500 ml olej rzepakowy
- 100 gram mąka pszenna
- 1 szczypta pieprz mielony
- 1 szczypta sól
- 50 ml woda
Przygotowanie
- W mniejszej miseczce dokładnie mieszamy majonez, jogurt i cytrynę, następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Szczypior kroimy najdrobniej jak się da i mieszamy z sosem. Gotowy sos wstawiamy do lodówki na 15 – 20 minut.
- Kalafiora myjemy i oczyszczamy, dzielimy na mniejsze różyczki. Wkładamy do głębokiej miski i zalewamy wrzątkiem, aby go sparzyć. Wodę wylewamy i osuszamy różyczki.
- Następnie w misce rozbijamy jajka, dodajemy mąkę, odrobinę wody, sól i pieprz do smaku. Całość porządnie miksujemy, tak aby uzyskać jednolitą i dość gęstą konsystencję, w której będziemy maczać kalafiora.
- Następnie do garnka z podwójnym dnem wlewamy około 0,5l oleju i podgrzewamy do momentu aż zacznie skwierczeć, zmniejszamy ogień i wrzucamy umaczane w cieście różyczki kalafiora – każdą osobno. Smażymy na złoty kolor.
- Po usmażeniu wyjmujemy różyczki na pergamin, lub ręcznik papierowy, aby odsączyć pozostały tłuszcz. Smacznego!
Dodaj komentarz