
Domowy rosół na skrzydełkach jest jedną z najpopularniejszych zup goszczących na polskich stołach. Smakuje równie dobrze z tradycyjnym makaronem, jak i z kluskami lanymi. Stanowi świetną bazę pod inne zupy — w kilka chwil można zmienić go na przykład w pyszną zupę pomidorową czy krupnik. Równie dobrze może posłużyć jako bulion do innych zup i sosów.
Domowy rosół to prosta i wyjątkowa zupa
Przepis na domowy rosół powinien znać każdy. Niewątpliwie jest to podstawowa zupa, która gości w polskich domach, a wielu osobom kojarzy się ze smakiem dzieciństwa. Do przyrządzenia magicznego wywaru wystarczy właściwie tylko woda, włoszczyzna i mięso i odrobina przypraw. Nie trzeba więc posiadać wielkich umiejętności kulinarnych czy kupować dużej ilości składników, by przygotować pyszny domowy rosół.
Małe zmiany, które robią różnicę
Domowy rosół możemy przyrządzić z użyciem różnego rodzaju mięsa, także czerwonego czy z dodatkiem kości, które wzbogacą go o wiele składników odżywczych, ale najbardziej taki podstawowy jest właśnie ten gotowany na samych skrzydełkach. Wybór właściwych składników sprawia, że zbędny jest dodatek vegety czy kostki rosołowej. Również w zależności od tego, czy skrzydełka wrzucimy do zimnej, czy też gorącej wody otrzymamy bardziej aromatyczny wywar albo bardziej soczyste mięso.
Zobacz również: Tradycyjny rosół z gęsi
Składniki:
- 6 — 8 skrzydełek z kurczaka
- 2 średnie marchewki
- 2 pietruszki
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 1/4 selera
- 5 cm łodygi pora
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- natki pietruszki
- pieprz i sól
Jak przygotować domowy rosół na skrzydełkach?
- Skrzydełka z kurczaka oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą, następnie wkładamy do większego garnka i wlewamy 2 litry wody. Dodajemy pół łyżeczki soli i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na wolnym ogniu przez 45 minut. Koniecznie podczas gotowania łyżką cedzakową lub sitkiem zbieramy szumowiny.
- W trakcie gotowania wywaru ze skrzydełek przygotowujemy marchewkę, korzeń pietruszki, korzeń pora oraz selera. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Korzeń pora myjemy i kroimy na plastry.
- Czosnek oraz nieobraną cebulę przecinamy na pół i opalamy nad palnikiem gazowym do momentu, aż się trochę przypalą. Następnie dodajemy wszystkie składniki oraz przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu.
- Następnie dodajemy całe warzywa, wszystkie jednocześnie i gotujemy wywar rosołowy na wolnym ogniu kolejne 45 minut. Po tym czasie mięsko powinno odchodzić już od kości, a wywar powinien być żółty i klarowny. Na piętnaście minut przed końcem gotowania dodajemy całą łodygę selera, tak aby w całości weszła nam do garnka.
- Kiedy domowy rosół na skrzydełkach będzie już gotowy, wyjmujemy wszystko z niego, części mięsne oddzielnie, a warzywa oddzielnie. Niepotrzebne składniki, jak nać selera wyrzucamy. Następnie pozostałą część rosołu przecedzamy przez drobne sitko. W taki sposób powstanie nam klarowny wywar rosołowy.
Całość oczywiście możemy jeszcze doprawić solą lub pieprzem według uznania. Domowy rosół na skrzydełkach podajemy z makaronem przygotowanym wcześniej. Oczywiście do rosołu przyda się odrobina natki pietruszki. Smacznego!
Zobacz również: Przepis na Krupnik