Cukinia faszerowana kurczakiem z pieczarkami

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

W kuchni warto czasami poeksperymentować, aby zaskoczyć rodzinę albo gości ciekawym daniem. Cukinia faszerowana kurczakiem z pieczarkami jest bardzo prostym daniem do przygotowania. Doskonale nadaje się zarówno na obiad, jak i na lekką kolację. Z wyglądu nieco przypomina klasyczną zapiekankę, jednak jest od niej znacznie delikatniejsza, zdrowsza i po prostu lekkostrawna. Przepis na faszerowaną cukinię można wykorzystać praktycznie przez cały rok, ale warto z niego skorzystać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy za oknem dominują szarości. Takie wielokolorowe danie od razu poprawi humor, a jednocześnie dostarczy organizmowi wielu potrzebnych składników odżywczych.

Reklamy Ads By Google

Cukinia faszerowana – bogactwo smaku i aromatu

Cukinie jest warzywem idealnie się nadającym do faszerowania i zapiekania w piekarniku. Należy przy tym podkreślić, że świetnie komponuje się smakowo z mięsem z kurczaka oraz pieczarkami. Z kolei dodatek żółtego sera jeszcze bardziej podkręci walory całego dania, które najlepiej zjeść z chrupiącą bagietką, posypane natką pietruszki albo świeżo ściętymi ziołami np. bazylią czy oregano.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis cukinia faszerowana kurczakiem z pieczarkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 100 gram filetu z kurczaka
  • 150 gram pieczarek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 4 łyżki masła
  • 50 gram sera żółtego
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Cukinia faszerowana — przepis

  1. Pieczarki obieramy, myjemy i osuszamy na talerzu. Kroimy na połówki, następnie kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Czosnek trzemy na drobnej tarce.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni, cebulę podsmażamy, następnie dodajemy czosnek oraz pieczarki, smażymy całość około 7 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Kiedy pieczarki są już podrumienione, doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy masło oraz natkę pietruszki i smażymy jeszcze chwilę i zestawiamy z ognia. Przestudzone pieczarki siekamy w drobną kostkę.
  5. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, następnie podsmażamy na patelni maśle. Podsmażonego i ostudzonego kurczaka siekamy w jeszcze drobniejszą kostkę.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na połówki, następnie łyżeczką drążymy miąższ, a środek cukinii smarujemy odrobiną masła. W miseczce łączymy kurczaka, pieczarki z surowym roztrzepanym jajkiem. Następnie faszerujemy cukinie, lekko ugniatając farsz w „łódkach”, a wierzch posypujemy drobno tartym serem.
  8. Rozgrzewamy piekarnik do 180℃ i przygotowujemy blaszkę do zapieczenia naszych cukinii. Cukinie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut. Cukinie podajemy na ciepło z chrupiącą bagietką. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Leczo z cukinią

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.84

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 417
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)