Na skróty
Bigos z młodej kapusty to jedno z dań, które smakuję najlepiej z początkiem lata, kiedy młodej kapusty jest pod dostatkiem. Jednak przygotowanie wyśmienitego bigosu nie musi wiązać się z jedynie krótką chwilą czerwca. Bigos z młodej kapustki świetnie sprawdzi się zarówno na początku lata jak na przełomie lipca czy sierpnia.
Mój przepis na bigos z młodej kapusty to tylko kilka podstawowych składników. Dużą rolę odgrywa w tym daniu młoda kapusta, wczesna marchew i świeży koperek. Wkładem mięsnym jaki używam jest boczek wędzony i kiełbasa wileńska, której delikatny smak świetnie zgrywa się ze smakiem młodej kapusty. Bigos można zjadać z pajdą chleba lub ziemniaczkami z wody z koperkiem 😉
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis bigos z młodej kapusty, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 1,25 kg młodej kapusty
- 500 g kiełbasy wędzonej
- 150 g boczku wędzonego
- 3 młode marchewki
- mała cebula
- ząbek czosnku
- pół pęczka koperku
- szklanka bulionu
- 2 łyżki oleju
- 3 liście laurowe
- łyżeczka kminku mielonego
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
Co będzie potrzebne?
– głęboka patelnia, duży garnek z grubym dnem, duży nóż do siekania.
Przepis na bigos z młodej kapusty
- W pierwszej kolejności obrywamy zewnętrzne liście kapusty, myjemy i przecinamy główkę na 4 części, wycinamy głąba — oczywiście go wyrzucamy. Następnie drobno szatkujemy każdą część kapusty.
- W szerokim garnku lub głębokiej patelni podsmażamy na oleju posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy boczek pokrojony w paski i smażymy 2 – 3 minuty na szybkim ogniu.
- Następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w grube półksiężyce i smażymy 2 – 3 minuty na szybkim ogniu. Co chwilę mieszamy.
- W dużym garnku z grubym dnem zagotowujemy bulion i dodajemy marchew pokrojoną w grube półksiężyce. Dodajemy liście laurowe. Następnie dodajemy całą kapustę, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10 minut.
- Całość dokładnie mieszamy, przyprawiamy kminkiem, solą i pieprzem, ponownie mieszamy. Następnie przekładamy wszystko z patelni przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Na sam koniec całość mieszamy i wyłączamy kuchenkę. Dodajemy posiekany koper i ponownie mieszamy. Smacznego!
Nie zapomnij dodać kminku, ponieważ kminek pomaga na wzdęcia i inne dolegliwości układu pokarmowego, które mogą występować po zjedzeniu bigosu. Tak przygotowany bigos z młodej kapusty będzie dużo przyjemniejszy 😉
Zobacz również: Chłopski garnek