Domowe buraczki zasmażane

Domowe buraczki zasmażane
Domowe buraczki zasmażane

Bardzo smaczne i niezastąpione domowe buraczki zasmażane, idealne do kotletów mielonych. Zobacz również przepis na kotlety mielone.

Składniki:

  • pół kg buraczków
  • pół jabłka Szara Reneta
  • mała cebula
  • łyżeczka mąki pszennej
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • łyżeczka soku z cytryny

Jak przygotować domowe buraczki zasmażane?

  1. Buraczki dokładnie myjemy, szorujemy i gotujemy przez 60 minut w mundurkach. Następnie jeszcze ciepłe obieramy i trzemy na tartce na grubych oczkach. Oddzielnie trzemy jabłko na drobnych oczkach.
  2. Cebulę kroimy w kosteczkę, następnie na oliwie lekko ją przyrumieniamy na dużej patelni. Mieszając energicznie dodajemy mąkę, a następnie tarte jabłko. Dolewamy odrobinę ciepłej wody i dodajemy cukier. Smażymy do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać.
  3. Następnie ciągle mieszając, dodajemy buraczki (tak na kilka razy), doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Co jakiś czas mieszamy. W razie potrzeby uzupełniamy wodę aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Smacznego!
Oceń ten przepis!
[Oceny: 8 Średnia: 4.9]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

9 + 1 =