Na skróty
W długie zimowe wieczory, kiedy temperatura za oknem spada poniżej zera nie ma nic lepszego niż domowe grzane piwo. Tak zwany grzaniec, niezależnie czy przygotowany z piwa czy wina sprawdzi się świetnie jako rozgrzewający napój. Ponadto, taki domowy grzaniec ma wiele właściwości zdrowotnych, które mogą pomóc we wczesnym zwalczeniu przeziębienia.
Mój przepis na grzane piwo jest bardzo łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze możesz użyć dowolnego piwa.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis najlepsze grzane piwo na zimowe wieczory, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki:
- 650 ml piwa
- 3 łyżki miodu lipowego
- 50 ml soku malinowego
- 1 pomarańcza
- 1 grejpfrut
- 5 goździków
Jak przygotować grzane piwo?
- Piwo podgrzej w naczyniu na małym ogniu (ważne, aby temperatura podnoszona była powoli). Wrzuć 3 goździki, a następnie dodaj 2 łyżki (50g) ulubionego miodu i mieszaj, aż się rozpuści.
- Pokrój pomarańcze na cztery równe plastry. Dwa brzegowe wyciśnij do grzańca, a następnie dodaj 4 łyżki (50ml) soku malinowego i wymieszaj, cały czas podgrzewając.
- Podziel grejpfruta na dwa plastry, następnie brzegowy wyciśnij do grzańca, a drugi przekrój na pół.
- Gdy grzaniec będzie już gorący, włóż do kufli po plasterku pomarańczy, po pół plasterka grejpfruta, oraz po goździku, następnie wlej całość z naczynia i gotowe!
- Ja w przepisie użyłem piwa Żywiec Marcowe, ponieważ ma łagodny słodowy smak, oraz miodu lipowego, dlatego że jest najsłodszy.
Domowy grzaniec to nie tylko świetna propozycja dla smakoszy piwa, to również świetna okazja do wypróbowania przepisu na grzane piwo.
Oceń ten przepis!