Botwinka z ziemniakami i koperkiem

Botwinka z ziemniakami i koperkiem
Botwinka z ziemniakami i koperkiem

Wiosna na talerzu może mieć różny charakter, ale w menu powinny dominować sezonowe warzywa. Botwinka z ziemniakami to w zasadzie jeden z klasyków. Ujmuje zarówno niepowtarzalnym smakiem, jak i szybkością oraz prostotą wykonania. Przepis na botwinkę okazuje się na tyle nieskomplikowany, że z przygotowaniem pysznego dania powinien każdy sobie poradzić.

Botwinka z ziemniakami i koperkiem dla największych smakoszy

Bazę dla tej zupy stanowi aromatyczny i lekki bulion warzywny przygotowany z młodej włoszczyzny, ząbka czosnku oraz świeżych ziół. Dzięki temu botwinka jest wyjątkowo delikatna, wprost idealna nawet na bardzo ciepłe dni. Z kolei dodatek młodych ziemniaków pokrojonych w plasterki sprawia, że zupą ławo się najeść i już nie ma potrzeby gotowania drugiego dania. Posypanie zupy posiekanym koperkiem nie tylko doskonale podkreśli oryginalny smak botwinki, ale również pozwoli uzyskać estetyczny efekt wizualny. W końcu danie, aby przyciągnąć każdego smakosza, powinno kusić smakiem, aromatem, ale i swoim wyglądem. Botwinka z młodymi ziemniakami i koperkiem zapewnia spełnienie wszystkich tych warunków. Dlatego też króluje na wielu polskich stołach.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 pęczek botwinki
  • 250 g ziemniaków
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta pieprzu czarnego
  • koper
  • oliwa z oliwek

Botwinka z ziemniakami – przepis

  1. Odcinamy botwinki od buraczków, dokładnie myjemy liście i obieramy buraczki. Liście oddzielamy od gałązek i kroimy w kosteczkę. Liście układamy jeden na drugim i przecinamy wzdłuż na pół, potem w paseczki w poprzek. Buraczki kroimy na cienkie plasterki.
  2. Ziemniaki myjemy i skrobiemy twardą szczotką. Kroimy na cienkie plasterki i smażymy z obu stron na łyżce oliwy na szybkim ogniu. W międzyczasie podgrzewamy bulion i dodajemy buraczki. Gotujemy 3 – 4 minuty i dodajemy podsmażone ziemniaczki. Dodajemy łyżkę soku z cytryny.
  3. Gotujemy razem 2 – 3 minuty, następnie dodajemy łodyżki liści botwinki i gotujemy 2 – 3 minuty na umiarkowanym ogniu. Następnie dodajemy liście botwinki i gotujemy wszystko na umiarkowanym ogniu przez około 1 – 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  4. Odlewamy chochlę zupy do wysokiego naczynia, dodajemy śmietanę i blendujemy. Całość z powrotem wlewamy do zupy i mieszamy. Gotową zupę botwinkową posypujemy świeżym koprem. Smacznego!

Zobacz również: Botwinka

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (21 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?