Barszcz ukraiński

Przepis na Barszcz ukraiński
Przepis na Barszcz ukraiński

Tradycyjny barszcz ukraiński nie ma jednego przepisu. Jak w przypadku dań tradycyjnych bywa, każda gospodyni przygotowuje go po swojemu. Również w zależności od regionu gotowany jest nieco inaczej. Według oryginalnego przepis, z rejonu połtawskiego, barszcz ukraiński przygotowuje się na bulionie z gęsi lub kaczki. Ma być to zupa tłusta i bardzo pożywna. Również dlatego w niektórych przepisach dodatkowo znajdziemy słoninę, z której przygotowuje się skwarki i okrasza zupę.

Niezależnie od regionu podstawą każdego barszczu ukraińskiego są buraki, pomidory i kapusta. W zależności od regionu mogą pojawić się ziemniaki, papryka, fasola. Niekiedy barszcz jest zabielany śmietaną, czy podawany z kaszą gryczaną, a także z dodatkiem klusek pszennych lub bułeczek przygotowanych na parze.

Zdrowy barszcz ukraiński

Wszystko to sprawia, że barszcz ukraiński jest jedną z ciekawszych zup, w której skład wchodzi duża ilość warzyw i mięsa. Świetnie nadaję się do przygotowania o każdej porze roku. Zawsze smakuję wybornie i przez swoje warianty ze składnikami nigdy się nie nudzi.

Składniki:

  • 2 litry bulionu
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • 2 czerwone buraki
  • kawałek selera
  • kawałek kapusty włoskiej
  • puszka białej fasoli
  • ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki masła
  • pomidor
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz ziołowy
  • łyżka soku z cytryny

Jak przygotować barszcz ukraiński?

  1. W szerokim garnku na maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy obraną i startą marchewkę, pietruszkę oraz selera i co chwilę mieszamy. Wszystko razem smażymy przez około 3 minuty na średnim ogniu.
  2. Buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do garnka z zupą. Następnie zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy.
  3. W międzyczasie dodajemy szatkowaną kapustę, fasolkę wraz z zalewą z puszki, obrany cały ząbek czosnku i przyprawy.
  4. Całość doprawiamy solą i gotujemy na wolnym ogniu pod uchyloną pokrywą przez ok. 20 minut do miękkości jarzyn.
  5. Na sam koniec, aby barszcz ukraiński nabrał odpowiedniego aromatu dodajemy obranego pomidora pokrojonego w kosteczkę i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Barszcz ukraiński możemy podawać z kwaśną śmietaną i koperkiem oraz z ugotowanymi ziemniakami z okrasą. Smacznego!

Oceń ten przepis!
[Oceny: 4 Średnia: 4.8]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

1 komentarz

  1. Uwielbiam barszcz ukraiński, a najlepszy gotuję moja mama, mogę go jeść codziennie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

36 − = 35