Na skróty
Bigos z kiszonej kapusty to danie które gości na naszych stołach najczęściej w okresie jesienno-zimowym. W moim domu bigos w takiej formie przygotowuję dwa razy w roku. Pierwszy raz kiedy pojawia się pierwsza kapusta kiszona i drugi raz w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Zdecydowanie wolimy bigos z młodej kapusty lub taki przygotowany ze świeżej główki, jak np. bigos na karkówce. Jednak bigos z kiszonej kapusty jest zupełnie inny, jak by bardziej esencjonalny, aromatyczny i wyrazisty jak by trochę zimowy 😉
Mój bigos z kiszonej kapusty przygotowuję na bazie łopatki wieprzowej, kiełbasy Wileńskiej oraz bulionu. Łopatka wieprzowa jest odpowiednia, ponieważ nie jest ani za tłusta, ani zbyt sucha. Natomiast w przypadku kiełbasy, to równie dobrze sprawdzi się inna, np. podwawelska albo wiejska. Do podkręcenia smaku bigosu używam suszonych śliwek, jednak spokojnie można je zastąpić powidłami śliwkowymi. Jeszcze jedna dobra rada z mojej strony, bigos z kiszonej kapusty jest tym smaczniejszy im więcej razy jest ogrzewany. Zdecydowanie warto się na niego skusić, szczególnie jesienią, kiedy jest sezon na kiszoną kapustę 😊
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis bigos z kiszonej kapusty, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 2 kg kiszonej kapusty
- około 1,2 kg łopatki wieprzowej
- około 500 g kiełbasy (polecam Wileńską)
- 2 szklanki bulionu
- 2 średnie cebule
- 5 suszonych śliwek lub 5 łyżeczek powideł śliwkowych
- około 50 g suszonych grzybów
- olej roślinny
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przyprawy:
- 4 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- pół łyżeczki kminku
Przepis na bigos z kiszonej kapusty
- W pierwszej kolejności suszone grzyby płuczemy w zimnej wodzie, następnie zalewamy wodą tak by je w całości przykryła i odstawiamy na całą noc.
- Napęczniałe grzyby odcedzamy na sitku i kroimy na mniejsze kawałki. Wodę po grzybach pozostawiamy na później.
- Na dużej patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie zdejmujemy cebulę, a patelnię pozostawiamy do smażenia łopatki wieprzowej.
- Łopatkę wieprzową kroimy w kosteczkę, następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką mieloną. Dokładnie podsmażamy na patelni na dość szybkim ogniu.
- Następnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce kiełbasę i całość smażmy razem do podpieczenia składników. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę i dokładnie mieszamy.
- Całą zawartość patelni przekładamy do dużego garnka i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy grzyby oraz wodę po moczeniu grzybów. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie, następnie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 60 minut co jakiś czas mieszając.
- Kolejno dodajemy odciśniętą i pokrojoną kiszoną kapustę, śliwki lub powidła śliwkowe oraz majeranek. Całość dokładnie mieszamy, w razie potrzeby dodajemy szklankę gorącej wody, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez kolejne 60 minut.
- Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę i gotowe. Smacznego!
Bigos z kiszonej kapusty zaraz po ugotowaniu jest gotowy do konsumpcji, jednak warto jeszcze następnego dnia włączyć go i pogotować jeszcze około godziny. W razie potrzeby, aby bigos się nie przypalił można dolać odrobinę wody.
Zobacz również: Bigos na karkówce