Chłopski garnek należy do dań jednogarnkowych, co sprawia, że jest szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Najbardziej pracochłonną czynnością jest przygotowanie wszystkich składników, ale i z tym można sobie poradzić „zatrudniając” domowego pomocnika 😊
Na skróty
Składniki do przygotowania tego pysznego dania są powszechnie dostępne nawet w małych osiedlowych sklepikach i bazarkach. Mój chłopski garnek powstaje z tłustszego boczku i dobrej jakościowo kiełbasy. Używam słodkich odmian długiej papryki oraz pomidorów pelati z puszki. Pomidory pelati świetnie pasują tutaj zamiast passaty pomidorowej. Mają słodko-kwaśny smak z przewagą słodkiego, intensywny zapach i mięsistą strukturę. Dzięki czemu tworzą idealnej konsystencji sos, którego oczywiście nie może zabraknąć w chłopskim garnku. Kapustę pekińską dodaję bardziej dla ozdoby 😍
Zanim zaczniesz przygotowywać chłopski garnek, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 500 g kiełbasy
- 250 g boczku wędzonego
- 2 puszki pomidorów
- 3 małe marchewki
- 2 małe papryki
- pół kapusty pekińskiej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy
- 2 łyżeczki majeranku
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki kolendry
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- 1/5 łyżeczki chili
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Co będzie potrzebne?
– duży garnek lub wok, duży oraz mały nóż, deska do krojenia.
Przepis na chłopski garnek
- W pierwszej kolejności kroimy warzywa w kosteczkę. Każde pokrojone warzywo przekładamy na osobny talerz/miseczkę. Kapustę pekińską szatkujemy, a cebulę i czosnek siekamy. Kiełbasę kroimy w półksiężyce lub kosteczkę, natomiast boczek w paski.
- Podsmażamy na mocnym ogniu przez 2 – 3 minuty na oliwie cebulę z czosnkiem, dodajemy pokrojony boczek i smażymy przez kolejne 2 – 3 minuty. Następnie dodajemy kiełbasę i smażymy 5 – 6 minut.
- Zmniejszamy ogień i dodajemy marchew, dusimy pod przykryciem przez 5 minut, następnie dodajemy ziemniaki i mix wszystkich przypraw. Cały czas dusimy na wolnym przez kolejne 10 minut co jakiś czas mieszając.
- Dodajemy paprykę i dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy pomidory, mogą być w całości i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 5 minut. Co jakiś czas mieszamy.
- Dodajemy kapustę pekińską i dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze 2 – 3 minuty i pozostawiamy chłopski garnek na wyłączonej kuchence na 10 minut, aby wszystkie składniki ładnie doszły. Smacznego!
Chłopski garnek najlepiej smakuję z pieczywem 😉
Zobacz również: Leczo z cukinią