Chłopski garnek

Przepis na chłopski garnek
Przepis na chłopski garnek

Chłopski garnek należy do dań jednogarnkowych, co sprawia, że jest szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Najbardziej pracochłonną czynnością jest przygotowanie wszystkich składników, ale i z tym można sobie poradzić „zatrudniając” domowego pomocnika 😊

Składniki do przygotowania tego pysznego dania są powszechnie dostępne nawet w małych osiedlowych sklepikach i bazarkach. Mój chłopski garnek powstaje z tłustszego boczku i dobrej jakościowo kiełbasy. Używam słodkich odmian długiej papryki oraz pomidorów pelati z puszki. Pomidory pelati świetnie pasują tutaj zamiast passaty pomidorowej. Mają słodko-kwaśny smak z przewagą słodkiego, intensywny zapach i mięsistą strukturę. Dzięki czemu tworzą idealnej konsystencji sos, którego oczywiście nie może zabraknąć w chłopskim garnku. Kapustę pekińską dodaję bardziej dla ozdoby 😍

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g kiełbasy
  • 250 g boczku wędzonego
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 małe marchewki
  • 2 małe papryki
  • pół kapusty pekińskiej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawy

  • 2 łyżeczki majeranku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki kolendry
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/5 łyżeczki chili
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego

Co będzie potrzebne?
– duży garnek lub wok, duży oraz mały nóż, deska do krojenia.

Przepis na chłopski garnek

  1. W pierwszej kolejności kroimy warzywa w kosteczkę. Każde pokrojone warzywo przekładamy na osobny talerz/miseczkę. Kapustę pekińską szatkujemy, a cebulę i czosnek siekamy. Kiełbasę kroimy w półksiężyce lub kosteczkę, natomiast boczek w paski.
  2. Podsmażamy na mocnym ogniu przez 2 – 3 minuty na oliwie cebulę z czosnkiem, dodajemy pokrojony boczek i smażymy przez kolejne 2 – 3 minuty. Następnie dodajemy kiełbasę i smażymy 5 – 6 minut.
  3. Zmniejszamy ogień i dodajemy marchew, dusimy pod przykryciem przez 5 minut, następnie dodajemy ziemniaki i mix wszystkich przypraw. Cały czas dusimy na wolnym przez kolejne 10 minut co jakiś czas mieszając.
  4. Dodajemy paprykę i dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy pomidory, mogą być w całości i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 5 minut. Co jakiś czas mieszamy.
  5. Dodajemy kapustę pekińską i dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze 2 – 3 minuty i pozostawiamy chłopski garnek na wyłączonej kuchence na 10 minut, aby wszystkie składniki ładnie doszły. Smacznego!

Chłopski garnek najlepiej smakuję z pieczywem 😉

Zobacz również: Leczo z cukinią

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (28 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?