Cukinia faszerowana kurczakiem z pieczarkami

Cukinia faszerowana kurczakiem z pieczarkami
Cukinia faszerowana kurczakiem z pieczarkami

W kuchni warto czasami poeksperymentować, aby zaskoczyć rodzinę albo gości ciekawym daniem. Cukinia faszerowana kurczakiem z pieczarkami jest bardzo prostym daniem do przygotowania. Doskonale nadaje się zarówno na obiad, jak i na lekką kolację. Z wyglądu nieco przypomina klasyczną zapiekankę, jednak jest od niej znacznie delikatniejsza, zdrowsza i po prostu lekkostrawna. Przepis na faszerowaną cukinię można wykorzystać praktycznie przez cały rok, ale warto z niego skorzystać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy za oknem dominują szarości. Takie wielokolorowe danie od razu poprawi humor, a jednocześnie dostarczy organizmowi wielu potrzebnych składników odżywczych.

Cukinia faszerowana – bogactwo smaku i aromatu

Cukinie jest warzywem idealnie się nadającym do faszerowania i zapiekania w piekarniku. Należy przy tym podkreślić, że świetnie komponuje się smakowo z mięsem z kurczaka oraz pieczarkami. Z kolei dodatek żółtego sera jeszcze bardziej podkręci walory całego dania, które najlepiej zjeść z chrupiącą bagietką, posypane natką pietruszki albo świeżo ściętymi ziołami np. bazylią czy oregano.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 100 gram filetu z kurczaka
  • 150 gram pieczarek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 4 łyżki masła
  • 50 gram sera żółtego
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz czarny

Cukinia faszerowana — przepis

  1. Pieczarki obieramy, myjemy i osuszamy na talerzu. Kroimy na połówki, następnie kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Czosnek trzemy na drobnej tarce.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni, cebulę podsmażamy, następnie dodajemy czosnek oraz pieczarki, smażymy całość około 7 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić.
  3. Kiedy pieczarki są już podrumienione, doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy masło oraz natkę pietruszki i smażymy jeszcze chwilę i zestawiamy z ognia. Przestudzone pieczarki siekamy w drobną kostkę.
  4. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, następnie podsmażamy na patelni maśle. Podsmażonego i ostudzonego kurczaka siekamy w jeszcze drobniejszą kostkę.
  5. Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na połówki, następnie łyżeczką drążymy miąższ, a środek cukinii smarujemy odrobiną masła. W miseczce łączymy kurczaka, pieczarki z surowym roztrzepanym jajkiem. Następnie faszerujemy cukinie, lekko ugniatając farsz w „łódkach”, a wierzch posypujemy drobno tartym serem.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180℃ i przygotowujemy blaszkę do zapieczenia naszych cukinii. Cukinie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut. Cukinie podajemy na ciepło z chrupiącą bagietką. Smacznego!

Zobacz również: Leczo z cukinią

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (36 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?