Sos marinara

Przepis na Sos marinara
Przepis na Sos marinara

Sos marinara to włoski sos pomidorowy składający się z tylko z kilku podstawowych składników. Sos jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie wymaga długiego gotowania. Tak przygotowany sos może być samodzielnym dodatkiem do dań, jak również może stanowić bazę do przygotowywania innych sosów. Z tego powodu zawsze warto mieć pod ręką ten pyszny sos włoski.

W moim domu sos marinara świetnie sprawdza się jako dodatek do nachos’ów oraz innych słonych przekąsek. W zasadzie każde domowe kino zaczyna się od przygotowania tego pysznego sosu. Używam go również czasami jako bazę do domowego spaghetti czy lasagne. Sos marinara smakuję wyśmienicie nawet z samym makaronem 😉

Składniki:

  • około 700 g świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów o wadze 400 g
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • średnia cebula
  • po szczypcie soli, pieprzu i suszonego oregano
  • kilka liści świeżej bazylii

Przepis na sos marinara

  1. Jeśli przygotowujesz sos marinara ze świeżych pomidorów w pierwszej kolejności musimy je sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Następnie zlewamy do miseczki nasiona wraz z sokiem z komór pomidorów i odstawiamy na potem. Miąższ pomidorów kroimy w kostkę.
  2. Jeśli przygotowujesz sos z pomidorów z puszki sprawdzamy czy pomidory są obrane, jeśli nie, obieramy je ze skórek.
  3. W rondelku podgrzewamy oliwę z obranym i posiekanym czosnkiem oraz posiekaną cebulą. Chwilę podsmażamy na umiarkowanym ogniu, aż cebula i czosnek uwolni swój aromat i trochę się zarumieni.
  4. Następnie zwiększamy moc kuchenki i dodajemy pokrojone świeże pomidory lub całą zawartość puszki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
  5. Sos marinara gotujemy bez przykrycia przez około 10 — 15 minut co chwilę mieszając, aż pomidory się całkowicie rozpadną. W razie gdyby pomidory puściły mało soku, dolewamy odłożony wcześniej sok pomidorowy.
  6. Następnie na sam koniec, gdy sos będzie miał odpowiednią gęstość, dodajemy kilka porwanych liści bazylii. Smacznego!

Gotowy sos możesz przechowywać w lodówce kilka dni. W przypadku pasteryzacji taki sos zachowa świeżość nawet do kilku miesięcy. Warto zrobić większy zapas na później.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (11 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x