Botwinka

242 0
Botwinka

Botwinka bez wątpienia jest niekwestionowaną królową wiosennych zup. Przepis na zupę botwinkę jest bardzo prosty i zawiera tylko łatwo dostępne składniki. Tak na prawdę tylko raz w roku mamy okazję zajadać się tą niezwykle szybką do zrobienia i super pyszną zupą nowalijkową.

Składniki:

  • 500 g botwinki
  • 2 l bulionu
  • 2 łyżki masła
  • łyżka soku z cytryny
  • koper
  • śmietana 12%
  • sól i pieprz

Botwinka przepis:

  1. Botwinę bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie odcinamy buraczki, oczyszczamy je i kroimy w drobną kosteczkę. Łodyżki i liście siekamy na drobno.
  2. Botwinkę smażymy na maśle na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż liście zwiotczeją.
  3. Do gorącego bulionu dodajemy podsmażoną botwinkę i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, aż zupa nabierze pięknego koloru.
  4. Mieszamy chochlę zupy w szklance z kwaśną śmietanę i przelewamy całość powrotem do garnka.
  5. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz drobno siekanym koperkiem. Smacznego!

Botwinka jest najlepsza, kiedy ma okazje się ,,przegryźć”. Najlepiej przez kilka godzin lub nawet przez całą noc. Botwinkę możesz podawać z jakami ugotowanymi na twardo, możesz je ugotować w dowolnym momencie szykowania zupy lub też po ugotowaniu. Jeśli chcesz zobaczyć jak idealnie ugotować jajka na twardo, to zapraszam do naszego poradnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

28 + = 31

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?