Barszcz ukraiński

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Tradycyjny barszcz ukraiński nie ma jednego przepisu. Jak w przypadku dań tradycyjnych bywa, każda gospodyni przygotowuje go po swojemu. Również w zależności od regionu gotowany jest nieco inaczej. Według oryginalnego przepis, z rejonu połtawskiego, barszcz ukraiński przygotowuje się na bulionie z gęsi lub kaczki. Ma być to zupa tłusta i bardzo pożywna. Również dlatego w niektórych przepisach dodatkowo znajdziemy słoninę, z której przygotowuje się skwarki i okrasza zupę.

Niezależnie od regionu podstawą każdego barszczu ukraińskiego są buraki, pomidory i kapusta. W zależności od regionu mogą pojawić się ziemniaki, papryka, fasola. Niekiedy barszcz jest zabielany śmietaną, czy podawany z kaszą gryczaną, a także z dodatkiem klusek pszennych lub bułeczek przygotowanych na parze.

Reklamy Ads By Google

Zdrowy barszcz ukraiński

Wszystko to sprawia, że barszcz ukraiński jest jedną z ciekawszych zup, w której skład wchodzi duża ilość warzyw i mięsa. Świetnie nadaję się do przygotowania o każdej porze roku. Zawsze smakuję wybornie i przez swoje warianty ze składnikami nigdy się nie nudzi.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis barszcz ukraiński, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 2 litry bulionu
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • 2 czerwone buraki
  • kawałek selera
  • kawałek kapusty włoskiej
  • puszka białej fasoli
  • ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki masła
  • pomidor
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz ziołowy
  • łyżka soku z cytryny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Przepis na barszcz ukraiński

  1. W szerokim garnku na maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy obraną i startą marchewkę, pietruszkę oraz selera i co chwilę mieszamy. Wszystko razem smażymy przez około 3 minuty na średnim ogniu.
  2. Buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do garnka z zupą. Następnie zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W międzyczasie dodajemy szatkowaną kapustę, fasolkę wraz z zalewą z puszki, obrany cały ząbek czosnku i przyprawy.
  5. Całość doprawiamy solą i gotujemy na wolnym ogniu pod uchyloną pokrywą przez ok. 20 minut do miękkości jarzyn.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Na sam koniec, aby barszcz ukraiński nabrał odpowiedniego aromatu dodajemy obranego pomidora pokrojonego w kosteczkę i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
  8. Reklamy Ads By Google

Barszcz ukraiński możemy podawać z kwaśną śmietaną i koperkiem oraz z ugotowanymi ziemniakami z okrasą. Smacznego!

Zobacz również: Barszcz czerwony na karkówce

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.85

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 424
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)