Marchewkowa krem to bardzo łatwa w przygotowaniu zupa, składa się z niewielu składników łatwo dostępnych w sklepach. Jej podstawowym składnikiem są oczywiście marchewki, a to główne źródło witaminy K, C i E. Dzięki czemu marchew to nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe warzywo. Wysoka zawartość prowitaminy A, czyli beta-karotenu, sprawia, że jedzenie marchewki pozytywnie wpływa na stan naszego wzroku. Dużo dobrego można by jeszcze napisać o marchwi i o jej właściwościach zdrowotnych, jednak lepiej będzie teraz, jeśli przejdziemy do przepisu na bardzo zdrową kremową zupę marchewkową.
Na skróty
Zupa marchewkowa z mojego przepisu jest przede wszystkim łatwa w przygotowaniu. Użyłem do mojej zupy tylko takich składników, które są łatwo dostępne, tak aby każdy bez problemu mógł je z łatwością nabyć. Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, będzie mi miło, jeśli podzielisz się nim na swoim Facbooku ze znajomymi. Przecież taka dobra zupa marchewkowa nie może się ukrywać, prawda?
Zanim zaczniesz przygotowywać zupę krem z marchewki, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 500 g marchewki
- 300 g ziemniaków
- 2 szklanki bulionu
- szklanka mleka
- pół małego pora
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżka masła i oliwy z oliwek
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki przyprawy curry
- łyżeczka soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Przepis na zupę marchewkową
- W garnku z grubym dnem podsmażamy na oliwie i maśle drobno posiekaną cebulę, czosnek i pora. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew.
- Całość chwilę podsmażamy na szybkim ogniu tak, aby warzywa się trochę przypiekły, następnie zmniejszamy moc kuchenki i dodajemy gorący bulion.
- Następnie marchewkową gotujemy na wolnym ogniu przez 25 minut — co jakiś czas mieszając.
- Pod koniec gotowania dodajmy przyprawy i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy mleko i całość dokładnie blendujemy na jednolity krem. Smacznego!
Gotową zupę marchewkową podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i odrobiną grubo mielonej papryczki chili. Smacznego!
Zobacz również: Zupa krem z dyni
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 812 | 34 | 17 | 138 | 22 |
Wartości odżywcze na 1 z 6 porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 135.33 | 5.66 | 2.83 | 23 | 3.66 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na krem z marchwi. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Marchew | 41.0 | 0.9 | 0.2 | 9.60 | 2.8 |
Ziemniaki | 77.0 | 2.0 | 0.1 | 17.50 | 2.2 |
Bulion | 5.0 | 0.6 | 0.2 | 0.50 | 0.0 |
Mleko | 122.0 | 8.0 | 4.8 | 12.00 | 0.0 |
Por | 16.0 | 1.5 | 0.3 | 3.20 | 1.8 |
Cebula | 28.0 | 1.1 | 0.1 | 6.70 | 1.2 |
Czosnek | 4.5 | 0.2 | 0.0 | 1.00 | 0.1 |
Masło | 102.0 | 0.1 | 11.5 | 0.01 | 0.0 |
Oliwa z oliwek | 119.0 | 0.0 | 13.5 | 0.00 | 0.0 |
Kurkuma | 9.0 | 0.3 | 0.1 | 1.60 | 0.5 |
Przyprawa curry | 3.0 | 0.1 | 0.1 | 0.50 | 0.3 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.