Na skróty
Chłodnik litewski to zupa idealna, idealna na upalne lato. Bo kiedy temperatura wzrasta, maleje również ochota na stanie przy kuchni i gotowanie. Nawet najprostszy przepis staję się wyzwaniem nie do zdobycia. Wtedy z pomocą przychodzi nam chłodnik litewski! Jest nie tylko bardzo smaczny, ale również banalnie łatwy w przygotowaniu. Gotowanie buraczków zajmuję nie więcej niż 8 minut. Następnie po schłodzeniu wystarczy posiekać zioła, zetrzeć warzywa i jest już prawie gotowy 🙂 Szybko, smacznie i idealnie na upalne dni — poleca się letni chłodnik litewski.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis chłodnik litewski, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- pęczek botwinki
- 4 rzodkiewki
- 4 ogórki gruntowe
- pęczek kopru
- pęczek szczypiorku
- 1 litr maślanki
- łyżka masła ekstra
- pół szklanki wody
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz czarny
- 4 jajka
Przepis na chłodnik litewski
- Myjemy botwinkę, odcinamy buraczki i trzemy je na drobnej tarce. Następnie starte buraczki przekładamy do garnka, wlewamy pół szklanki wody, dodajemy masło, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
- Całość mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i dusimy na niewielkim ogniu, przez kilka minut.
- Następnie drobno sikamy łodyżki oraz listki buraczków i dodajemy do garnka, dusimy jeszcze chwilę na niewielkim ogniu. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
- Ogórki i rzodkiewki myjemy, oczyszczamy i trzemy na drobnej tarce, następnie siekamy drobno koper oraz szczypiorek i dodajemy wszystko do zupy.
- Wlewamy maślankę, mieszamy, doprawiamy cukrem, jeśli trzeba to jeszcze pieprzem i solą. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy do lodówki na 3 — 4 godziny.
Chłodnik najlepiej smakuje z jajkami gotowanymi na twardo. Smacznego!
Zobacz również: Chłodnik ogórkowy