Bigos z kiszonej kapusty

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Bigos z kiszonej kapusty to danie które gości na naszych stołach najczęściej w okresie jesienno-zimowym. W moim domu bigos w takiej formie przygotowuję dwa razy w roku. Pierwszy raz kiedy pojawia się pierwsza kapusta kiszona i drugi raz w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Zdecydowanie wolimy bigos z młodej kapusty lub taki przygotowany ze świeżej główki, jak np. bigos na karkówce. Jednak bigos z kiszonej kapusty jest zupełnie inny, jak by bardziej esencjonalny, aromatyczny i wyrazisty jak by trochę zimowy 😉

Mój bigos z kiszonej kapusty przygotowuję na bazie łopatki wieprzowej, kiełbasy Wileńskiej oraz bulionu. Łopatka wieprzowa jest odpowiednia, ponieważ nie jest ani za tłusta, ani zbyt sucha. Natomiast w przypadku kiełbasy, to równie dobrze sprawdzi się inna, np. podwawelska albo wiejska. Do podkręcenia smaku bigosu używam suszonych śliwek, jednak spokojnie można je zastąpić powidłami śliwkowymi. Jeszcze jedna dobra rada z mojej strony, bigos z kiszonej kapusty jest tym smaczniejszy im więcej razy jest ogrzewany. Zdecydowanie warto się na niego skusić, szczególnie jesienią, kiedy jest sezon na kiszoną kapustę 😊

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis bigos z kiszonej kapusty, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • około 2 kg kiszonej kapusty
  • około 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • około 500 g kiełbasy (polecam Wileńską)
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 średnie cebule
  • 5 suszonych śliwek lub 5 łyżeczek powideł śliwkowych
  • około 50 g suszonych grzybów
  • olej roślinny
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Przyprawy:

Reklamy Ads By Google

  • 4 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki kminku
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , , ,

Przepis na bigos z kiszonej kapusty

  1. W pierwszej kolejności suszone grzyby płuczemy w zimnej wodzie, następnie zalewamy wodą tak by je w całości przykryła i odstawiamy na całą noc.
  2. Napęczniałe grzyby odcedzamy na sitku i kroimy na mniejsze kawałki. Wodę po grzybach pozostawiamy na później.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Na dużej patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie zdejmujemy cebulę, a patelnię pozostawiamy do smażenia łopatki wieprzowej.
  5. Łopatkę wieprzową kroimy w kosteczkę, następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką mieloną. Dokładnie podsmażamy na patelni na dość szybkim ogniu.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce kiełbasę i całość smażmy razem do podpieczenia składników. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę i dokładnie mieszamy.
  8. Całą zawartość patelni przekładamy do dużego garnka i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy grzyby oraz wodę po moczeniu grzybów. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie, następnie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 60 minut co jakiś czas mieszając.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Kolejno dodajemy odciśniętą i pokrojoną kiszoną kapustę, śliwki lub powidła śliwkowe oraz majeranek. Całość dokładnie mieszamy, w razie potrzeby dodajemy szklankę gorącej wody, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez kolejne 60 minut.
  11. Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę i gotowe. Smacznego!
  12. Reklamy Ads By Google

Bigos z kiszonej kapusty zaraz po ugotowaniu jest gotowy do konsumpcji, jednak warto jeszcze następnego dnia włączyć go i pogotować jeszcze około godziny. W razie potrzeby, aby bigos się nie przypalił można dolać odrobinę wody.

Zobacz również: Bigos na karkówce

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.77

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 419
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)