Bardzo smaczne i niezastąpione domowe buraczki zasmażane, idealne do kotletów mielonych. Zobacz również przepis na kotlety mielone.
Składniki:
- pół kg buraczków
- pół jabłka Szara Reneta
- mała cebula
- łyżeczka mąki pszennej
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- łyżeczka soku z cytryny
Jak przygotować domowe buraczki zasmażane?
- Buraczki dokładnie myjemy, szorujemy i gotujemy przez 60 minut w mundurkach. Następnie jeszcze ciepłe obieramy i trzemy na tartce na grubych oczkach. Oddzielnie trzemy jabłko na drobnych oczkach.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, następnie na oliwie lekko ją przyrumieniamy na dużej patelni. Mieszając energicznie dodajemy mąkę, a następnie tarte jabłko. Dolewamy odrobinę ciepłej wody i dodajemy cukier. Smażymy do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać.
- Następnie ciągle mieszając, dodajemy buraczki (tak na kilka razy), doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Co jakiś czas mieszamy. W razie potrzeby uzupełniamy wodę aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Smacznego!
Dodaj komentarz