Piec konwekcyjno-parowy to w wielu restauracjach czy innych lokalach gastronomicznych niezbędne urządzenie. Dzięki jego posiadaniu szybkość i jakoś przygotowywanych dań znacznie wzrasta. Czy planujesz zakup pieca konwekcyjno-parowego? Jeżeli tak, to usiądź wygodnie i już teraz przeczytaj nasz poradnik dedykowany temu tematowi. Znajdziesz w nim mnóstwo wskazówek, które warto znać przed zakupem tego sprzętu. Zachęcamy do lektury!
Korzyści z posiadania pieca konwekcyjno-parowego
Piec konwekcyjno-parowy to urządzenie, które korzysta z wewnętrznej cyrkulacji gorącego powietrza, dzięki czemu zapewnia równomierne przygotowanie potraw. Specjalne wentylatory tłoczą gorące powietrze do filtrów, co pozwala na oczyszczenie go z tłuszczu i innych nieprzyjemnych zapachów. Dzięki temu każda potrawa niezależnie od tego, co jest przygotowywane obok, zachowuje swój wyjątkowy smak. Równomierna temperatura zapewnia doskonały efekt wypieczenia każdej potrawy.
Dodatkową zaletą pieców konwekcyjno-parowych jest ich wielofunkcyjność. Pozwalają na zaoszczędzenie miejsca w kuchni, ponieważ mogą zastąpić wiele urządzeń kuchennych, takich jak piekarnik, płyta grillowa. Zmniejszenie liczby urządzeń kuchennych w lokalu oznacza także oszczędność energii i wody, co przekłada się na mniejsze koszty prowadzenia działalności gastronomicznej. W tym przypadku również piec konwekcyjno-parowy do małej gastronomii jest niezastąpiony.
Jednak najważniejszą zaletą pieców konwekcyjno-parowych jest zdrowie gości i pracowników. Potrawy przygotowywane w tych piecach są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Dzięki równomiernemu wypieczeniu, potrawy zachowują swoją wartość odżywczą, co jest szczególnie istotne w przypadku żywienia osób z dietami specjalnymi.
Piec konwekcyjno-parowy a wielkość lokalu gastronomicznego
Wybór odpowiedniego pieca konwekcyjno-parowego zależy przede wszystkim od potrzeb. Dla małych lokali gastronomicznych, takich jak lokalne sklepy, piekarnie czy fast foody, poręczne modele są najlepszym rozwiązaniem. W takich przypadkach zwykle wystarczy niewielki piec o zasilaniu elektrycznym.
Natomiast w przypadku większych restauracji, należy rozważyć liczbę i rodzaj potraw, które będą przygotowywane jednocześnie. Profesjonalny piec konwekcyjno-parowy pozwala na wypiekanie ciast i pieczywa, a także przygotowywanie zdrowego mięsa i warzyw. Przy wyborze tego urządzenia należy również dopasować jego szerokość, wysokość i głębokość do wymiarów zaplecza kuchennego.

Piec gazowy czy elektryczny?
Przy wyborze pieca konwekcyjno-parowego warto zwrócić uwagę na to, czy chce się go zasilać gazem, czy energią elektryczną. Takie urządzenia gazowe są droższe w zakupie, ale ich eksploatacja jest tańsza. Natomiast piece elektryczne są tańsze w zakupie, ale przyczyniają się do wyższych rachunków za energię.
Kolejnym czynnikiem, na który należy zwrócić uwagę, jest instalacja w kuchni — większość pieców elektrycznych wymaga zasilania trójfazowego (400 V), dlatego warto sprawdzić, czy posiada się odpowiednie gniazda lub, czy jest możliwe ich podłączenie. Oczywiście, na rynku dostępne są również mniejsze modele zasilane standardowo napięciem 230 V.
Kolejnym ważnym elementem przy wyborze pieca konwekcyjno-parowego są jego funkcje. Powinno się zwrócić uwagę na tryb pracy, możliwość naparowania, regulację temperatury i wilgotności, wentylację oraz możliwość zmiany kierunku obrotów wentylatora. Nowoczesne piece konwekcyjno-parowe posiadają także dodatkowe funkcje, takie jak port USB czy możliwość wgrywania gotowych programów pieczenia.
Przed zakupem warto dokładnie przeanalizować potrzeby swojej kuchni oraz zapoznać się z ofertą producentów. Mamy nadzieję, że przebiegnie on wyjątkowo pomyślnie.