Mielenie mięsa, szatkowanie warzyw na surówkę, tarcie ziemniaków na placki, a nawet wyrób domowych kiełbasek – elektryczne maszynki do mielenia to urządzenia o szerokim zakresie zastosowania, które mogą zastąpić roboty kuchenne. Jakie funkcje mają maszynki do mielenia? W czym są pomocne na co dzień podczas gotowania i pieczenia? Wyjaśniamy.
Jeszcze do niedawna maszynki do mielenia kojarzone były tylko z rozdrabnianiem mięsa przed przygotowaniem pulpetów, kotletów czy gołąbków. Współczesne sprzęty potrafią zdecydowanie więcej, w wielu przypadkach zastępując domowe roboty kuchenne. Wystarczy zmienić ostrza, końcówkę głównego modułu lub całą przystawkę, aby maszynka zyskała zupełnie nową funkcję. To wielofunkcyjne roboty kuchenne, które nie tylko pomogą w przygotowaniu odpowiednio rozdrobnionego mięsa, ale także poszatkują warzywa na surówkę, wycisną sok, a nawet zmielą kawę.
Dobry sprzęt to sekret dobrze zmielonego mięsa
Jak szybko i dokładnie zmielić mięso? To podstawowa funkcja maszynki do mielenia, dlatego wybierając taki sprzęt, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na parametry związane z mocą i wydajnością urządzenia. Zasada działania maszynki do mięsa opiera się na przeciskaniu większych fragmentów przez sitka. Pomocne w tym są nożyki, które rozdrabniają mięso na mniejsze fragmenty. Zatem im większą moc ma silnik maszynki, tym sprawniej będzie przetwarzał mięso. Lepszy silnik sprzętu to lepiej zmielone mięso, bez zacinania się i nierównej pracy. Ma to szczególne znaczenie przy większej ilości mięsa do zmielenia. Dzięki wydajnej maszynce zrobimy to szybko i sprawnie, bez nagrzewania się silnika.

Zazwyczaj do urządzenia producenci dodają sitka o różnej wielkości otworów, dzięki czemu można uzyskać mięso mielone o większych lub mniejszych cząstkach. Ma to znaczenie ze względu na rodzaj potraw, które chcemy przygotowywać. Im więcej dodatkowych sitek, tym szersza funkcjonalność sprzętu.
Poznaj wydajne i wielofunkcyjne maszynki do mielenia Bosch >>
Szatkowanie warzyw, wyciskanie soku, a nawet mielenie kawy – czyli co potrafią nowoczesne maszynki do mielenia?
Mielenie mięsa, krojenie warzyw, rozdrabnianie owoców – nowoczesne maszynki potrafią to i jeszcze więcej. To wielofunkcyjne roboty kuchenne, znacznie ułatwiające i usprawniające codzienne czynności w kuchni. Dzięki różnym trybom pracy, specjalistycznym przystawkom i kompaktowej konstrukcji te urządzenia stają się standardem wyposażenia w każdej kuchni.
Szukając najlepszego sprzętu, zwróćmy uwagę na dodatkowe akcesoria dostępne w zestawie z maszynką lub możliwość rozbudowy urządzenia dzięki specjalistycznym przystawkom. Jakie funkcje może mieć nowoczesna maszynka do mielenia oprócz rozdrabniania mięsa?
- Szatkowanie i rozdrabnianie warzyw. Dodatkowe bębny mocowane w komorze mielenia pozwalają szybko pokroić warzywa w grube lub drobne wiórki lub plastry. Przygotowanie surówki, szatkowanie kapusty lub ścieranie ziemniaków (bądź innych warzyw) na placki zajmuje dosłownie chwilę, co jest znaczną pomocą w przygotowywaniu posiłków dla wielu osób. W ten sposób maszynka do mielenia w pełni zastępuje szatkownicę.
- Wyciskanie soku – dodatkowa przystawka umożliwia też wyciskanie i rozdrabnianie owoców. To duża pomoc nie tylko przy przygotowaniu przetworów, ale także sposób na to, by codziennie cieszyć się porcją zdrowego świeżo wyciśniętego soku lub kolorowego smoothie.
- Młynek do kawy – dzięki specjalnej przystawce do mielenia ziaren kawy maszynka może z powodzeniem zastąpić także kolejny kuchenny sprzęt, czyli młynek do kawy. Możliwość ustawienia parametrów mielenia to idealna opcja dla miłośników tego aromatycznego napoju zaparzonego ze świeżo mielonych ziaren.
- Nasadka do mielenia orzechów – pozwala nie tylko na mielenie orzechów i czekolady, ale nawet suchego pieczywa na bułkę tartą. Dzięki niej można usprawnić wiele kuchennych czynności.
- Sitka do przygotowania kiełbasek – to specjalnie skonstruowane nasadki na wylot komory mielenia, które bezpośrednio po zmieleniu wtłaczają mięso w osłonki. To prosty dodatek do urządzenia, który daje możliwość cieszenia się kiełbaskami domowego wyrobu.

Maszynki do mielenia – jak wybrać? Na co zwrócić uwagę?
Jak wybrać sprzęt, aby służył przez długie lata, a do tego sprawnie ułatwiał codzienne przygotowanie posiłków? Przede wszystkim zwróćmy uwagę na zakres funkcjonalności i możliwość rozbudowy o kolejne przystawki.
Kluczowy, oprócz wspomnianych już wcześniej mocy i wydajności silnika, jest materiał wykonania urządzenia. Chodzi tu przede wszystkim o precyzję i jakość nożyków, sitek i komory mielenia. Praktyka pokazuje, że lepiej sprawdzają się te metalowe, solidniejsze i bardziej wytrzymałe. Materiał wykonania zewnętrznej obudowy ma mniejsze znaczenie.
Zwróćmy uwagę na stopnie prędkości, różne tryby pracy i opcją wstecznego biegu. Im większy zakres możliwości, tym większa funkcjonalność sprzętu. A w praktyce – większa różnorodność w zakresie rozdrabniania i przygotowania żywności.
Pod kątem praktycznym ważna jest łatwość składania elementów i mycia ich w zmywarce. Sprawdźmy też poziom generowanego dźwięku oraz łatwość czyszczenia obudowy i poszczególnych podzespołów. Im łatwiej dotrzeć do wszelkich zakamarków sprzętu, tym bardziej użyteczna maszynka i tym chętniej będziemy z niej korzystać na co dzień.