Filet z kurczaka z sosem paprykowym

4.1k 0
Filet z kurczaka z sosem paprykowym

Pyszne i oryginalne danie z filetem z kurczaka, które zachwyca smakiem, do tego podane z cukinią i sosem paprykowym. To idealny pomysł na szybki obiad. Sprawdź również Zupę krem paprykową z ziołami

Składniki:

  • 1 szt cukinia
  • 2 ząbki czosnek
  • 1 łyżka woda
  • 1 łyżka masło ekstra
  • 1 szczypta majeranek suszony
  • 1 szczypta sól
  • 1 szczypta pieprz mielony
  • 500 gram filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawa do kurczaka
  • 4 łyżki olej rzepakowy
  • 1 szt czerwona papryka
  • 1 szt papryka żółta
  • 2 szt cebula
  • 250 gram pomidory
  • 125 ml bulion warzywny
  • 0.5 łyżeczki rozmaryn
  • 0.5 łyżeczki oregano
  • 0.5 łyżeczki papryka słodka mielona
  • 1 szczypta sól
  • 1 szczypta pieprz mielony
  • 1 szt bazylia
  • 150 ml śmietana 30%

Przygotowanie

  1. DUSZONA CUKINIA
    Cukinie myjemy, kroimy w półksiężyce i wkładamy do rondelka. Dodajemy posiekane ząbki czosnku, łyżkę masła, łyżkę wody, majeranek, pieprz i sól. Następnie dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.
  2. FILET Z KURCZAKA
    Filet z kurczaka myjemy, kroimy na kilka części. Nacieramy przyprawą do kurczaka i smażymy pod przykryciem, na wolnym ogniu do 15 minut.
  3. SOS PAPRYKOWY
    Smażymy cebulkę na maśle, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pomidory. Przyprawiamy rozmarynem, solą i pieprzem. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 12 minut.
  4. Następnie całość blendujemy, dodajemy 150ml śmietanki, pół łyżeczki oregano, 1/3 łyżeczki papryki słodkiej oraz gałązkę bazylii. Całość ponownie blendujemy i uzyskujemy sos.
  5. Danie możemy podać z bagietką. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *