Botwinka

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Botwinka bez wątpienia jest niekwestionowaną królową wiosennych zup. Przepis na zupę botwinkę jest bardzo prosty i zawiera tylko łatwo dostępne składniki. Tak na prawdę tylko raz w roku mamy okazję zajadać się tą niezwykle szybką do zrobienia i super pyszną zupą nowalijkową.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis botwinka, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 500 g botwinki
  • 2 l bulionu
  • 2 łyżki masła
  • łyżka soku z cytryny
  • koper
  • śmietana 12%
  • sól i pieprz
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Botwinka przepis

  1. Botwinę bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie odcinamy buraczki, oczyszczamy je i kroimy w drobną kosteczkę. Łodyżki i liście siekamy na drobno.
  2. Botwinkę smażymy na maśle na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż liście zwiotczeją.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Do gorącego bulionu dodajemy podsmażoną botwinkę i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, aż zupa nabierze pięknego koloru.
  5. Mieszamy chochlę zupy w szklance z kwaśną śmietanę i przelewamy całość powrotem do garnka.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz drobno siekanym koperkiem. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Botwinka jest najlepsza, kiedy ma okazje się ,,przegryźć”. Najlepiej przez kilka godzin lub nawet przez całą noc. Botwinkę możesz podawać z jakami ugotowanymi na twardo, możesz je ugotować w dowolnym momencie szykowania zupy lub też po ugotowaniu. Jeśli chcesz zobaczyć jak idealnie ugotować jajka na twardo, to zapraszam do naszego poradnika.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Botwinka z ziemniakami i koperkiem

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.94

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 424
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)