Filety z kurczaka zapiekane z serem i pomidorami

Przepis na filety z kurczaka zapiekane z serem i pomidorami
Przepis na filety z kurczaka zapiekane z serem i pomidorami

Kiedy zwykły filet z kurczaka już nam się znudzi warto wypróbować przepis na filety z kurczaka zapiekane z serem i pomidorami. Połączenie kompozycji ziół, pomidorów i dwóch rodzajów sera sprawia, że zwykły filet zyskuje całkiem nowy wymiar smaku. Zapiekanie filetów pod „pierzynką” z pomidorów i sera ma jeszcze jedną zasadniczą zaletę — są wyjątkowo smaczne i soczyste. Taka propozycja na obiad wydaję się idealnym połączeniem czasu i kompozycji dania jakie uzyskamy dosłownie w pół godziny.

Łatwy przepis i tylko podstawowe składniki sprawią, że nawet osoby poczatkujące w kuchni z łatwością poradzą sobie z przygotowaniem tego dania. Filety z kurczaka zapiekane z serem i pomidorami to bez wątpienia idealny pomysł na obiad dla każdego, kto ceni sobie dobry smak, bez wielogodzinnego stania przy garach 😉

Składniki:

  • podwójny filet kurczaka
  • 60 g tartej mozzarelli
  • 2 pomidory
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • świeże zioła — estragon, bazylia, tymianek
  • sól i pieprz czarny

Przepis na filety z kurczaka zapiekane z serem i pomidorami

  1. Piekarnik nagrzewamy do 220℃. Następnie filety z kurczaka dzielimy na pojedyncze i oczyszczamy. Każdy filet kroimy poziomo na dwa plastry i rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą w najgrubszymi miejscu na jednakową grubość.
  2. Gotowe filety smarujemy roztopionym masłem wymieszanym z oliwą doprawioną solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Następnie filety przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. W kolejnym korku układamy na filety pokrojone w plastry pomidory, obraną i posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy posiekane wybrane zioła i zasypujemy tartym parmezanem, a na koniec mozzarellą.
    Dobra rada: Zioła możesz wybrać tylko te które lubisz, albo dodać wszystkich po trochu.
  4. Filety z kurczaka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Smacznego!

Zobacz również: Filet z kurczaka z sosem paprykowym

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (22 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x