Filety z kurczaka zapiekane z serem i pomidorami

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Kiedy zwykły filet z kurczaka już nam się znudzi warto wypróbować przepis na filety z kurczaka zapiekane z serem i pomidorami. Połączenie kompozycji ziół, pomidorów i dwóch rodzajów sera sprawia, że zwykły filet zyskuje całkiem nowy wymiar smaku. Zapiekanie filetów pod „pierzynką” z pomidorów i sera ma jeszcze jedną zasadniczą zaletę — są wyjątkowo smaczne i soczyste. Taka propozycja na obiad wydaję się idealnym połączeniem czasu i kompozycji dania jakie uzyskamy dosłownie w pół godziny.

Reklamy Ads By Google

Łatwy przepis i tylko podstawowe składniki sprawią, że nawet osoby poczatkujące w kuchni z łatwością poradzą sobie z przygotowaniem tego dania. Filety z kurczaka zapiekane z serem i pomidorami to bez wątpienia idealny pomysł na obiad dla każdego, kto ceni sobie dobry smak, bez wielogodzinnego stania przy garach 😉

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis filety z kurczaka zapiekane z serem i pomidorami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • podwójny filet kurczaka
  • 60 g tartej mozzarelli
  • 2 pomidory
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • świeże zioła — estragon, bazylia, tymianek
  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Przepis na filety z kurczaka zapiekane z serem i pomidorami

  1. Piekarnik nagrzewamy do 220℃. Następnie filety z kurczaka dzielimy na pojedyncze i oczyszczamy. Każdy filet kroimy poziomo na dwa plastry i rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą w najgrubszymi miejscu na jednakową grubość.
  2. Gotowe filety smarujemy roztopionym masłem wymieszanym z oliwą doprawioną solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Następnie filety przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W kolejnym korku układamy na filety pokrojone w plastry pomidory, obraną i posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy posiekane wybrane zioła i zasypujemy tartym parmezanem, a na koniec mozzarellą.
    Dobra rada: Zioła możesz wybrać tylko te które lubisz, albo dodać wszystkich po trochu.
  5. Filety z kurczaka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Filet z kurczaka z sosem paprykowym

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.8

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments