Domowy rosół na skrzydełkach

Przepis na Domowy rosół na skrzydełkach
Przepis na Domowy rosół na skrzydełkach

Domowy rosół na skrzydełkach jest jedną z najpopularniejszych zup goszczących na polskich stołach. Smakuje równie dobrze z tradycyjnym makaronem, jak i z kluskami lanymi. Stanowi świetną bazę pod inne zupy — w kilka chwil można zmienić go na przykład w pyszną zupę pomidorową czy krupnik. Równie dobrze może posłużyć jako bulion do innych zup i sosów.

Domowy rosół to prosta i wyjątkowa zupa

Przepis na domowy rosół powinien znać każdy. Niewątpliwie jest to podstawowa zupa, która gości w polskich domach, a wielu osobom kojarzy się ze smakiem dzieciństwa. Do przyrządzenia magicznego wywaru wystarczy właściwie tylko woda, włoszczyzna i mięso i odrobina przypraw. Nie trzeba więc posiadać wielkich umiejętności kulinarnych czy kupować dużej ilości składników, by przygotować pyszny domowy rosół.

Małe zmiany, które robią różnicę

Domowy rosół możemy przyrządzić z użyciem różnego rodzaju mięsa, także czerwonego czy z dodatkiem kości, które wzbogacą go o wiele składników odżywczych, ale najbardziej taki podstawowy jest właśnie ten gotowany na samych skrzydełkach. Wybór właściwych składników sprawia, że zbędny jest dodatek vegety czy kostki rosołowej. Również w zależności od tego, czy skrzydełka wrzucimy do zimnej, czy też gorącej wody otrzymamy bardziej aromatyczny wywar albo bardziej soczyste mięso.

Zobacz również: Tradycyjny rosół z gęsi

Składniki:

  • 6 — 8 skrzydełek z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 2 pietruszki
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/4 selera
  • 5 cm łodygi pora
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • natki pietruszki
  • pieprz i sól

Jak przygotować domowy rosół na skrzydełkach?

  1. Skrzydełka z kurczaka oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą, następnie wkładamy do większego garnka i wlewamy 2 litry wody. Dodajemy pół łyżeczki soli i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na wolnym ogniu przez 45 minut. Koniecznie podczas gotowania łyżką cedzakową lub sitkiem zbieramy szumowiny.
  2. W trakcie gotowania wywaru ze skrzydełek przygotowujemy marchewkę, korzeń pietruszki, korzeń pora oraz selera. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Korzeń pora myjemy i kroimy na plastry.
  3. Czosnek oraz nieobraną cebulę przecinamy na pół i opalamy nad palnikiem gazowym do momentu, aż się trochę przypalą. Następnie dodajemy wszystkie składniki oraz przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu.
  4. Następnie dodajemy całe warzywa, wszystkie jednocześnie i gotujemy wywar rosołowy na wolnym ogniu kolejne 45 minut. Po tym czasie mięsko powinno odchodzić już od kości, a wywar powinien być żółty i klarowny. Na piętnaście minut przed końcem gotowania dodajemy całą łodygę selera, tak aby w całości weszła nam do garnka.
  5. Kiedy domowy rosół na skrzydełkach będzie już gotowy, wyjmujemy wszystko z niego, części mięsne oddzielnie, a warzywa oddzielnie. Niepotrzebne składniki, jak nać selera wyrzucamy. Następnie pozostałą część rosołu przecedzamy przez drobne sitko. W taki sposób powstanie nam klarowny wywar rosołowy.

Całość oczywiście możemy jeszcze doprawić solą lub pieprzem według uznania. Domowy rosół na skrzydełkach podajemy z makaronem przygotowanym wcześniej. Oczywiście do rosołu przyda się odrobina natki pietruszki. Smacznego!

Zobacz również: Przepis na Krupnik

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (122 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?