Botwinka

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Botwinka bez wątpienia jest niekwestionowaną królową wiosennych zup. Przepis na zupę botwinkę jest bardzo prosty i zawiera tylko łatwo dostępne składniki. Tak na prawdę tylko raz w roku mamy okazję zajadać się tą niezwykle szybką do zrobienia i super pyszną zupą nowalijkową.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis botwinka, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 500 g botwinki
  • 2 l bulionu
  • 2 łyżki masła
  • łyżka soku z cytryny
  • koper
  • śmietana 12%
  • sól i pieprz
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Botwinka przepis

  1. Botwinę bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie odcinamy buraczki, oczyszczamy je i kroimy w drobną kosteczkę. Łodyżki i liście siekamy na drobno.
  2. Botwinkę smażymy na maśle na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż liście zwiotczeją.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Do gorącego bulionu dodajemy podsmażoną botwinkę i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, aż zupa nabierze pięknego koloru.
  5. Mieszamy chochlę zupy w szklance z kwaśną śmietanę i przelewamy całość powrotem do garnka.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz drobno siekanym koperkiem. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Botwinka jest najlepsza, kiedy ma okazje się ,,przegryźć”. Najlepiej przez kilka godzin lub nawet przez całą noc. Botwinkę możesz podawać z jakami ugotowanymi na twardo, możesz je ugotować w dowolnym momencie szykowania zupy lub też po ugotowaniu. Jeśli chcesz zobaczyć jak idealnie ugotować jajka na twardo, to zapraszam do naszego poradnika.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Botwinka z ziemniakami i koperkiem

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.94

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments