Boczek rolowany

Przepis na boczek rolowany
Przepis na boczek rolowany

Boczek rolowany pieczony z musztardą to prawdziwy rarytas na stole niezależnie od pory roku. Chociaż najchętniej przygotowywany jest w okresie świątecznym to sprawdzi się doskonale na każdą ważną uroczystość. Boczek rolowany można podawać na ciepło krojąc na grube plastry lub na zimno jako wędlinę. Niezależnie od sposobu podania zawsze smakuję wybornie.

Pyszna pieczona rolada z boczku nadziewana czosnkiem, majerankiem i musztardą to bez wątpienia klasyka. Jednak aby boczek wyszedł jak najlepiej warto zaopatrzyć się wcześniej w dobrej jakości mięso. Najlepszy do rolowania będzie cienki kawałek o prostokątnym kształcie z lekkim tłuszczykiem. Gruby kawałek znacznie trudniej będzie się rolował. Warto poprosić w mięsnym o boczek przeznaczony właśnie do boczkowej rolady.

Składniki:

  • około 1,5 kg surowego boczku

Marynata:

  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki kolendry

Co będzie potrzebne?
– duży nóż, deska do krojenia, kilka metrów sznurka organicznego, folia spożywcza.

Przepis na boczek rolowany

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę. Z musztardy, utartego czosnku, majeranku soli, pieprzu oraz kolendry przygotowujemy marynatę.
  2. Następnie na desce do krojenia układamy boczek mięsem do dołu i nacinamy skórę w kratkę. Przekręcamy boczek i wierzch dokładnie nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą.
  3. W kolejnym kroku ciasno rolujemy boczek, dodatkowo w kilku miejscach związujemy roladę sznurkiem organicznym. Boczek rolowany powinien być dość ciasno zwinięty i mocno związany, aby po upieczeniu i przestygnięciu ładnie się kroił.
  4. Następnie roladę nacieramy pozostałą częścią marynaty i zawijamy w folię spożywczą. Rolowany boczek odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
  5. Następnego dnia wyjmujemy boczek z folii spożywczej i wstawiamy prosto do nagrzanego piekarnika 180°C. Pieczemy na grzaniu góra-dół przez 90 minut, następnie zamieszczamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze przez 30 minut. Jeśli w trakcie pieczenia zauważysz, że boczek za bardzo się rumieni można go przykryć folią aluminiową.

Boczek rolowany powinien odstać około pół godziny po upieczeniu w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wiem, że może być to bardzo trudne, ten zapach jest zniewalający, ale zdecydowanie warto poczekać. Smacznego!

Zobacz również: Pieczony schab w przyprawach

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (24 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?