Chłopski garnek

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Chłopski garnek należy do dań jednogarnkowych, co sprawia, że jest szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Najbardziej pracochłonną czynnością jest przygotowanie wszystkich składników, ale i z tym można sobie poradzić „zatrudniając” domowego pomocnika 😊

Składniki do przygotowania tego pysznego dania są powszechnie dostępne nawet w małych osiedlowych sklepikach i bazarkach. Mój chłopski garnek powstaje z tłustszego boczku i dobrej jakościowo kiełbasy. Używam słodkich odmian długiej papryki oraz pomidorów pelati z puszki. Pomidory pelati świetnie pasują tutaj zamiast passaty pomidorowej. Mają słodko-kwaśny smak z przewagą słodkiego, intensywny zapach i mięsistą strukturę. Dzięki czemu tworzą idealnej konsystencji sos, którego oczywiście nie może zabraknąć w chłopskim garnku. Kapustę pekińską dodaję bardziej dla ozdoby 😍

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis chłopski garnek, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g kiełbasy
  • 250 g boczku wędzonego
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 małe marchewki
  • 2 małe papryki
  • pół kapusty pekińskiej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawy

Reklamy Ads By Google

  • 2 łyżeczki majeranku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki kolendry
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/5 łyżeczki chili
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Co będzie potrzebne?
– duży garnek lub wok, duży oraz mały nóż, deska do krojenia.

Przepis na chłopski garnek

  1. W pierwszej kolejności kroimy warzywa w kosteczkę. Każde pokrojone warzywo przekładamy na osobny talerz/miseczkę. Kapustę pekińską szatkujemy, a cebulę i czosnek siekamy. Kiełbasę kroimy w półksiężyce lub kosteczkę, natomiast boczek w paski.
  2. Podsmażamy na mocnym ogniu przez 2 – 3 minuty na oliwie cebulę z czosnkiem, dodajemy pokrojony boczek i smażymy przez kolejne 2 – 3 minuty. Następnie dodajemy kiełbasę i smażymy 5 – 6 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Zmniejszamy ogień i dodajemy marchew, dusimy pod przykryciem przez 5 minut, następnie dodajemy ziemniaki i mix wszystkich przypraw. Cały czas dusimy na wolnym przez kolejne 10 minut co jakiś czas mieszając.
  5. Dodajemy paprykę i dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy pomidory, mogą być w całości i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 5 minut. Co jakiś czas mieszamy.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Dodajemy kapustę pekińską i dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze 2 – 3 minuty i pozostawiamy chłopski garnek na wyłączonej kuchence na 10 minut, aby wszystkie składniki ładnie doszły. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Chłopski garnek najlepiej smakuję z pieczywem 😉

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Leczo z cukinią

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.9

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments