Domowe buraczki zasmażane

10.6k 0
Domowe buraczki zasmażane

Bardzo smaczne i niezastąpione domowe buraczki zasmażane, idealne do kotletów mielonych. Zobacz również przepis na kotlety mielone.

Składniki:

  • pół kg buraczków
  • pół jabłka Szara Reneta
  • mała cebula
  • łyżeczka mąki pszennej
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • łyżeczka soku z cytryny

Jak przygotować domowe buraczki zasmażane?

  1. Buraczki dokładnie myjemy, szorujemy i gotujemy przez 60 minut w mundurkach. Następnie jeszcze ciepłe obieramy i trzemy na tartce na grubych oczkach. Oddzielnie trzemy jabłko na drobnych oczkach.
  2. Cebulę kroimy w kosteczkę, następnie na oliwie lekko ją przyrumieniamy na dużej patelni. Mieszając energicznie dodajemy mąkę, a następnie tarte jabłko. Dolewamy odrobinę ciepłej wody i dodajemy cukier. Smażymy do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać.
  3. Następnie ciągle mieszając, dodajemy buraczki (tak na kilka razy), doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Co jakiś czas mieszamy. W razie potrzeby uzupełniamy wodę aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 + 3 =

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?