Na skróty
Sos marinara to włoski sos pomidorowy składający się z tylko z kilku podstawowych składników. Sos jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie wymaga długiego gotowania. Tak przygotowany sos może być samodzielnym dodatkiem do dań, jak również może stanowić bazę do przygotowywania innych sosów. Z tego powodu zawsze warto mieć pod ręką ten pyszny sos włoski.
W moim domu sos marinara świetnie sprawdza się jako dodatek do nachos’ów oraz innych słonych przekąsek. W zasadzie każde domowe kino zaczyna się od przygotowania tego pysznego sosu. Używam go również czasami jako bazę do domowego spaghetti czy lasagne. Sos marinara smakuję wyśmienicie nawet z samym makaronem 😉
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sos marinara, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 700 g świeżych pomidorów lub puszka pomidorów o wadze 400 g
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- średnia cebula
- po szczypcie soli, pieprzu i suszonego oregano
- kilka liści świeżej bazylii
Wskazówka: Sól i pieprz dodaj w takich proporcjach jakich lubisz, sos próbuj na bieżąco w trakcie gotowania i odpowiednio doprawiaj.
Przepis na sos marinara
- Jeśli przygotowujesz sos marinara ze świeżych pomidorów w pierwszej kolejności musimy je sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Następnie zlewamy do miseczki nasiona wraz z sokiem z komór pomidorów i odstawiamy na potem. Miąższ pomidorów kroimy w kostkę.
- Jeśli przygotowujesz sos z pomidorów z puszki sprawdzamy czy pomidory są obrane, jeśli nie, obieramy je ze skórek.
- W rondelku podgrzewamy oliwę z obranym i posiekanym czosnkiem oraz posiekaną cebulą. Chwilę podsmażamy na umiarkowanym ogniu, aż cebula i czosnek uwolni swój aromat i trochę się zarumieni.
- Następnie zwiększamy moc kuchenki i dodajemy pokrojone świeże pomidory lub całą zawartość puszki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
- Sos marinara gotujemy bez przykrycia przez około 10 — 15 minut co chwilę mieszając, aż pomidory się całkowicie rozpadną. W razie gdyby pomidory puściły mało soku, dolewamy odłożony wcześniej sok pomidorowy.
- Następnie na sam koniec, gdy sos będzie miał odpowiednią gęstość, dodajemy kilka porwanych liści bazylii. Smacznego!
Gotowy sos możesz przechowywać w lodówce kilka dni. W przypadku pasteryzacji taki sos zachowa świeżość nawet do kilku miesięcy. Warto zrobić większy zapas na później.
Zobacz również: Domowy ketchup