Kuchnia: Polska

Polska jest typowo rolniczym krajem i z dużą ilością lasów, a to widać w kuchni. Charakterystyczne są zatem przepisy na potrawy ze zbóż, kasz, grzybów, owoców leśnych oraz dziczyzny, która w ostatnich latach przeżywa renesans popularności. Jednocześnie popularnością cieszy się mięso zwierząt hodowlanych. Wielu obcokrajowców zadziwia tak szerokie zastosowanie kiszonek, a zwłaszcza kiszonej kapusty i kiszonych ogórków. Co ciekawe, nawet najbardziej charakterystyczne polskie dania znacznie się różnią w zależności od tego, w jakiej części kraju są przygotowywane. Natomiast przepisy na potrawy regionalne naprawdę mogą zaskakiwać – zupełnie inaczej się je na Śląsku niż na Podlasiu i to rzeczywiście piękna tradycja kulinarna, tak typowa dla kuchni polskiej.

Placki z cukinii

Czas przygotowania:20 min
Wielu smakoszy uwielbia placki warzywne. Mimo że największą popularnością cieszą się od lat tradycyjne placki ziemniaczane, to coraz więcej osób decyduje się na eksperymenty kulinarne z innymi warzywami. Warto sięgnąć...

Szefpoleca

25 października 2019

Zupa z dyni

Czas przygotowania:40 min
Jedną z najciekawszych zup jesiennych jest niewątpliwie kremowa zupa z dyni. Przyciąga wzrok swoim pomarańczowo-żółtym kolorem i kusi aromatem. Jednak najbardziej ujmuje oczywiście wyjątkowym smakiem. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo...

Szefpoleca

20 sierpnia 2019