Na skróty
Wiosna na talerzu może mieć różny charakter, ale w menu powinny dominować sezonowe warzywa. Botwinka z ziemniakami to w zasadzie jeden z klasyków. Ujmuje zarówno niepowtarzalnym smakiem, jak i szybkością oraz prostotą wykonania. Przepis na botwinkę okazuje się na tyle nieskomplikowany, że z przygotowaniem pysznego dania powinien każdy sobie poradzić.
Botwinka z ziemniakami i koperkiem dla największych smakoszy
Bazę dla tej zupy stanowi aromatyczny i lekki bulion warzywny przygotowany z młodej włoszczyzny, ząbka czosnku oraz świeżych ziół. Dzięki temu botwinka jest wyjątkowo delikatna, wprost idealna nawet na bardzo ciepłe dni. Z kolei dodatek młodych ziemniaków pokrojonych w plasterki sprawia, że zupą ławo się najeść i już nie ma potrzeby gotowania drugiego dania. Posypanie zupy posiekanym koperkiem nie tylko doskonale podkreśli oryginalny smak botwinki, ale również pozwoli uzyskać estetyczny efekt wizualny. W końcu danie, aby przyciągnąć każdego smakosza, powinno kusić smakiem, aromatem, ale i swoim wyglądem. Botwinka z młodymi ziemniakami i koperkiem zapewnia spełnienie wszystkich tych warunków. Dlatego też króluje na wielu polskich stołach.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis botwinka z ziemniakami i koperkiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 pęczek botwinki
- 250 g ziemniaków
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta pieprzu czarnego
- koper
- oliwa z oliwek
Botwinka z ziemniakami – przepis
- Odcinamy botwinki od buraczków, dokładnie myjemy liście i obieramy buraczki. Liście oddzielamy od gałązek i kroimy w kosteczkę. Liście układamy jeden na drugim i przecinamy wzdłuż na pół, potem w paseczki w poprzek. Buraczki kroimy na cienkie plasterki.
- Ziemniaki myjemy i skrobiemy twardą szczotką. Kroimy na cienkie plasterki i smażymy z obu stron na łyżce oliwy na szybkim ogniu. W międzyczasie podgrzewamy bulion i dodajemy buraczki. Gotujemy 3 – 4 minuty i dodajemy podsmażone ziemniaczki. Dodajemy łyżkę soku z cytryny.
- Gotujemy razem 2 – 3 minuty, następnie dodajemy łodyżki liści botwinki i gotujemy 2 – 3 minuty na umiarkowanym ogniu. Następnie dodajemy liście botwinki i gotujemy wszystko na umiarkowanym ogniu przez około 1 – 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Odlewamy chochlę zupy do wysokiego naczynia, dodajemy śmietanę i blendujemy. Całość z powrotem wlewamy do zupy i mieszamy. Gotową zupę botwinkową posypujemy świeżym koprem. Smacznego!
Zobacz również: Botwinka