Boczek rolowany

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Boczek rolowany pieczony z musztardą to prawdziwy rarytas na stole niezależnie od pory roku. Chociaż najchętniej przygotowywany jest w okresie świątecznym to sprawdzi się doskonale na każdą ważną uroczystość. Boczek rolowany można podawać na ciepło krojąc na grube plastry lub na zimno jako wędlinę. Niezależnie od sposobu podania zawsze smakuję wybornie.

Pyszna pieczona rolada z boczku nadziewana czosnkiem, majerankiem i musztardą to bez wątpienia klasyka. Jednak aby boczek wyszedł jak najlepiej warto zaopatrzyć się wcześniej w dobrej jakości mięso. Najlepszy do rolowania będzie cienki kawałek o prostokątnym kształcie z lekkim tłuszczykiem. Gruby kawałek znacznie trudniej będzie się rolował. Warto poprosić w mięsnym o boczek przeznaczony właśnie do boczkowej rolady.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis boczek rolowany, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • około 1,5 kg surowego boczku

Marynata:

Reklamy Ads By Google

  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki kolendry
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Co będzie potrzebne?
– duży nóż, deska do krojenia, kilka metrów sznurka organicznego, folia spożywcza.

Przepis na boczek rolowany

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę. Z musztardy, utartego czosnku, majeranku soli, pieprzu oraz kolendry przygotowujemy marynatę.
  2. Następnie na desce do krojenia układamy boczek mięsem do dołu i nacinamy skórę w kratkę. Przekręcamy boczek i wierzch dokładnie nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W kolejnym kroku ciasno rolujemy boczek, dodatkowo w kilku miejscach związujemy roladę sznurkiem organicznym. Boczek rolowany powinien być dość ciasno zwinięty i mocno związany, aby po upieczeniu i przestygnięciu ładnie się kroił.
  5. Następnie roladę nacieramy pozostałą częścią marynaty i zawijamy w folię spożywczą. Rolowany boczek odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnego dnia wyjmujemy boczek z folii spożywczej i wstawiamy prosto do nagrzanego piekarnika 180°C. Pieczemy na grzaniu góra-dół przez 90 minut, następnie zamieszczamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze przez 30 minut. Jeśli w trakcie pieczenia zauważysz, że boczek za bardzo się rumieni można go przykryć folią aluminiową.
  8. Reklamy Ads By Google

Boczek rolowany powinien odstać około pół godziny po upieczeniu w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wiem, że może być to bardzo trudne, ten zapach jest zniewalający, ale zdecydowanie warto poczekać. Smacznego!

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Pieczony schab w przyprawach

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.8

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)