Chłodnik litewski

9.9k 0
Przepis na letni chłodnik litewski

Kiedy temperatura wzrasta, maleje ochota na stanie przy kuchni i gotowanie, nawet najprostszy przepis staję się wyzwaniem nie do zdobycia. Wtedy z pomocą przychodzi nam chłodnik litewski! Gotowanie buraczków zajmie nam nie więcej niż 8 minut. Po schłodzeniu wystarczy posiekać zioła, zetrzeć warzywa i jest już prawie gotowy ? Szybko, smacznie i idealnie na upalne dni – poleca się letni chłodnik litewski.

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • 4 rzodkiewki
  • 4 ogórki gruntowe
  • pęczek kopru
  • pęczek szczypiorku
  • 1 litr maślanki
  • łyżka masła ekstra
  • pół szklanki wody
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz mielony
  • 4 szt jajka

Przepis na chłodnik litewski

  1. Myjemy botwinkę, odcinamy buraczki i trzemy je na drobnej tartce. Starte buraczki przekładamy do garnka, wlewamy pół szklanki wody, dodajemy masło, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu, przez kilka minut. Następnie drobno sikamy łodyżki i listki buraczków i dodajemy do garnka, dusimy jeszcze chwilę na niewielkim ogniu. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
  2. Ogórki i rzodkiewki myjemy, oczyszczamy i trzemy na drobnej tartce, następnie siekamy na drobno koper oraz szczypiorek i dodajemy wszystko do zupy. Wlewamy maślankę, mieszamy, doprawiamy cukrem, jeśli trzeba to jeszcze pieprzem i solą. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy do lodówki na 3 – 4 godziny.
  3. Chłodnik najlepiej smakuje z jajkami gotowanymi na twardo. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *