Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty jest niewątpliwie wiosennym daniem, szczególnie kiedy użyjemy do przygotowania młodej marchewki i świeżego koperku. Świetnie sprawdzi się zarówno na początku lata jak na przełomie lipca czy sierpnia.

Składniki:

Jak przygotować bigos z młodej kapusty?

  1. Kapustę myjemy, obrywamy liście zewnętrzne, następnie przecinamy główkę na 4 części i wycinamy głąba — oczywiście go wyrzucamy. Drobno szatkujemy kapustę.
  2. W szerokim garnku roztapiamy łyżkę masła klarownego i dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę.
  3. Następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną kostkę i chwilę razem podsmażamy.
  4. Dodajemy kapustę oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, w międzyczasie mieszamy, aby bigos nie przywierał do dna.
  6. Na patelni roztapiamy łyżkę masła klarownego i podsmażamy mąkę. Następnie dodajemy wywar z kapusty i mieszamy, po czym przekładamy całość do garnka z kapustą. Kapustę dokładnie mieszamy.
  7. Pod sam koniec bigos z młodej kapusty wzbogacamy o 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, następnie dokładnie mieszamy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości marchewki i kapusty.

Do bigosu możemy dodać posiekany koperek. Oczywiście całość w razie potrzeby możemy doprawić jeszcze solą lub pieprzem. Smacznego!

Dobra rada: Nie zapomnij dodać kminku, ponieważ owoce kminku pomogą na wzdęcia i inne dolegliwości układu pokarmowego, które mogą występować po zjedzeniu bigosu. Wówczas bigos z młodej kapusty będzie dużo przyjemniejszy 😉

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (7 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
Janek
Janek
5 miesięcy temu

Ciekawy ten bigos, musze wypróbować :]

Czarmar
Czarmar
5 miesięcy temu

Do bigosu warto dodwać grzyby i wędzony boczek, nadaje mu odpowiedniego charaktetu 🙂

2
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x