Smaczliwka wdzięczna – 10 ciekawostek o awokado

Reklamy Ads By Google

Awokado jest znanym i bardzo cenionym owocem ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Między innymi działa przeciwnowotworowo, obniża cholesterol oraz wspomaga wzrok. Stosowane jest jako przystawka lub dodatek do różnego rodzaju potraw. Oto ciekawostki o tym cudownym owocu, który zwany jest także smaczliwką wdzięczną lub gruszką awokado.

Awokado dobre dla serca

Owoc awokado zawiera glutation, czyli przeciwutleniacz, który jest bardzo ważny dla ludzkiego zdrowia. Zapobiega on chorobom serca, nowotworom oraz spowalnia oznaki starzenia. Smaczliwka stanowi także ponad 20% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, który obniża częstość występowania schorzeń serca. Oprócz tego zawiera witaminę E, wpływającą korzystnie na ten bardzo ważny organ.

Długie uczucie sytości

Po przeprowadzeniu pewnych badań na temat smaczliwki dowiedziono, że dodane do posiłku znacząco zwiększa uczucie sytości. Badanych podzielono na grupy, które zjadały śniadanie z dodatkiem różnych ilości owocu albo bez niego. Okazało się wówczas, że im więcej awokado znajdowało się w spożywanym posiłku, tym dłużej utrzymywała się sytość.

Reklamy Ads By Google

Szerokie zastosowanie w kuchni

Awokado stosowane jest jako dodatek do wielu różnych sosów i sałatek. Najbardziej popularną potrawą stworzoną z owocu jest guacamole. Istnieją także przepisy na różnego rodzaju pasty do kanapek, które zapewniają sytość i urozmaicają śniadania.

Kosmetyki z awokado

Z awokado pozyskuje się olej, który jest bardzo często wykorzystywany we wszelkiego rodzaju kosmetykach. Doskonale sprawdzają się one w nawilżaniu i odżywianiu skóry, a także jej natłuszczaniu. Ponadto olej z awokado wspomaga regenerację przesuszonego, a nawet zranionego naskórka.

Najtłustszy owoc na świecie

Smaczliwka jest najbardziej kalorycznym owocem, jednak nie ze względu na zawartość cukru, którego jest z nim niewiele. W jego przypadku chodzi o tłuszcze. Są one jednak bardzo zdrowe dla ludzkiego organizmu. Mowa tu o tłuszczach jednonienasyconych oraz omega-3.

Reklamy Ads By Google

Zdrowe oczy

Awokado ma bardzo pozytywny wpływ na narząd wzroku, gdyż zawiera luteinę. Ten przeciwutleniacz zapobiega uszkodzeniom oczu wywołanym stresem oksydacyjnym, który prowadzi do osłabienia widzenia, zaćmy oraz zwyrodnień tkanki żółtej.

Smaczny afrodyzjak

Smaczliwka stosowana jest jako afrodyzjak od wielu pokoleń. Wykorzystywana jest w leczeniu impotencji oraz niepłodności. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy sprawiają, że owoc obniża poziom stresu, redukuje objawy zmęczenia, a także ma działanie, które zapobiega stanom depresyjnym i wszelkim zmianom nastroju. Awokado dodaje mnóstwo energii i wzmaga potencję.

Leczenie łuszczycy

Zarówno jedzenie awokado, jak i korzystanie z kosmetyków zawierających z niego olej, pomagają w łagodzeniu objawów łuszczycy. Można również samodzielnie przygotować maseczkę z owocu. Wystarczy wydobyć jego miąższ i nałożyć go na skórę na 15 minut, po czym spłukać letnią wodą.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: 10 powodów, dla których warto jeść truskawki

Dojrzałe czy niedojrzałe?

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, kiedy owoc awokado jest dojrzały. Aby to stwierdzić, należy delikatnie ścisnąć go w dłoni. Jeśli jest bardzo twardy oznacza to, że jest niedojrzały. Miękkie to owoc przejrzały. Natomiast dojrzały owoc jest wtedy, gdy ma konsystencję schłodzonego masła.

Jadalne pestki

Awokado posiada jadalną pestkę, która jest bogata w substancje odżywcze. Aby móc ją konsumować, najlepiej jest ją wysuszyć, rozgnieść i zmielić przy pomocy blendera. Taką sproszkowaną wersję można dodawać do posiłków, na przykład jogurtów.

Oceń ten artykuł!
0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten artykuł
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 424
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)