Filety z kurczaka w sosie teriyaki

Filety z kurczaka w sosie teriyaki
Filety z kurczaka w sosie teriyaki

Filety z kurczaka w sosie teriyaki, podawane ze smażonym jaśminowym ryżem z warzywami to przepyszne danie kuchni japońskiej. Doskonałe połączenie wybornych smaków sprawi, że rodzinny obiad nabierze istnego światowego formatu.

Niewątpliwie największą zaletą kurczaka w sosie teriyaki jest jego łatwe przygotowanie. Nawet początkujący kucharze poradzą sobie z tym przepisem wyśmienicie.

Kurczak teriyaki:

  • 500 g fileta z kurczaka
  • łyżka oleju roślinnego
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
  • łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 2 ząbki czosnku

Ryż smażony z warzywami

  • 200 gram ryżu jaśminowego
  • pół cebuli
  • łyżeczka oliwy
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • pół czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • szczypiorek

Jak zrobić filety z kurczaka w sosie teriyaki?

  1. Filety z kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek, myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Gotujemy ryż jaśminowy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy.
  2. Na patelnię wlewamy składniki sosu teriyaki, czyli olej, sos sojowy, ocet ryżowy lub sok z limonki, syrop klonowy lub miód. Następnie dodajemy starty czosnek i imbir. Doprowadzamy do zagotowania.
  3. Wkładamy filety z kurczaka i przykrywamy patelnię. Dusimy przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu, następnie przewracamy na drugą stronę i powtarzamy gotowanie pod przykryciem przez 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez 5 minut, w międzyczasie 1 — 2 razy przewracamy filety. Filety z kurczaka w sosie teriyaki mamy już prawię gotowe.
  4. Na osobną patelnię wlewamy oliwę i szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodajemy starty czosnek i imbir. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i smażymy mieszając co chwilę przez około 1 — 2 minuty.
  5. Dodajemy ryż, sos sojowy i olej sezamowy, mieszając co chwilę podsmażamy.
  6. Na sam koniec dodajemy drobno siekany szczypiorek.

Danie filety z kurczaka w sosie teriyaki wykładamy na talerz razem z ryżem i warzywami. Całość możemy posypać 2 — 3 łyżki uprażonego sezamu. Smacznego!

Zobacz również: Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (27 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x