Wszystko, co warto wiedzieć o olejach

Reklamy Ads By Google

W ubiegłym wieku popularna stała się teoria głosząca, że za otyłość odpowiedzialny jest przede wszystkim tłuszcz znajdujący się w pożywieniu. Choć już dawno okazało się, że nie jest to prawda, wiele osób dbających o linię czy zdrowie wciąż unika tłuszczu, a przede wszystkim rezygnuje z oleju. Tymczasem wcale nie jest to zdrowe – tłuszcz stanowi bowiem doskonały nośnik smaku, a ponadto dzięki niemu witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak A, D, E, K, mogą być przyswojone przez organizm. Oleju nie warto więc wyrzucać na zawsze z kuchennej szafki, należy za to wiedzieć, jak wybrać ten najlepszy.

Jak wybrać dobry olej?

Dawniej otrzymywanie oleju było żmudnym procesem polegającym na wyciskaniu na zimno nasion. Obecnie znacznie przyspieszono ten proces. W konsekwencji jednak w końcowym produkcie pojawiają się wolne rodniki albo szkodliwe dla zdrowia pestycydy. Problemem może więc być znalezienie naprawdę dobrego oleju. W pierwszej kolejności warto pamiętać, że najbardziej szkodliwe są oleje rafinowane zawierające nie tylko wolne rodniki, ale także wtórne produkty takie jak ketony, kwasy czy węglowodory sprzyjające zmianom miażdżycowym. Z tego względu najlepiej więc całkowicie zrezygnować z rafinowanych olejów. Najlepszym wyborem będą więc te nierafinowane czy tłoczone na zimno. Te drugie doskonale nadają się do sałatek czy jako dodatek potraw przygotowywanych na zimno. Przy smażeniu czy obróbce termicznej olej słonecznikowy lepiej natomiast zastąpić rzepakowym z pierwszego tłoczenia. Do krótkiej obróbki termicznej nada się także oliwa z oliwek czy olej ryżowy.

Olej tłoczony na zimno – czy zawsze jest zdrowy?

Oleje tłoczone na zimno to takie, które nie są poddane rafinacji chemicznej i fizycznej. Nie nadają się do smażenia czy innej obróbki termicznej. Doskonale sprawdzą się jednak jako dressing, dodatek do świeżego pieczywa albo składnik domowego pesto czy humusu. Wysoka zawartość zdrowych tłuszczów i witamin jest właśnie konsekwencją braku oczyszczania tego rodzaju produktów. W rezultacie w oleju mogą jednak znaleźć się także zanieczyszczenia. Oznacza to, że choć pozornie oleje tłoczone na zimno powinny być zdrowe, to przy jego zakupie duże znaczenie ma jakość. Jeśli sięga się po olej ze sklepu, trzeba zaufać nie tylko producentowi, ale też logistykom czy magazynierom, gdyż nie tylko produkcja, ale i przechowywanie oleju ma znaczenie dla jego jakości. Można jednak kupować ziarna – na przykład sezamu czy siemienia lnianego – i samodzielnie robić olej.

Jak wykorzystywać oleje w kuchni?

Wiadomo już, że nie każdy olej nadaje się do każdego zadania. Trzeba więc wiedzieć, jak prawidłowo z nich korzystać, by były najlepsze dla zdrowia. Do smażenia najlepiej użyć wspomniany już olej rzepakowy czy ryżowy, natomiast jako dressing, dodatek do pieczywa czy składnik sałatek najlepiej sprawdzą się oleje tłoczone na zimno. Każda kuchnia powinna być wyposażona w przynajmniej dwa takie oleje, jednak warto wypróbować jak najwięcej z nich. Każdy z nich ma bowiem swoje walory smakowe oraz unikalne właściwości.

Reklamy Ads By Google

Rodzaje oleju

Z rzepaku

Olej z rzepaku jest mniej popularny niż słonecznikowy, a jednocześnie znacznie zdrowszy. Zawiera jedynie minimalną zawartość szkodliwych kwasów nasyconych, za to trzykrotnie większą ilość tłuszczów jednonienasyconych niż olej słonecznikowy. Dzięki temu idealnie nadaje się do smażenia.

Z orzechów włoskich

Orzechy mają pozytywny wpływ na pracę mózgu i układu nerwowego. Tym samym oleje z orzechów włoskich będą posiadały dodatkowe korzystne właściwości. Co prawda pozytywny wpływ na zdrowie mają także oleje z innych rodzajów orzechów, jednak to właśnie przygotowanie potraw z użyciem tego z orzechów włoskich przyniesie najlepsze efekty.

Z ostropestu

Olej z ostropestu jest nie tylko świetnym dodatkiem do potraw, ale ponadto posiada wiele właściwości zdrowotnych. Okazuje się bardzo skuteczny przy leczeniu schorzeń wątroby, a także chroni nerki i oczyszcza organizm z toksyn.

Z konopi

Oleje konopne charakteryzują się działaniem przeciwgrzybicznym i antybakteryjnym. Pozytywnie wpływa także na krzepliwość krwi i pozwala zapobiegać zapaleniom. Nie sprawdzi się jednak jako dodatek do każdej potrawy ze względu na swój charakterystyczny, gorzkawy smak.

Reklamy Ads By Google

Olej lniany

Olej lniany cieszy się obecnie ogromną popularnością. Nic w tym dziwnego, bo zawiera aż 60% kwasów tłuszczowych omega-3. Już jedna łyżeczka dostarczy dawkę odpowiadającą pięciu tabletkom z tym kwasem. Ze względu na intensywny smak nie stosuje się go do obróbki termicznej, za to świetnie sprawdzi się w przypadku potraw na zimno.

Z czarnuszki

Olej z czarnuszki posiada korzenny aromat i gorzki smak, dlatego jest jednym z najbardziej charakterystycznych olejów. Wykazuje świetne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, a także sprawdza się jako pomoc w łagodzeniu reakcji alergicznych czy wsparcie dla układu odpornościowego.

Z wiesiołka

Wyciąg z wiesiołka to składnik wielu suplementów diety czy leków. Regularnie dodawanie go do potraw zaleca się przede wszystkim kobietom ze względu na to, że produkt ten pomaga utrzymać równowagę hormonalną. Olej z wiesiołka chroni także przez osteoporozą i pomaga zyskać więcej energii.

Z pestek dyni

Jest to olej o ciemnobrązowym kolorze i nieco orzechowym smaku uzyskiwany jest z pestek dyni. W swoim składzie zawiera aż 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Choć nie nadaje się do smażenia, to zdecydowanie warto mieć go w swojej kuchni jako dodatek do sałatek i zup, które dzięki olejowi zyskają charakterystyczny smak.

Reklamy Ads By Google

Olej rydzowy

Olej rydzowy jest zaraz po lnianym olejem z najwyższą zawartością kwasów omega-3. Jest także naturalnym źródłem witaminy E oraz kwasów fenolowych. Działa przeciwzapalnie, wspomaga układ odpornościowy oraz układ krążenia.

Podsumowanie

Obecnie olejów na rynku jest naprawdę wiele, jednak należy wybierać ostrożnie – dobrze wybrany produkt nie tylko wzbogaci smak potrawy, ale będzie miał wiele zdrowotnych właściwości. Zły wybór może natomiast negatywnie wpływać na organizm. Popularny olej słonecznikowy warto wymienić na rzepakowy, a jeśli tylko jest taka możliwość – najlepiej sięgać po oleje tłoczone na zimno, najlepiej robiąc je w domu lub kupując ze sprawdzonych źródeł.

Oceń ten artykuł!
0 / 5 Średnia: 0

Twoja ocena:

2 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)