Soki tłoczone – jak łączyć warzywa i owoce?

Reklamy Ads By Google

Kolorowe, świeżo wyciskane soki to prawdziwa bomba witaminowa, która przydaje się szczególnie jesienno-zimową porą roku. Nie dość, że poprawiają odporność, to jeszcze są pyszne i zaspokajają głód. Jakie składniki dobierać, by nasze soki tłoczone owocowo-warzywne były zdrowe i smaczne?

Reklamy Ads By Google

Wybierz swoje ulubione owoce

By stworzyć idealne połączenie smakowe, potrzebne będą nam nasze ulubione owoce. Soki tłoczone smakują najlepiej kiedy są świeże, czyli od razu po przygotowaniu. Trzeba również zwrócić uwagę na to, czy nasze składniki są w pełni dojrzałe i niezepsute – jest to bardzo ważne, ponieważ jeden zgnity czy niedojrzały owoc lub warzywo może skutecznie zepsuć smak całego soku, który nie będzie nadawał się do picia. Warto też porządnie wyszorować owoce przed umieszczeniem ich w wyciskarce, jednak nie należy ich obierać – skórki owoców i warzyw są bogate w wiele witamin i prozdrowotnych substancji, które po przetarciu w soku są bardzo odżywcze. Można je również rozcieńczać z wodą, jeżeli konsystencja soku jest zbyt gęsta. Według dietetyków zalecane jest spożycie jednej szklanki soku dziennie – taka dawka w zupełności wystarczy, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie witamin i składników odżywczych.

Reklamy Ads By Google

Jakie połączenia najlepiej smakują?

Choć smak to kwestia indywidualna, istnieją przepisy na soki tłoczone owocowo-warzywne, które po prostu doskonale się dopełniają. Do takich połączeń należą m.in. grejpfrut i natka pietruszki, gruszka, jabłko oraz korzeń pietruszki, marchew i pomarańcza, czy pomidor, czosnek i listki bazylii. Takie połączenia w tłoczonym soku to prawdziwa bomba witaminowa, którą warto spożywać każdego dnia.  Soki z dodatkiem warzyw i owoców można dodatkowo doprawiać przyprawami, takimi jak pieprz, zioła prowansalskie, cynamon lub chilli. Wymienione pomysły na domowe soki nie tylko są pyszne, ale również ułatwiają spożycie rekomendowanych 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia, co jest bardzo ważne dla zróżnicowanej i bogatej w składniki odżywcze diety. Świeżo tłoczone soki z warzyw i owoców są doskonałą alternatywą dla tych, które możemy kupić w sklepie. Soki   

Reklamy Ads By Google

Owocowe soki tłoczone – jaka jest tajemnica ich witalności i smaku?

Nie jest żadną tajemnicą, że tłoczone soki z owoców i warzyw są bardzo zdrowe, i zalecane do codziennego spożycia. Takie napoje spokojnie mogą zastąpić nawet przekąskę lub posiłek w ciągu dnia, a to wszystko za sprawą swojej odżywczej i pełnej witamin konsystencji. Większość soków owocowych zawiera znaczną ilość antyoksydantów, witamin oraz błonnika, w zależności od wybranych do obróbki owoców. Należy jednak pamiętać, że soki owocowe bazują na miąższu, czyli słodkiej części owoców, która zawiera sporo cukrów oraz kalorii. Zalecaną dawką dzienną do spożycia jest maksymalnie szklanka dziennie, w przeciwnym razie dostarczymy organizmowi nadwyżkę kalorii, a to może odbić się na naszej wadze. Z warzywami i owocami w sokach można eksperymentować tak, by znaleźć ulubiony smak – wciąż będą one zdrowe i pełne witamin, nawet w najróżniejszych kombinacjach.

Artykuł powstał we współpracy merytorycznej z https://naszatlocznia.pl/k/soki/owocowo-warzywne/

Oceń ten artykuł!
0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten artykuł
Artykuł Partnera

Artykuł Partnera

Artykuły: 18
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)