Chardonnay to szczep białego wina popularny we Francji i wykorzystywany m.in. do produkcji szampana. Ale jego smak i świeżość doceniają na całym świecie. Żeby przekonać się o jego zaletach, trzeba go spróbować — solo lub w formie orzeźwiającego drinka. Jakiego? Tego dowiesz się poniżej.
Chardonnay — wino idealne do drinków
Popularność wina Chardonnay nie jest bezzasadna. To jedno z najlepszych białych win wytrawnych, rześkich, o wyczuwalnej kwasowości i ciekawym smaku. Można delektować się jego smakiem solo, podając jako aperitif, ale też serwując do przystawek i dań z owoców morza, lekkich sałatek np. z awokado, ryb w śmietanowych sosach czy białych mięs np. duszonego drobiu. Nie mniej jednak wszędobylski Chardonnay świetnie sprawdza się także jako wino do drinków — wyraziście cytrusowy charakter tego wina, jego świeżość i rześkość sprawiają, że przygotowane na jego bazie drinki są idealnym dopełnieniem przyjemnego, letniego wieczoru ze znajomymi.
Duży wybór win Chardonnay znajdziesz na www.rafa-wino.pl/63-wina-chardonnay.
Najlepsze drinki z Chardonnay’em
● Cytrynowo-limonkowy Spritz
Chardonnay świetnie sprawdza się w prostych, wytrawnych i lekko kwaskowatych drinkach, a taki właśnie jest szprycer (spritz). To jeden z najpopularniejszych australijskich drinków, w którym łączy się wino, gazowaną wodę lub lemoniadę i świeże owoce.
Jak przyrządzić?
Szprycer najlepiej smakuje schłodzony, więc zaczynamy od wrzucenia do kieliszka 4-5 kostek lodu. W połowie wypełniamy go białym, wytrawnym winem Chardonnay np. węgierskim Etyeki Kuria — Chardonnay, o wysokiej kwasowości i cytrusowym profilu lub St. Andrea Napbor Egri Csillag 2020, w którym cytrusowe akcenty mieszają się z jabłkiem i aromatem kwiatów. Kieliszek uzupełniamy dobrej jakości gazowaną wodą cytrynową (lub zwykłą). Dodajemy łyżeczkę soku ze świeżej cytryny i tyle samo soku z limonki, a także 2-3 plasterki obu cytrusów.
● Brzoskwiniowy Cool Jazz
Na bazie wina Chardonnay przygotujemy też świetny, orzeźwiający drink nazywany cool jazz. To połączenie dobrze schłodzonego białego wina z likierem owocowym i sokiem z cytryny, które doda orzeźwienia w upalny, letni wieczór.
Jak przyrządzić?
Cool jazz to jeden z prostszych drinków. Potrzebujemy 150 ml wytrawnego białego wina Chardonnay np. burgundzkiego Edouard Delaunay Bourgogne Cote-d’or Chardonnay 2019 o świeżym aromacie brzoskwini, cytryny i werbeny z orzechowym akcentem. Łączymy je z 25 ml likieru brzoskwiniowego i taką samą ilością drugiego likieru np. owocowego Passoã lub bananowego Creme de Banane. Całość dopełniamy łyżeczką soku z cytryny i lodem, dzięki którym drink nabiera orzeźwiającego charakteru. Dekorujemy limonką, pomarańczą i kiwi.
● Hiszpańska Sangria z ogórkiem
Choć sangria to hiszpański napój alkoholowy na bazie owoców i czerwonego wina, to doczekał się już wielu wersji. Jedną z ciekawszych jest ta z ogórkiem, limonką i świeżą miętą w połączenie z wytrawnym białym winem. Orzeźwiająca!
Jak przyrządzić?
Podstawą są tu owoce i ogórek. Zaczynamy więc od krojenia — melona miodowego i ogórka w kostkę, a limonkę w plasterki. Wrzucamy je do karafki lub dzbanka. Dodajemy łyżkę miodu i garść świeżych liści mięty. Zalewamy białym, wytrawnym Chardonnay’em np. izraelskim Golan Heights Winery Hermon Mount White 2018, w którym łączą się nuty mandarynki, grejpfruta, brzoskwini i ananasa z aromatem kwiatów oraz trawy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po schłodzeniu, przed samym podaniem dodajemy wodę sodową.