Sos marinara

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , , ,

Sos marinara to włoski sos pomidorowy składający się z tylko z kilku podstawowych składników. Sos jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie wymaga długiego gotowania. Tak przygotowany sos może być samodzielnym dodatkiem do dań, jak również może stanowić bazę do przygotowywania innych sosów. Z tego powodu zawsze warto mieć pod ręką ten pyszny sos włoski.

W moim domu sos marinara świetnie sprawdza się jako dodatek do nachos’ów oraz innych słonych przekąsek. W zasadzie każde domowe kino zaczyna się od przygotowania tego pysznego sosu. Używam go również czasami jako bazę do domowego spaghetti czy lasagne. Sos marinara smakuję wyśmienicie nawet z samym makaronem 😉

Reklamy Ads By Google

Zdjęcie przedstawia sos marinara jako dodatek do nachosów
Zdjęcie przedstawia sos marinara jako dodatek do nachosów

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sos marinara, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • około 700 g świeżych pomidorów lub puszka pomidorów o wadze 400 g
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • średnia cebula
  • po szczypcie soli, pieprzu i suszonego oregano
  • kilka liści świeżej bazylii
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Wskazówka: Sól i pieprz dodaj w takich proporcjach jakich lubisz, sos próbuj na bieżąco w trakcie gotowania i odpowiednio doprawiaj.

Reklamy Ads By Google

Przepis na sos marinara

  1. Jeśli przygotowujesz sos marinara ze świeżych pomidorów w pierwszej kolejności musimy je sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Następnie zlewamy do miseczki nasiona wraz z sokiem z komór pomidorów i odstawiamy na potem. Miąższ pomidorów kroimy w kostkę.
  2. Jeśli przygotowujesz sos z pomidorów z puszki sprawdzamy czy pomidory są obrane, jeśli nie, obieramy je ze skórek.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W rondelku podgrzewamy oliwę z obranym i posiekanym czosnkiem oraz posiekaną cebulą. Chwilę podsmażamy na umiarkowanym ogniu, aż cebula i czosnek uwolni swój aromat i trochę się zarumieni.
  5. Następnie zwiększamy moc kuchenki i dodajemy pokrojone świeże pomidory lub całą zawartość puszki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Sos marinara gotujemy bez przykrycia przez około 10 — 15 minut co chwilę mieszając, aż pomidory się całkowicie rozpadną. W razie gdyby pomidory puściły mało soku, dolewamy odłożony wcześniej sok pomidorowy.
  8. Następnie na sam koniec, gdy sos będzie miał odpowiednią gęstość, dodajemy kilka porwanych liści bazylii. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google
Zdjęcie przedstawia gotowy sos marinara w słoiku
Zdjęcie przedstawia gotowy sos marinara w słoiku

Gotowy sos możesz przechowywać w lodówce kilka dni. W przypadku pasteryzacji taki sos zachowa świeżość nawet do kilku miesięcy. Warto zrobić większy zapas na później.

Zobacz również: Domowy ketchup

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.93

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments