Barszcz ukraiński

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Tradycyjny barszcz ukraiński nie ma jednego przepisu. Jak w przypadku dań tradycyjnych bywa, każda gospodyni przygotowuje go po swojemu. Również w zależności od regionu gotowany jest nieco inaczej. Według oryginalnego przepis, z rejonu połtawskiego, barszcz ukraiński przygotowuje się na bulionie z gęsi lub kaczki. Ma być to zupa tłusta i bardzo pożywna. Również dlatego w niektórych przepisach dodatkowo znajdziemy słoninę, z której przygotowuje się skwarki i okrasza zupę.

Niezależnie od regionu podstawą każdego barszczu ukraińskiego są buraki, pomidory i kapusta. W zależności od regionu mogą pojawić się ziemniaki, papryka, fasola. Niekiedy barszcz jest zabielany śmietaną, czy podawany z kaszą gryczaną, a także z dodatkiem klusek pszennych lub bułeczek przygotowanych na parze.

Reklamy Ads By Google

Zdrowy barszcz ukraiński

Wszystko to sprawia, że barszcz ukraiński jest jedną z ciekawszych zup, w której skład wchodzi duża ilość warzyw i mięsa. Świetnie nadaję się do przygotowania o każdej porze roku. Zawsze smakuję wybornie i przez swoje warianty ze składnikami nigdy się nie nudzi.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis barszcz ukraiński, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 2 litry bulionu
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • 2 czerwone buraki
  • kawałek selera
  • kawałek kapusty włoskiej
  • puszka białej fasoli
  • ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki masła
  • pomidor
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz ziołowy
  • łyżka soku z cytryny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Przepis na barszcz ukraiński

  1. W szerokim garnku na maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy obraną i startą marchewkę, pietruszkę oraz selera i co chwilę mieszamy. Wszystko razem smażymy przez około 3 minuty na średnim ogniu.
  2. Buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do garnka z zupą. Następnie zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W międzyczasie dodajemy szatkowaną kapustę, fasolkę wraz z zalewą z puszki, obrany cały ząbek czosnku i przyprawy.
  5. Całość doprawiamy solą i gotujemy na wolnym ogniu pod uchyloną pokrywą przez ok. 20 minut do miękkości jarzyn.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Na sam koniec, aby barszcz ukraiński nabrał odpowiedniego aromatu dodajemy obranego pomidora pokrojonego w kosteczkę i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
  8. Reklamy Ads By Google

Barszcz ukraiński możemy podawać z kwaśną śmietaną i koperkiem oraz z ugotowanymi ziemniakami z okrasą. Smacznego!

Zobacz również: Barszcz czerwony na karkówce

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.85

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments