Na skróty
Salsa pomidorowa pico de gallo jest obowiązkowym dodatkiem większość potraw meksykańskich. Podstawą sałatki pico de gallo są zawsze pomidory, biała cebula i papryczka jalapeño. Żaden ze składników nie znalazły się tu przypadkiem. Użyte warzywa to przecież kolory flagi Meksyku, przez co salsa jest znana także jako Mexicana. I chociaż podstawowe składniki są tylko trzy, to często można spotkać również salsę wzbogaconą o awokado, mango a nawet brzoskwinie. Szczególnie ciekawe może być połączenie z brzoskwiniami i na pewno taką wersję jeszcze wypróbuję 😊
Sałatkę można podawać do nachosów, z tortillą, a nawet quesadillą oraz wszędzie tam gdzie pasują świeże pomidory.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis salsa pomidorowa pico de gallo, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 3 średnie pomidory
- biała cebula
- 2 papryczki jalapeño
- 2 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- sól i pieprz czarny
Salsa pomidorowa pico de gallo — przepis
- W pierwszej kolejności pomidory obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy w dobrną kostkę. Następnie obieramy i drobno siekamy cebulę. Pokrojone warzywa przekładamy do miseczki.
- Papryczki przecinamy na pół, usuwamy nasiona i drobno siekamy. Papryczkę również przekładamy do miseczki. Nasiona mogą pozostać na później, jeśli salsa pomidorowa pico de gallo wyjdzie zbyt łagodna nasiona nadadzą jej odpowiedniej ostrości.
- Następnie w miseczce mieszamy pomidory, cebulę i papryczkę, dodajemy posiekaną kolendrę oraz doprawiamy sokiem z limonki. Przyprawiamy solą i pieprzem, następnie dokładnie mieszamy.
- Gotową salsę pomidorową odstawiamy do lodówki na około 45 minut do połączenia się wszystkich składników. Smacznego!
Dobra rada: Jeśli salsa pomidorowa pico de gallo wyszła zbyt ostra, możesz złagodzić jej smak dodatkowym pomidorem. Oczywiście sałatkę można podawać zaraz po przygotowaniu, jednak warto chwilę odczekać do „wyciągnięcia” się wszystkich smaków.
Zobacz również: Guacamole