Chcesz przygotować swój pierwszy sernik? Nigdy wcześniej nie robiłeś tarty z kremem i owocami? A może jesteś początkującym cukiernikiem, który w przyszłości zostanie mistrzem przygotowywania czekoladowych suflerów? Bez względu na to, jaki jest Twój plan i jak wygląda menu, zanim przystąpisz do kulinarnego eksperymentowania – musisz się przygotować! Stworzyliśmy więc listę niezbędnych gadżetów, które pomogą Ci przyrządzić kilka tradycyjnych, słodkich wypieków.
Blacha do pieczenia
Czyli naczynie, do którego wlejesz gotową masę. To w nim wykładasz biszkopty, tworzysz polewę z galaretki i zapiekasz owoce pod kruszonką. W ofercie sklepów znajdziesz zarówno blachy kwadratowe, jak i prostokątne czy okrągłe. Te pierwsze sprawdzą się do przygotowania niewielkich, tradycyjnych wypieków – brownie, sernika, jabłecznika – a okrągłe powstały z myślą o tartach i babach wielkanocnych.
Blachy do pieczenia wykonane są z zarówno stali nierdzewnej, jak i aluminium czy metalu. Popularne są również formy silikonowe, które umożliwiają błyskawiczne wyjęcie jeszcze gorących babeczek czy ciasta bananowego. Wszystkie te tworzywa doskonale przewodzą ciepło i zapewniają równomierne nagrzewanie się. Aby wydłużyć ich trwałość, niektórzy cukiernicy stosują papier do pieczenia, który zmniejsza ryzyko przywierania ciasta do krawędzi formy.
Rękawica kuchenna
Dzięki niej każdy cukiernik zapewnia sobie bezpieczeństwo podczas wyjmowania gorącego naczynia. Rękawica powinna być wykonana z grubego, odpornego na wysoką temperaturę materiału, który jednocześnie zagwarantuje niezawodną termoizolację. Najskuteczniejszą ochronę zapewniają rękawice silikonowe z bawełnianą, przyjemną dla skóry, podszewką. Rękawice lub łapki z tego tworzywa odporne są na temperaturę powyżej 220 stopni.
Oprócz długich, masywnych rękawic popularne są także łapki z bawełny lub silikonu. Ich forma ochrania głównie palce oraz umożliwia błyskawiczne czyszczenie pod bieżącą wodą lub w zmywarce.
Stolnica i wałek
Stolnica to drewniana lub silikonowa mata, którą rozkłada się na blacie roboczym. Dodatkowa powierzchnia umożliwia zachowanie czystości i porządku – nawet w obliczu kilograma rozsypanej mąki i rozbitych jajek. O ile wersja drewniana jest masywniejsza i trwalsza, o tyle matę silikonową można zwijać i myć pod bieżącą wodą.
Wałek – jak sama nazwa wskazuje – pozwala rozwałkować ciasto nawet na kilka milimetrów grubości. Duet ten świetni sprawdzi się do przygotowania ciasta na tartę, świąteczne pierniczki, pizzę czy pierogi z owocami i słodkim serem.
W profesjonalnych sklepach znajdziesz m.in. wałki regulowane i ergonomiczne, a także wałki z pierścieniami, nieprzywierającą powierzchnią oraz w wersji 3w1. Ten ostatni model pozwala m.in. posypywać stolnicę mąką oraz posiada dodatkową miarkę do wymierzania grubości ciasta.
Łopatka lub trzepaczka
Pierwsza służy do rozprowadzenia masy po foremce, a także do wykładania kremu i mieszania delikatnych składników – m.in. ubitego białka. Co bardziej wprawione ręce nakładają nią kremy na szczycie babeczek czy maślanych ciasteczek.
Trzepaczka z kolei, ze względu na jej stożkowy kształt, pozwala mieszać i ubijać płynne składniki, łącząc je znacznie szybciej niż klasyczna łyżka. Dodatkowo umożliwia napowietrzanie masy. Używa się jej wiec zarówno do ubijania bitej śmietany, jak i do jajecznicy, rozrabiania ciasta na naleśniki, tworzenia dressingów czy domowego majonezu.
Drobne akcesoria
Oprócz powyższych gadżetów warto sięgnąć także po inne, drobne akcesoria, które pozwolą Ci przygotować ozdoby na muffinkach oraz tworzyć równe bezy do makaroników. Wśród dostępnych i popularnych akcesorium znajdziesz m.in. pojemnik do dekoracji, szpatułkę do kremowania, silikonowy worek cukierniczy, szablony do dekorowania, ranty cukiernicze w różnych kształtach, a także formy do wycinania ciasteczek, pióro do dekorowania i foremki do pierniczków ze stali nierdzewnej.
Szeroki wybór gadżetów i kuchennego sprzętu oferuje Ci sklep https://kitchenstore.pl/.
Oceń ten artykuł!