Botwinka z ziemniakami i koperkiem

Botwinka z ziemniakami i koperkiem
Botwinka z ziemniakami i koperkiem

Wiosna na talerzu może mieć różny charakter, ale w menu powinny dominować sezonowe warzywa. Botwinka z ziemniakami to w zasadzie jeden z klasyków. Ujmuje zarówno niepowtarzalnym smakiem, jak i szybkością oraz prostotą wykonania. Przepis na botwinkę okazuje się na tyle nieskomplikowany, że z przygotowaniem pysznego dania powinien każdy sobie poradzić.

Botwinka z ziemniakami i koperkiem dla największych smakoszy

Bazę dla tej zupy stanowi aromatyczny i lekki bulion warzywny przygotowany z młodej włoszczyzny, ząbka czosnku oraz świeżych ziół. Dzięki temu botwinka jest wyjątkowo delikatna, wprost idealna nawet na bardzo ciepłe dni. Z kolei dodatek młodych ziemniaków pokrojonych w plasterki sprawia, że zupą ławo się najeść i już nie ma potrzeby gotowania drugiego dania. Posypanie zupy posiekanym koperkiem nie tylko doskonale podkreśli oryginalny smak botwinki, ale również pozwoli uzyskać estetyczny efekt wizualny. W końcu danie, aby przyciągnąć każdego smakosza, powinno kusić smakiem, aromatem, ale i swoim wyglądem. Botwinka z młodymi ziemniakami i koperkiem zapewnia spełnienie wszystkich tych warunków. Dlatego też króluje na wielu polskich stołach.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 pęczek botwinki
  • 250 g ziemniaków
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz
  • koper
  • oliwa z oliwek

Botwinka z ziemniakami – jak przygotować?

  1. Odcinamy botwinki od buraczków, dokładnie myjemy liście i obieramy buraczki. Liście oddzielamy od gałązek i kroimy w kosteczkę. Liście układamy jeden na drugim i przecinamy wzdłuż na pół, potem w paseczki w poprzek. Buraczki kroimy na cienkie plasterki.
  2. Ziemniaki myjemy i skrobiemy twardą szczotką. Kroimy na cienkie plasterki i smażymy z obu stron na łyżce oliwy na szybkim ogniu. W międzyczasie podgrzewamy bulion i dodajemy buraczki. Gotujemy 3 – 4 minuty i dodajemy podsmażone ziemniaczki. Dodajemy łyżkę soku z cytryny.
  3. Gotujemy razem 2- 3 minuty, następnie dodajemy łodyżki liści botwinki i gotujemy 2 -3 minuty na umiarkowanym ogniu. Następnie dodajemy liście botwinki i gotujemy wszystko na umiarkowanym ogniu przez około 1 – 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  4. Odlewamy chochlę zupy do wysokiego naczynia, dodajemy śmietanę i blendujemy. Całość z powrotem wlewamy do zupy i mieszamy. Gotową zupę botwinkową posypujemy świeżym koprem. Smacznego!
Oceń ten przepis!
[Oceny: 3 Średnia: 5]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

2 Komentarze

  1. Kocham botwinkę <3 Muszę koniecznie wypróbować ten przepis. 🙂

    1. To tak jak ja! 🙂 Koniecznie proszę wypróbować! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 + 3 =