Botwinka z ziemniakami i koperkiem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Wiosna na talerzu może mieć różny charakter, ale w menu powinny dominować sezonowe warzywa. Botwinka z ziemniakami to w zasadzie jeden z klasyków. Ujmuje zarówno niepowtarzalnym smakiem, jak i szybkością oraz prostotą wykonania. Przepis na botwinkę okazuje się na tyle nieskomplikowany, że z przygotowaniem pysznego dania powinien każdy sobie poradzić.

Reklamy Ads By Google

Botwinka z ziemniakami i koperkiem dla największych smakoszy

Bazę dla tej zupy stanowi aromatyczny i lekki bulion warzywny przygotowany z młodej włoszczyzny, ząbka czosnku oraz świeżych ziół. Dzięki temu botwinka jest wyjątkowo delikatna, wprost idealna nawet na bardzo ciepłe dni. Z kolei dodatek młodych ziemniaków pokrojonych w plasterki sprawia, że zupą ławo się najeść i już nie ma potrzeby gotowania drugiego dania. Posypanie zupy posiekanym koperkiem nie tylko doskonale podkreśli oryginalny smak botwinki, ale również pozwoli uzyskać estetyczny efekt wizualny. W końcu danie, aby przyciągnąć każdego smakosza, powinno kusić smakiem, aromatem, ale i swoim wyglądem. Botwinka z młodymi ziemniakami i koperkiem zapewnia spełnienie wszystkich tych warunków. Dlatego też króluje na wielu polskich stołach.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis botwinka z ziemniakami i koperkiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 pęczek botwinki
  • 250 g ziemniaków
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta pieprzu czarnego
  • koper
  • oliwa z oliwek
Zobacz inne przepisy z: , , ,

Botwinka z ziemniakami – przepis

  1. Odcinamy botwinki od buraczków, dokładnie myjemy liście i obieramy buraczki. Liście oddzielamy od gałązek i kroimy w kosteczkę. Liście układamy jeden na drugim i przecinamy wzdłuż na pół, potem w paseczki w poprzek. Buraczki kroimy na cienkie plasterki.
  2. Ziemniaki myjemy i skrobiemy twardą szczotką. Kroimy na cienkie plasterki i smażymy z obu stron na łyżce oliwy na szybkim ogniu. W międzyczasie podgrzewamy bulion i dodajemy buraczki. Gotujemy 3 – 4 minuty i dodajemy podsmażone ziemniaczki. Dodajemy łyżkę soku z cytryny.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Gotujemy razem 2 – 3 minuty, następnie dodajemy łodyżki liści botwinki i gotujemy 2 – 3 minuty na umiarkowanym ogniu. Następnie dodajemy liście botwinki i gotujemy wszystko na umiarkowanym ogniu przez około 1 – 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  5. Odlewamy chochlę zupy do wysokiego naczynia, dodajemy śmietanę i blendujemy. Całość z powrotem wlewamy do zupy i mieszamy. Gotową zupę botwinkową posypujemy świeżym koprem. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Botwinka

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.87

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments