Bigos z młodej kapusty

Przepis na bigos z młodej kapusty
Przepis na bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty to jedno z dań, które smakuję najlepiej z początkiem lata, kiedy młodej kapusty jest pod dostatkiem. Jednak przygotowanie wyśmienitego bigosu nie musi wiązać się z jedynie krótką chwilą czerwca. Bigos z młodej kapustki świetnie sprawdzi się zarówno na początku lata jak na przełomie lipca czy sierpnia.

Mój przepis na bigos z młodej kapusty to tylko kilka podstawowych składników. Dużą rolę odgrywa w tym daniu młoda kapusta, wczesna marchew i świeży koperek. Wkładem mięsnym jaki używam jest boczek wędzony i kiełbasa wileńska, której delikatny smak świetnie zgrywa się ze smakiem młodej kapusty. Bigos można zjadać z pajdą chleba lub ziemniaczkami z wody z koperkiem 😉

Składniki:

  • około 1,25 kg młodej kapusty
  • 500 g kiełbasy wędzonej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 3 młode marchewki
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka koperku
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 3 liście laurowe
  • łyżeczka kminku mielonego
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego

Co będzie potrzebne?
– głęboka patelnia, duży garnek z grubym dnem, duży nóż do siekania.

Przepis na bigos z młodej kapusty

  1. W pierwszej kolejności obrywamy zewnętrzne liście kapusty, myjemy i przecinamy główkę na 4 części, wycinamy głąba — oczywiście go wyrzucamy. Następnie drobno szatkujemy każdą część kapusty.
  2. W szerokim garnku lub głębokiej patelni podsmażamy na oleju posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy boczek pokrojony w paski i smażymy 2 – 3 minuty na szybkim ogniu.
  3. Następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w grube półksiężyce i smażymy 2 – 3 minuty na szybkim ogniu. Co chwilę mieszamy.
  4. W dużym garnku z grubym dnem zagotowujemy bulion i dodajemy marchew pokrojoną w grube półksiężyce. Dodajemy liście laurowe. Następnie dodajemy całą kapustę, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10 minut.
  5. Całość dokładnie mieszamy, przyprawiamy kminkiem, solą i pieprzem, ponownie mieszamy. Następnie przekładamy wszystko z patelni przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  6. Na sam koniec całość mieszamy i wyłączamy kuchenkę. Dodajemy posiekany koper i ponownie mieszamy. Smacznego!

Nie zapomnij dodać kminku, ponieważ kminek pomaga na wzdęcia i inne dolegliwości układu pokarmowego, które mogą występować po zjedzeniu bigosu. Tak przygotowany bigos z młodej kapusty będzie dużo przyjemniejszy 😉

Zobacz również: Chłopski garnek

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (45 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x