Bigos z młodej kapusty

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Bigos z młodej kapusty to jedno z dań, które smakuję najlepiej z początkiem lata, kiedy młodej kapusty jest pod dostatkiem. Jednak przygotowanie wyśmienitego bigosu nie musi wiązać się z jedynie krótką chwilą czerwca. Bigos z młodej kapustki świetnie sprawdzi się zarówno na początku lata jak na przełomie lipca czy sierpnia.

Mój przepis na bigos z młodej kapusty to tylko kilka podstawowych składników. Dużą rolę odgrywa w tym daniu młoda kapusta, wczesna marchew i świeży koperek. Wkładem mięsnym jaki używam jest boczek wędzony i kiełbasa wileńska, której delikatny smak świetnie zgrywa się ze smakiem młodej kapusty. Bigos można zjadać z pajdą chleba lub ziemniaczkami z wody z koperkiem 😉

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis bigos z młodej kapusty, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • około 1,25 kg młodej kapusty
  • 500 g kiełbasy wędzonej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 3 młode marchewki
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka koperku
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 3 liście laurowe
  • łyżeczka kminku mielonego
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , ,

Co będzie potrzebne?
– głęboka patelnia, duży garnek z grubym dnem, duży nóż do siekania.

Reklamy Ads By Google

Przepis na bigos z młodej kapusty

  1. W pierwszej kolejności obrywamy zewnętrzne liście kapusty, myjemy i przecinamy główkę na 4 części, wycinamy głąba — oczywiście go wyrzucamy. Następnie drobno szatkujemy każdą część kapusty.
  2. W szerokim garnku lub głębokiej patelni podsmażamy na oleju posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy boczek pokrojony w paski i smażymy 2 – 3 minuty na szybkim ogniu.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w grube półksiężyce i smażymy 2 – 3 minuty na szybkim ogniu. Co chwilę mieszamy.
  5. W dużym garnku z grubym dnem zagotowujemy bulion i dodajemy marchew pokrojoną w grube półksiężyce. Dodajemy liście laurowe. Następnie dodajemy całą kapustę, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10 minut.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Całość dokładnie mieszamy, przyprawiamy kminkiem, solą i pieprzem, ponownie mieszamy. Następnie przekładamy wszystko z patelni przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  8. Na sam koniec całość mieszamy i wyłączamy kuchenkę. Dodajemy posiekany koper i ponownie mieszamy. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Nie zapomnij dodać kminku, ponieważ kminek pomaga na wzdęcia i inne dolegliwości układu pokarmowego, które mogą występować po zjedzeniu bigosu. Tak przygotowany bigos z młodej kapusty będzie dużo przyjemniejszy 😉

Zobacz również: Chłopski garnek

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.92

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments