Na skróty
W kuchni warto czasami poeksperymentować, aby zaskoczyć rodzinę albo gości ciekawym daniem. Cukinia faszerowana kurczakiem z pieczarkami jest bardzo prostym daniem do przygotowania. Doskonale nadaje się zarówno na obiad, jak i na lekką kolację. Z wyglądu nieco przypomina klasyczną zapiekankę, jednak jest od niej znacznie delikatniejsza, zdrowsza i po prostu lekkostrawna. Przepis na faszerowaną cukinię można wykorzystać praktycznie przez cały rok, ale warto z niego skorzystać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy za oknem dominują szarości. Takie wielokolorowe danie od razu poprawi humor, a jednocześnie dostarczy organizmowi wielu potrzebnych składników odżywczych.
Cukinia faszerowana – bogactwo smaku i aromatu
Cukinie jest warzywem idealnie się nadającym do faszerowania i zapiekania w piekarniku. Należy przy tym podkreślić, że świetnie komponuje się smakowo z mięsem z kurczaka oraz pieczarkami. Z kolei dodatek żółtego sera jeszcze bardziej podkręci walory całego dania, które najlepiej zjeść z chrupiącą bagietką, posypane natką pietruszki albo świeżo ściętymi ziołami np. bazylią czy oregano.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis cukinia faszerowana kurczakiem z pieczarkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 100 gram filetu z kurczaka
- 150 gram pieczarek
- cebula
- ząbek czosnku
- jajko
- 4 łyżki masła
- 50 gram sera żółtego
- natka pietruszki
- sól i pieprz czarny
Cukinia faszerowana — przepis
- Pieczarki obieramy, myjemy i osuszamy na talerzu. Kroimy na połówki, następnie kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Czosnek trzemy na drobnej tarce.
- Rozgrzewamy olej na patelni, cebulę podsmażamy, następnie dodajemy czosnek oraz pieczarki, smażymy całość około 7 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić.
- Kiedy pieczarki są już podrumienione, doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy masło oraz natkę pietruszki i smażymy jeszcze chwilę i zestawiamy z ognia. Przestudzone pieczarki siekamy w drobną kostkę.
- Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, następnie podsmażamy na patelni maśle. Podsmażonego i ostudzonego kurczaka siekamy w jeszcze drobniejszą kostkę.
- Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na połówki, następnie łyżeczką drążymy miąższ, a środek cukinii smarujemy odrobiną masła. W miseczce łączymy kurczaka, pieczarki z surowym roztrzepanym jajkiem. Następnie faszerujemy cukinie, lekko ugniatając farsz w „łódkach”, a wierzch posypujemy drobno tartym serem.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180℃ i przygotowujemy blaszkę do zapieczenia naszych cukinii. Cukinie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut. Cukinie podajemy na ciepło z chrupiącą bagietką. Smacznego!
Zobacz również: Leczo z cukinią