Najlepsze grzane piwo na zimowe wieczory

6.1k 1
Najlepsze grzane piwo na zimowe wieczory

W długie zimowe wieczory, kiedy temperatura za oknem spada poniżej zera nie ma nic lepszego niż domowe grzane piwo.

Składniki:

  • 650 ml piwa
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • 50 ml soku malinowego
  • 1 pomarańcza
  • 1 grejpfrut
  • 5 goździków

Jak przygotować grzane piwo?

  1. Piwo podgrzej w naczyniu na małym ogniu (ważne, aby temperatura podnoszona była powoli). Wrzuć 3 goździki, a następnie dodaj 2 łyżki (50g) ulubionego miodu i mieszaj, aż się rozpuści.
  2. Pokrój pomarańcze na cztery równe plastry. Dwa brzegowe wyciśnij do grzańca, a następnie dodaj 4 łyżki (50ml) soku malinowego i wymieszaj, cały czas podgrzewając.
  3. Podziel grejpfruta na dwa plastry, następnie brzegowy wyciśnij do grzańca, a drugi przekrój na pół.
  4. Gdy grzaniec będzie już gorący, włóż do kufli po plasterku pomarańczy, po pół plasterka grejpfruta, oraz po goździku, następnie wlej całość z naczynia i gotowe!
  5. Ja w przepisie użyłem piwa Żywiec Marcowe, ponieważ ma łagodny słodowy smak, oraz miodu lipowego, dlatego że jest najsłodszy.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

51 − 43 =

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?