Pomidorówka – Historia zupy pomidorowej

Pomidorówka – Historia zupy pomidorowej
Pomidorówka – Historia zupy pomidorowej

Na polskich stołach bardzo często goszczą zupy, a wśród nich prym wiedzie … pomidorówka. Jest ona jedną z najsmaczniejszych zup, a do tego wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Jej podstawę stanowią oczywiście pomidory, które trafiły do nas prosto z Włoch za sprawą królowej Bony, propagatorki spożywania zarówno włoszczyzny, jak i samych zup właśnie. Przyjrzyjmy się, zatem nieco bliżej historii pomidorówki.

Bogate dzieje pomidorów – od Azteków do Polski

Pomidory uprawiane były już od wieków w Ameryce Południowej, chociażby w ogrodach samego Montezumy. Aztekowie znali uprawę „xitomatl” (tak nazywali pomidory) dzięki kontaktom z południem, bowiem mają one pochodzenie andyjskie. Pomidory, obok papryki chili, był u Azteków głównym składnikiem meksykańskiego pikantnego gulaszu.

Do Europy trafiły w XVI wieku na hiszpańskich statkach, dowodzonych przez Corteza. I to właśnie on i jego ludzie, jako pierwsi Europejczycy, jedli pomidory w Meksyku w 1519 r.

Początkowo wierzono, że jaskrawy kolor „tomate” ostrzega przed trucizną, jaką miały w sobie zawierać, więc nie jedzono ich wcale. Co więcej, ówczesne pomidory były znacznie mniejsze, mniej więcej wielkości współczesnych pomidorków koktajlowych, i odznaczały się żółtą a nie czerwona barwą.

Pomidory – „jabłka miłości”

Jako pierwsi uprawą pomidorów w celach dekoracyjnych zajęli się Włosi. Ich „Pomi d’oro” oznaczało żółte jabłka. Z kolei Francuzi nazywali je jabłkami miłości – „pommes d’amour”, co przysporzyło im wrogów w Anglii. Ze względu na ich potencjalne właściwości afrodyzjakalne, przez długi okres czasu mieszkańcy Wielkiej Brytanii stronili od pomidorów, z obawy przed rozbudzeniem grzesznych namiętności.

Do Polski, jak już wcześniej wspominałam, sprowadziła je miłośniczka wykwintnych potraw, podawanych z wielkim kunsztem, doprawianych z niezwykłą dbałością, często luksusowymi dodatkami, Bona Sforza.

Zupa pomidorowa – klasyczna pomidorówka
Zupa pomidorowa – klasyczna pomidorówka
Zupa krem ze świeżych pomidorów
Zupa krem ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa znana już od XIX wieku

Pierwszy przepis na pomidorówkę pochodzi z 1872 roku, a został on spisany przez Marię Parloę w Stanach Zjednoczonych. Zdaniem Amerykanów, spożywanie pomidorów w tej formie rozsławiła słynna zupa Campbella z 1897 r. Warto jednak zauważyć, że zupa pomidorowa znana była w XIX wieku również w Polsce, o czym świadczą przepisy znajdujące się w „Kuchni polskiej” z tego okresu.

Co kraj to obyczaj, czyli różne warianty słynnej pomidorówki

Zupa pomidorowa ma wiele różnych wariantów, zależnie od tego, w którym zakątku świata jest przyrządzana. Jej polska wersja przygotowywana jest na bazie tradycyjnego rosołu, do którego dodaje się świeże pomidory, pomidory z puszki lub koncentrat pomidorowy oraz śmietanę, i najczęściej podawana jest z makaronem lub ryżem. Obok schabowego z ziemniakami, uznawana jest za element tradycyjnej polskiej kuchni.

Włoska pomidorówka jest znacznie gęstsza i słodsza od naszej, a do tego smakuje bazylią oraz oliwą z oliwek. Do angielskiej wersji dodaje się łyżkę chrzanu, zaś hiszpańska pomidorówka serwowana jest na zimno w formie gazpacho. Meksykanie zupę pomidorową gotują na bazie obsmażonej i pokrojonej w kostek piersi z kurczaka, a doprawiają ją świeżą papryczką chili oraz kuminem. W Indiach z kolei pomidorówka ma postać gęstej zupy, z dodatkiem marchewki, czasami soczewicy i mieszanki egzotycznych masal.

Zobacz również: Zupa pomidorowa – klasyczna pomidorówka

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x