Barszcz ukraiński

Przepis na Barszcz ukraiński
Przepis na Barszcz ukraiński

Tradycyjny barszcz ukraiński nie ma jednego przepisu. Jak w przypadku dań tradycyjnych bywa, każda gospodyni przygotowuje go po swojemu. Również w zależności od regionu gotowany jest nieco inaczej. Według oryginalnego przepis, z rejonu połtawskiego, barszcz ukraiński przygotowuje się na bulionie z gęsi lub kaczki. Ma być to zupa tłusta i bardzo pożywna. Również dlatego w niektórych przepisach dodatkowo znajdziemy słoninę, z której przygotowuje się skwarki i okrasza zupę.

Niezależnie od regionu podstawą każdego barszczu ukraińskiego są buraki, pomidory i kapusta. W zależności od regionu mogą pojawić się ziemniaki, papryka, fasola. Niekiedy barszcz jest zabielany śmietaną, czy podawany z kaszą gryczaną, a także z dodatkiem klusek pszennych lub bułeczek przygotowanych na parze.

Zdrowy barszcz ukraiński

Wszystko to sprawia, że barszcz ukraiński jest jedną z ciekawszych zup, w której skład wchodzi duża ilość warzyw i mięsa. Świetnie nadaję się do przygotowania o każdej porze roku. Zawsze smakuję wybornie i przez swoje warianty ze składnikami nigdy się nie nudzi.

Składniki:

  • 2 litry bulionu
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • 2 czerwone buraki
  • kawałek selera
  • kawałek kapusty włoskiej
  • puszka białej fasoli
  • ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki masła
  • pomidor
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz ziołowy
  • łyżka soku z cytryny

Jak przygotować barszcz ukraiński?

  1. W szerokim garnku na maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy obraną i startą marchewkę, pietruszkę oraz selera i co chwilę mieszamy. Wszystko razem smażymy przez około 3 minuty na średnim ogniu.
  2. Buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do garnka z zupą. Następnie zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy.
  3. W międzyczasie dodajemy szatkowaną kapustę, fasolkę wraz z zalewą z puszki, obrany cały ząbek czosnku i przyprawy.
  4. Całość doprawiamy solą i gotujemy na wolnym ogniu pod uchyloną pokrywą przez ok. 20 minut do miękkości jarzyn.
  5. Na sam koniec, aby barszcz ukraiński nabrał odpowiedniego aromatu dodajemy obranego pomidora pokrojonego w kosteczkę i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Barszcz ukraiński możemy podawać z kwaśną śmietaną i koperkiem oraz z ugotowanymi ziemniakami z okrasą. Smacznego!

Zobacz również: Barszcz czerwony na karkówce

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (11 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
Szefpoleca Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych przepisach?
Nie zgadzam się
Zgadzam się

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?