Na skróty
Chłodnik ogórkowy lub też chłodnik z ogórkami, to świetna propozycja bardzo smacznej zupy na upalne dni. Chłodnik z mojego przepisu możesz przygotować zarówno z jogurtem naturalnym jak i z kefirem, w zależności od tego co bardziej lubisz. W moim przepisie znalazły się tarte ogórki i siekany koperek, ale jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, możesz do chłodniku dodać kilka tartych na tarce rzodkiewek.
Chłodnik ogórkowy wiadomo, że najlepiej smakuję z ogórkami z własnego ogródka. Jeśli takie posiadasz, możesz dodać je do chłodniku ze skórką, bez obierania! Wystarczy, że je porządnie wyszorujesz przed dodaniem i gotowe 🙂 Ja swój chłodnik z ogórkami wzbogaciłem o świeży szczypiorek. On również dodaję trochę ostrzejszego smaku.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis chłodnik ogórkowy, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 6 – 7 ogórków gruntowych
- 500 g jogurtu naturalnego lub kefiru
- ząbek czosnku
- 4 jajka
- 3 łyżki koperku
- łyżeczka soli
- pieprz czarny
Dodatkowo: ugotowane młode ziemniaki z koperkiem
Sól i pieprz możesz dodać według uznania, tak jak lubisz.
Przepis na chłodnik ogórkowy
- W pierwszej kolejności myjemy i obieramy ogórki, następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę, solimy i odstawiamy na 5 minut.
- Następnie czosnek dodajemy do ogórków, doprawiamy czarnym pieprzem, dodajemy posiekany koperek oraz jogurt lub kefir. Całość dokładnie mieszamy.
- Chłodnik z ogórków schładzamy w lodówce minimum 2 — 3 godziny przed podaniem. Smacznego!
Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuję, kiedy jest dobrze schłodzony. Możesz podawać go z ziemniaczkami z wody z koperkiem oraz ugotowanymi jajkami na twardo. Zobacz ile gotować jajka na twardo.
Zobacz również: Chłodnik litewski