Salsa pomidorowa pico de gallo

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , ,

Salsa pomidorowa pico de gallo jest obowiązkowym dodatkiem większość potraw meksykańskich. Podstawą sałatki pico de gallo są zawsze pomidory, biała cebula i papryczka jalapeño. Żaden ze składników nie znalazły się tu przypadkiem. Użyte warzywa to przecież kolory flagi Meksyku, przez co salsa jest znana także jako Mexicana. I chociaż podstawowe składniki są tylko trzy, to często można spotkać również salsę wzbogaconą o awokado, mango a nawet brzoskwinie. Szczególnie ciekawe może być połączenie z brzoskwiniami i na pewno taką wersję jeszcze wypróbuję 😊

Sałatkę można podawać do nachosów, z tortillą, a nawet quesadillą oraz wszędzie tam gdzie pasują świeże pomidory.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis salsa pomidorowa pico de gallo, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 3 średnie pomidory
  • biała cebula
  • 2 papryczki jalapeño
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Salsa pomidorowa pico de gallo — przepis

  1. W pierwszej kolejności pomidory obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy w dobrną kostkę. Następnie obieramy i drobno siekamy cebulę. Pokrojone warzywa przekładamy do miseczki.
  2. Papryczki przecinamy na pół, usuwamy nasiona i drobno siekamy. Papryczkę również przekładamy do miseczki. Nasiona mogą pozostać na później, jeśli salsa pomidorowa pico de gallo wyjdzie zbyt łagodna nasiona nadadzą jej odpowiedniej ostrości.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie w miseczce mieszamy pomidory, cebulę i papryczkę, dodajemy posiekaną kolendrę oraz doprawiamy sokiem z limonki. Przyprawiamy solą i pieprzem, następnie dokładnie mieszamy.
  5. Gotową salsę pomidorową odstawiamy do lodówki na około 45 minut do połączenia się wszystkich składników. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Dobra rada: Jeśli salsa pomidorowa pico de gallo wyszła zbyt ostra, możesz złagodzić jej smak dodatkowym pomidorem. Oczywiście sałatkę można podawać zaraz po przygotowaniu, jednak warto chwilę odczekać do „wyciągnięcia” się wszystkich smaków.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Guacamole

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.85

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments