Domowy rosół na skrzydełkach

Przepis na Domowy rosół na skrzydełkach
Przepis na Domowy rosół na skrzydełkach

Domowy rosół na skrzydełkach jest jedną z najpopularniejszych zup goszczących na polskich stołach. Smakuje równie dobrze z tradycyjnym makaronem, jak i z kluskami lanymi. Stanowi świetną bazę pod inne zupy — w kilka chwil można zmienić go na przykład w pyszną zupę pomidorową czy krupnik. Równie dobrze może posłużyć jako bulion do innych zup i sosów.

Domowy rosół to prosta i wyjątkowa zupa

Przepis na domowy rosół powinien znać każdy. Niewątpliwie jest to podstawowa zupa, która gości w polskich domach, a wielu osobom kojarzy się ze smakiem dzieciństwa. Do przyrządzenia magicznego wywaru wystarczy właściwie tylko woda, włoszczyzna i mięso i odrobina przypraw. Nie trzeba więc posiadać wielkich umiejętności kulinarnych czy kupować dużej ilości składników, by przygotować pyszny domowy rosół.

Małe zmiany, które robią różnicę

Domowy rosół możemy przyrządzić z użyciem różnego rodzaju mięsa, także czerwonego czy z dodatkiem kości, które wzbogacą go o wiele składników odżywczych, ale najbardziej taki podstawowy jest właśnie ten gotowany na samych skrzydełkach. Wybór właściwych składników sprawia, że zbędny jest dodatek vegety czy kostki rosołowej. Również w zależności od tego, czy skrzydełka wrzucimy do zimnej, czy też gorącej wody otrzymamy bardziej aromatyczny wywar albo bardziej soczyste mięso.

Składniki:

  • 6 — 8 skrzydełek z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 2 pietruszki
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/4 selera
  • 5 cm łodygi pora
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • natki pietruszki
  • pieprz i sól

Jak przygotować domowy rosół na skrzydełkach?

  1. Skrzydełka z kurczaka oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą, następnie wkładamy do większego garnka i wlewamy 2 litry wody. Dodajemy pół łyżeczki soli i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na wolnym ogniu przez 45 minut. Koniecznie podczas gotowania łyżką cedzakową lub sitkiem zbieramy szumowiny.
  2. W trakcie gotowania wywaru ze skrzydełek przygotowujemy marchewkę, korzeń pietruszki, korzeń pora oraz selera. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Korzeń pora myjemy i kroimy na plastry.
  3. Czosnek oraz nieobraną cebulę przecinamy na pół i opalamy nad palnikiem gazowym do momentu, aż się trochę przypalą. Następnie dodajemy wszystkie składniki oraz przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu.
  4. Następnie dodajemy całe warzywa, wszystkie jednocześnie i gotujemy wywar rosołowy na wolnym ogniu kolejne 45 minut. Po tym czasie mięsko powinno odchodzić już od kości, a wywar powinien być żółty i klarowny. Na piętnaście minut przed końcem gotowania dodajemy całą łodygę selera, tak aby w całości weszła nam do garnka.
  5. Kiedy domowy rosół na skrzydełkach będzie już gotowy, wyjmujemy wszystko z niego, części mięsne oddzielnie, a warzywa oddzielnie. Niepotrzebne składniki, jak nać selera wyrzucamy. Następnie pozostałą część rosołu przecedzamy przez drobne sitko. W taki sposób powstanie nam klarowny wywar rosołowy.

Całość oczywiście możemy jeszcze doprawić solą lub pieprzem według uznania. Domowy rosół na skrzydełkach podajemy z makaronem przygotowanym wcześniej. Oczywiście do rosołu przyda się odrobina natki pietruszki. Smacznego!

Oceń ten przepis!
[Oceny: 38 Średnia: 4.9]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

3 Komentarze

  1. Polecam rosołek naprawdę pyszny 😉

    1. Dziękuję 😉

  2. Dzisiaj i ja pierwszy raz gotuję rosół na skrzydełkach… skorzystałam z przepisu… dziękuję . będę tutaj zaglądać . Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 + 1 =