Cukinia faszerowana kurczakiem z pieczarkami

10.7k 0
Cukinia faszerowana kurczakiem z pieczarkami

W kuchni warto czasami poeksperymentować, aby zaskoczyć rodzinę albo gości ciekawym daniem. Cukinia faszerowana kurczakiem z pieczarkami jest bardzo prostym daniem do przygotowania. Doskonale nadaje się zarówno na obiad, jak i na lekką kolację. Z wyglądu nieco przypomina klasyczną zapiekankę, jednak jest od niej znacznie delikatniejsza, zdrowsza i po prostu lekkostrawna. Przepis na faszerowaną cukinię można wykorzystać praktycznie przez cały rok, ale warto z niego skorzystać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy za oknem dominują szarości. Takie wielokolorowe danie od razu poprawi humor, a jednocześnie dostarczy organizmowi wielu potrzebnych składników odżywczych.

Cukinia faszerowana – bogactwo smaku i aromatu

Cukinie jest warzywem idealnie się nadającym do faszerowania i zapiekania w piekarniku. Należy przy tym podkreślić, że świetnie komponuje się smakowo z mięsem z kurczaka oraz pieczarkami. Z kolei dodatek żółtego sera jeszcze bardziej podkręci walory całego dania, które najlepiej zjeść z chrupiącą bagietką, posypane natką pietruszki albo świeżo ściętymi ziołami np. bazylią czy oregano.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 100 gram fileta z kurczaka
  • 1 cebula
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 150 gram pieczarek
  • 3 łyżki masła klarownego
  • 50 gram sera żółtego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony

Cukinia faszerowana – sposób przygotowania

  1. Pieczarki obieramy, myjemy i osuszamy na talerzu. Kroimy na połówki, następnie kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek rozdrabniamy najdrobniej jak to jest tylko możliwe. Najłatwiej go zetrzeć na drobnej tarce.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni, cebulę podsmażamy, następnie dodajemy czosnek oraz pieczarki, smażymy całość około 10 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić.
  3. Kiedy pieczarki są już podrumienione, doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy masło oraz natkę pietruszki i smażymy jeszcze chwilę i zestawiamy z ognia. Przestudzone pieczarki siekamy w drobną kostkę.
  4. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na patelni na maśle klarownym. Podsmażonego i ostudzonego kurczaka siekamy w jeszcze drobniejszą kostkę.
  5. Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na połówki, następnie łyżeczką drążymy miąższ, a środek cukinii smarujemy odrobiną masła. W miseczce łączymy kurczaka, pieczarki z surowym jajkiem. Możemy doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie faszerujemy cukinie, lekko ugniatając farsz w „łódkach”, a wierzch posypujemy drobno tartym serem.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i przygotowujemy blaszkę do zapieczenia naszych cukinii. Cukinie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut. Cukinie podajemy na ciepło z chrupiącą bagietką. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 + 3 =

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?