Na skróty
Tradycyjny barszcz ukraiński nie ma jednego przepisu. Jak w przypadku dań tradycyjnych bywa, każda gospodyni przygotowuje go po swojemu. Również w zależności od regionu gotowany jest nieco inaczej. Według oryginalnego przepis, z rejonu połtawskiego, barszcz ukraiński przygotowuje się na bulionie z gęsi lub kaczki. Ma być to zupa tłusta i bardzo pożywna. Również dlatego w niektórych przepisach dodatkowo znajdziemy słoninę, z której przygotowuje się skwarki i okrasza zupę.
Niezależnie od regionu podstawą każdego barszczu ukraińskiego są buraki, pomidory i kapusta. W zależności od regionu mogą pojawić się ziemniaki, papryka, fasola. Niekiedy barszcz jest zabielany śmietaną, czy podawany z kaszą gryczaną, a także z dodatkiem klusek pszennych lub bułeczek przygotowanych na parze.
Zdrowy barszcz ukraiński
Wszystko to sprawia, że barszcz ukraiński jest jedną z ciekawszych zup, w której skład wchodzi duża ilość warzyw i mięsa. Świetnie nadaję się do przygotowania o każdej porze roku. Zawsze smakuję wybornie i przez swoje warianty ze składnikami nigdy się nie nudzi.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis barszcz ukraiński, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 2 litry bulionu
- marchewka
- pietruszka
- cebula
- 2 czerwone buraki
- kawałek selera
- kawałek kapusty włoskiej
- puszka białej fasoli
- ząbek czosnku
- 1,5 łyżki masła
- pomidor
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- pieprz ziołowy
- łyżka soku z cytryny
Przepis na barszcz ukraiński
- W szerokim garnku na maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy obraną i startą marchewkę, pietruszkę oraz selera i co chwilę mieszamy. Wszystko razem smażymy przez około 3 minuty na średnim ogniu.
- Buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do garnka z zupą. Następnie zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy.
- W międzyczasie dodajemy szatkowaną kapustę, fasolkę wraz z zalewą z puszki, obrany cały ząbek czosnku i przyprawy.
- Całość doprawiamy solą i gotujemy na wolnym ogniu pod uchyloną pokrywą przez ok. 20 minut do miękkości jarzyn.
- Na sam koniec, aby barszcz ukraiński nabrał odpowiedniego aromatu dodajemy obranego pomidora pokrojonego w kosteczkę i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Barszcz ukraiński możemy podawać z kwaśną śmietaną i koperkiem oraz z ugotowanymi ziemniakami z okrasą. Smacznego!
Zobacz również: Barszcz czerwony na karkówce