Najlepsze grzane piwo na zimowe wieczory

Najlepsze grzane piwo na zimowe wieczory
Najlepsze grzane piwo na zimowe wieczory

W długie zimowe wieczory, kiedy temperatura za oknem spada poniżej zera nie ma nic lepszego niż domowe grzane piwo. Tak zwany grzaniec, niezależnie czy przygotowany z piwa czy wina sprawdzi się świetnie jako rozgrzewający napój. Ponadto, taki domowy grzaniec ma wiele właściwości zdrowotnych, które mogą pomóc we wczesnym zwalczeniu przeziębienia.

Mój przepis na grzane piwo jest bardzo łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze możesz użyć dowolnego piwa.

Składniki:

  • 650 ml piwa
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • 50 ml soku malinowego
  • 1 pomarańcza
  • 1 grejpfrut
  • 5 goździków

Jak przygotować grzane piwo?

  1. Piwo podgrzej w naczyniu na małym ogniu (ważne, aby temperatura podnoszona była powoli). Wrzuć 3 goździki, a następnie dodaj 2 łyżki (50g) ulubionego miodu i mieszaj, aż się rozpuści.
  2. Pokrój pomarańcze na cztery równe plastry. Dwa brzegowe wyciśnij do grzańca, a następnie dodaj 4 łyżki (50ml) soku malinowego i wymieszaj, cały czas podgrzewając.
  3. Podziel grejpfruta na dwa plastry, następnie brzegowy wyciśnij do grzańca, a drugi przekrój na pół.
  4. Gdy grzaniec będzie już gorący, włóż do kufli po plasterku pomarańczy, po pół plasterka grejpfruta, oraz po goździku, następnie wlej całość z naczynia i gotowe!
  5. Ja w przepisie użyłem piwa Żywiec Marcowe, ponieważ ma łagodny słodowy smak, oraz miodu lipowego, dlatego że jest najsłodszy.

Domowy grzaniec to nie tylko świetna propozycja dla smakoszy piwa, to również świetna okazja do wypróbowania przepisu na grzane piwo.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.7 / 5 (18 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
Piotrek
Piotrek
1 miesiąc temu

Ten przepis to złoto! dzięki! Akurat została mi butelka Perły, z ktora już wiem co zrobie 🙂

wodawfirmie
wodawfirmie
1 rok temu

Naprawdę dobrze napisane. Muszę podziękować za Twoją pracę. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów 🙂 Gratki. Będę częściej zaglądał.

2
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x