Bigos z kiszonej kapusty

Przepis na bigos z kiszonej kapusty
Przepis na bigos z kiszonej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty to danie które gości na naszych stołach najczęściej w okresie jesienno-zimowym. W moim domu bigos w takiej formie przygotowuję dwa razy w roku. Pierwszy raz kiedy pojawia się pierwsza kapusta kiszona i drugi raz w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Zdecydowanie wolimy bigos z młodej kapusty lub taki przygotowany ze świeżej główki, jak np. bigos na karkówce. Jednak bigos z kiszonej kapusty jest zupełnie inny, jak by bardziej esencjonalny, aromatyczny i wyrazisty jak by trochę zimowy 😉

Mój bigos z kiszonej kapusty przygotowuję na bazie łopatki wieprzowej, kiełbasy Wileńskiej oraz bulionu. Łopatka wieprzowa jest odpowiednia, ponieważ nie jest ani za tłusta, ani zbyt sucha. Natomiast w przypadku kiełbasy, to równie dobrze sprawdzi się inna, np. podwawelska albo wiejska. Do podkręcenia smaku bigosu używam suszonych śliwek, jednak spokojnie można je zastąpić powidłami śliwkowymi. Jeszcze jedna dobra rada z mojej strony, bigos z kiszonej kapusty jest tym smaczniejszy im więcej razy jest ogrzewany. Zdecydowanie warto się na niego skusić, szczególnie jesienią, kiedy jest sezon na kiszoną kapustę 😊

Składniki:

  • około 2 kg kiszonej kapusty
  • około 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • około 500 g kiełbasy (polecam Wileńską)
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 średnie cebule
  • 5 suszonych śliwek lub 5 łyżeczek powideł śliwkowych
  • około 50 g suszonych grzybów
  • olej roślinny
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Przyprawy:

  • 4 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki kminku

Przepis na bigos z kiszonej kapusty

  1. W pierwszej kolejności suszone grzyby płuczemy w zimnej wodzie, następnie zalewamy wodą tak by je w całości przykryła i odstawiamy na całą noc.
  2. Napęczniałe grzyby odcedzamy na sitku i kroimy na mniejsze kawałki. Wodę po grzybach pozostawiamy na później.
  3. Na dużej patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie zdejmujemy cebulę, a patelnię pozostawiamy do smażenia łopatki wieprzowej.
  4. Łopatkę wieprzową kroimy w kosteczkę, następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką mieloną. Dokładnie podsmażamy na patelni na dość szybkim ogniu.
  5. Następnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce kiełbasę i całość smażmy razem do podpieczenia składników. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę i dokładnie mieszamy.
  6. Całą zawartość patelni przekładamy do dużego garnka i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy grzyby oraz wodę po moczeniu grzybów. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie, następnie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 60 minut co jakiś czas mieszając.
  7. Kolejno dodajemy odciśniętą i pokrojoną kiszoną kapustę, śliwki lub powidła śliwkowe oraz majeranek. Całość dokładnie mieszamy, w razie potrzeby dodajemy szklankę gorącej wody, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez kolejne 60 minut.
  8. Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę i gotowe. Smacznego!

Bigos z kiszonej kapusty zaraz po ugotowaniu jest gotowy do konsumpcji, jednak warto jeszcze następnego dnia włączyć go i pogotować jeszcze około godziny. W razie potrzeby, aby bigos się nie przypalił można dolać odrobinę wody.

Zobacz również: Bigos na karkówce

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (34 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments