Salsa pomidorowa pico de gallo

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , ,

Salsa pomidorowa pico de gallo jest obowiązkowym dodatkiem większość potraw meksykańskich. Podstawą sałatki pico de gallo są zawsze pomidory, biała cebula i papryczka jalapeño. Żaden ze składników nie znalazły się tu przypadkiem. Użyte warzywa to przecież kolory flagi Meksyku, przez co salsa jest znana także jako Mexicana. I chociaż podstawowe składniki są tylko trzy, to często można spotkać również salsę wzbogaconą o awokado, mango a nawet brzoskwinie. Szczególnie ciekawe może być połączenie z brzoskwiniami i na pewno taką wersję jeszcze wypróbuję 😊

Reklamy Ads By Google

Sałatkę można podawać do nachosów, z tortillą, a nawet quesadillą oraz wszędzie tam gdzie pasują świeże pomidory.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis salsa pomidorowa pico de gallo, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 3 średnie pomidory
  • biała cebula
  • 2 papryczki jalapeño
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Salsa pomidorowa pico de gallo — przepis

  1. W pierwszej kolejności pomidory obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy w dobrną kostkę. Następnie obieramy i drobno siekamy cebulę. Pokrojone warzywa przekładamy do miseczki.
  2. Papryczki przecinamy na pół, usuwamy nasiona i drobno siekamy. Papryczkę również przekładamy do miseczki. Nasiona mogą pozostać na później, jeśli salsa pomidorowa pico de gallo wyjdzie zbyt łagodna nasiona nadadzą jej odpowiedniej ostrości.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie w miseczce mieszamy pomidory, cebulę i papryczkę, dodajemy posiekaną kolendrę oraz doprawiamy sokiem z limonki. Przyprawiamy solą i pieprzem, następnie dokładnie mieszamy.
  5. Gotową salsę pomidorową odstawiamy do lodówki na około 45 minut do połączenia się wszystkich składników. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Dobra rada: Jeśli salsa pomidorowa pico de gallo wyszła zbyt ostra, możesz złagodzić jej smak dodatkowym pomidorem. Oczywiście sałatkę można podawać zaraz po przygotowaniu, jednak warto chwilę odczekać do „wyciągnięcia” się wszystkich smaków.

Zobacz również: Guacamole

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.85

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 424
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)