Buddha bowl

Jak zrobić Buddha Bowl?
Jak zrobić Buddha Bowl?
Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Jak skomponować Buddha Bowl? Na to pytanie ciężko odpowiedzieć zwięźle i jednoznacznie. Wynika to przede wszystkim z tego, że na to pyszne i zdrowe danie nie ma jednolitego przepisu. Buddha bowl to potoczna nazwa dla zdrowego, pożywnego i kolorowego dania, które składa się głównie z różnorodnych składników, takich jak warzywa, białka roślinne, zdrowe tłuszcze i węglowodany. Potrawa ta jest często serwowana w misce, stąd właśnie jej nazwa. Co więcej, potrawa Buddha bowl może być daniem wegańskim, wegetariańskim lub zawierać mięso czy ryby w zależności od wybranych składników.

Mój przepis na Buddha bowl to połączenie składników, które ja akurat zmazałem w swojej lodówce. Więc na pytanie jak zrobić Buddha Bowl? — odpowiem, każdy może mieć swoją „miskę mocy”. Najważniejsze jest trzymanie się podstawowych zasad przygotowywania tej potrawy.

Typowe składniki Buddha bowl to:

  • Warzywa – surowe, grillowane, pieczone lub duszone, np. sałata, szpinak, kapusta, marchew, buraki, kalafior czy brokuły.
  • Białko roślinne – np. ciecierzyca, soczewica, fasola, tofu, tempeh czy edamame.
  • Zboża lub nasiona – np. komosa ryżowa (quinoa), ryż, kasza jaglana, bulgur czy kuskus.
  • Zdrowe tłuszcze – np. awokado, orzechy, nasiona (siemię lniane, słonecznik, dyni), tahini czy oliwa z oliwek.
  • Przyprawy i sosy – np. sos tahini, sos sojowy, musztarda, ocet balsamiczny czy różnorodne zioła i przyprawy.

Podsumowując, Buddha bowl to nie tylko zdrowa i sycąca potrawa, która posiada moc witamin i składników odżywczych. To nie tylko danie szczodrze karmiące kubki smakowe i zmysł węchu, to również prawdziwy teatr, spektakl dla oczu, który zdecydowanie jest wart doświadczenia. Kolorowe i bogate składniki tworzą wizualną ucztę, która sprawia, że spożywanie tego dania jest równocześnie satysfakcjonujące, jak i inspirujące. Wybierając się w kulinarną podróż z Buddha bowl, odkrywamy nowe smaki i uczymy się doceniać prostotę oraz piękno zdrowego jedzenia.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis buddha bowl, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 100 g komosy ryżowej
  • 200 g tofu
  • 2 małe buraki
  • 2 małe bataty
  • 1 papryczka chili
  • 2 garści jarmużu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 łyżki nasion dyni
  • łyżeczka sezamu
  • łyżeczka ziaren słonecznika
  • dwa ząbki czosnku (opcjonalnie)

Jadalna dekoracja:

  • garść roszponki
  • garść kiełek soczewicy
  • odrobinę orzechów włoskich

Składniki na sos tahini:

  • 3 łyżki tahini
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego

Przyprawy:

  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Przelicznik kulinarny

Przepis na Buddha bowl

  1. W pierwszej kolejności płukamy pod bieżącą zimną wodą kaszę gryczaną, oraz oddzielnie komosę. Zarówno kaszę jak i komosę będziemy gotować w osobnym garnku, każde z odrobiną soli.
  2. Komosę zalewamy wodą w proporcji 1 miarka komosy na 2 miarki wody, następnie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 25 minut.
  3. Kaszę gryczaną zalewamy wodą w proporcji 1 miarka kaszy na 2 miarki wody, następnie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 15 minut.
  4. W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 ℃, następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika obrane i pokrojone w plastry bataty oraz buraki. Warzywa pieczemy przez około 15 minut.
  5. Podczas oczekiwania na ugotowanie i upieczenie składników, na suchej patelni delikatnie prażymy sezam, ziarna słonecznika i ziarna dyni. Dodajemy odrobinę oliwy i następnie dodajemy jarmuż. Dokładnie mieszamy, pozostawiamy pod przykryciem i dusimy około 15 minut.
  6. Opcjonalnie na sam koniec do jarmużu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość dokładnie mieszamy.
  7. Następnie kroimy tofu w kostkę, rozgrzewamy olej i smażmy przez 2 – 3 minuty z każdej strony. Tofu po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  8. Wszystkie składniki na sos tahini łączymy i miksujemy na jednolitą konsystencję. Sos rozcieńczamy z wodą, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
  9. Sałatkę Buddha bowl układamy w takiej kolejności w jakiej były przygotowywane składniki, zaczynając od kaszy, komosy, przez buraki, bataty, jarmuż, tofu, dodatki zielone (roszponka, kiełki, papryczka chili, orzechy włoskie itp.) na sam koniec dodajemy sos. Smacznego!

Warto zaznaczyć, że Buddha bowl może być dostosowywane do indywidualnych upodobań i potrzeb żywieniowych, co czyni je atrakcyjnym i wszechstronnym daniem. Ja swoją „miskę mocy” wzbogaciłem o gotowane na parze zielone strączki soi oraz sok limonki.

Zobacz również: Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą lodową

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.93

Twoja ocena:

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Dodatkowe informacje

Co to jest Buddha bowl?

Buddha bowl, inaczej znane jako "hippie bowl" czy "glory bowl", to pyszne, zdrowe i kolorowe danie, które zyskało popularność na całym świecie. Inspiracją dla nazwy tego pożywnego posiłku jest postać Buddy, a dokładniej jego okrągły brzuch, symbolizujący równowagę i zadowolenie. Współcześnie Buddha bowl kojarzone jest z bogactwem smaków i korzyściami zdrowotnymi, jakie przynosi jego spożywanie.

Jakie składniki można dodać do Buddha bowl?

Buddha bowl to przede wszystkim połączenie różnych składników, które tworzą nie tylko wyjątkowy smak, ale także zapewniają uczucie sytości oraz harmonię kulinarną smaków. Głównymi elementami tego dania są warzywa — surowe, pieczone, czy grillowane, zdrowe białka, takie jak rośliny strączkowe, tempeh, tofu, czy nabiał, zboża pełnoziarniste, np. quinoa, ryż brązowy czy kasza jaglana, a także zdrowe tłuszcze, takie jak orzechy, pestki i awokado. Składniki te łączą się w misce, tworząc kolorowe, aromatyczne i satysfakcjonujące danie, które nie tylko pięknie wygląda, ale również super smakuje!

Uniwersalna miska pełna wartości odżywczych

Buddha bowl to danie niezwykle uniwersalne, które można dostosować do indywidualnych preferencji smakowych i dietetycznych. W związku z tym, że składniki można swobodnie dobierać, jest to idealne rozwiązanie dla osób prowadzących zróżnicowany style życia, od wegan, wegetarian, do miłośników mięsa. Podstawą sukcesu każdego Buddha bowl jest równowaga smaków, konsystencji i wartości odżywczych, co sprawia, że jest to jedno z najbardziej wszechstronnych i satysfakcjonujących dań, jakie można przygotować.