Obiad

Filety z kurczaka w sosie teriyaki

1 min czytania
Przepis na filety z kurczaka w sosie teriyaki

Filety z kurczaka w sosie teriyaki, podawane ze smażonym jaśminowym ryżem z warzywami to przepyszne danie kuchni japońskiej. Doskonałe połączenie wybornych smaków sprawi, że rodzinny obiad nabierze istnego światowego formatu.

Niewątpliwie największą zaletą kurczaka w sosie teriyaki jest jego łatwe przygotowanie. Nawet początkujący kucharze poradzą sobie z tym przepisem wyśmienicie.

Kurczak teriyaki:

  • 500 g fileta z kurczaka
  • łyżka oleju roślinnego
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
  • łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 2 ząbki czosnku

Ryż smażony z warzywami

  • 100 g ryżu jaśminowego
  • pół cebuli
  • łyżeczka oliwy
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • pół czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • szczypiorek

Jak zrobić filety z kurczaka w sosie teriyaki?

  1. Filety z kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek, myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Gotujemy ryż jaśminowy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy.
  2. Na patelnię wlewamy składniki sosu teriyaki, czyli olej, sos sojowy, ocet ryżowy lub sok z limonki, syrop klonowy lub miód. Następnie dodajemy starty czosnek i imbir. Doprowadzamy do zagotowania.
  3. Wkładamy filety z kurczaka i przykrywamy patelnię. Dusimy przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu, następnie przewracamy na drugą stronę i powtarzamy gotowanie pod przykryciem przez 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez 5 minut, w międzyczasie 1 — 2 razy przewracamy filety. Filety z kurczaka w sosie teriyaki mamy już prawię gotowe.
  4. Na osobną patelnię wlewamy oliwę i szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodajemy starty czosnek i imbir. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i smażymy mieszając co chwilę przez około 1 — 2 minuty.
  5. Dodajemy ryż, sos sojowy i olej sezamowy, mieszając co chwilę podsmażamy.
  6. Na sam koniec dodajemy drobno siekany szczypiorek.

Danie filety z kurczaka w sosie teriyaki wykładamy na talerz razem z ryżem i warzywami. Całość możemy posypać 2 — 3 łyżki uprażonego sezamu. Smacznego!

211 — ilość wpisów

O autorze
Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!
Zobacz wszystko
Może Ci się spodobać
Obiad

Tarta ze szpinakiem i serem feta

2 min czytania
Tarta ze szpinakiem to świetny pomysł na obiad lub jedno z dań na przyjęcie rodzinne….
Obiad

Lasagne

2 min czytania
Zobacz mój przepis na pyszną lasagne z boczkiem wędzonym i mięsem mielonym, czyli lazania w…
Obiad

Zupa krem z cukinii

1 min czytania
Według mnie krem z cukinii to wyjątkowa poezja smaków. Zupa, którą obecnie można przygotować praktycznie…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 23 = 24