Na skróty
Botwinka bez wątpienia jest niekwestionowaną królową wiosennych zup. Przepis na zupę botwinkę jest bardzo prosty i zawiera tylko łatwo dostępne składniki. Tak na prawdę tylko raz w roku mamy okazję zajadać się tą niezwykle szybką do zrobienia i super pyszną zupą nowalijkową.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis botwinka, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 500 g botwinki
- 2 l bulionu
- 2 łyżki masła
- łyżka soku z cytryny
- koper
- śmietana 12%
- sól i pieprz
Botwinka przepis
- Botwinę bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie odcinamy buraczki, oczyszczamy je i kroimy w drobną kosteczkę. Łodyżki i liście siekamy na drobno.
- Botwinkę smażymy na maśle na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż liście zwiotczeją.
- Do gorącego bulionu dodajemy podsmażoną botwinkę i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, aż zupa nabierze pięknego koloru.
- Mieszamy chochlę zupy w szklance z kwaśną śmietanę i przelewamy całość powrotem do garnka.
- Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz drobno siekanym koperkiem. Smacznego!
Botwinka jest najlepsza, kiedy ma okazje się ,,przegryźć”. Najlepiej przez kilka godzin lub nawet przez całą noc. Botwinkę możesz podawać z jakami ugotowanymi na twardo, możesz je ugotować w dowolnym momencie szykowania zupy lub też po ugotowaniu. Jeśli chcesz zobaczyć jak idealnie ugotować jajka na twardo, to zapraszam do naszego poradnika.
Zobacz również: Botwinka z ziemniakami i koperkiem