
Na skróty
Polewa czekoladowa to najlepszy sposób na dekorację i ulepszenie domowego deseru. Dlatego warto wiedzieć, jak taką polewę przygotować. Dzisiaj pokażę Ci dwa najprostsze sposoby na domową polewę, którą możesz wykorzystać do dekoracji wszystkich rodzajów deserów i nie tylko! Mój przepis w zależności od wariantu zawiera tylko dwa lub trzy składniki, a podstawowym w każdym z nich jest czekolada.
W zależności od deseru, do przygotowania polewy czekoladowej możesz użyć dowolnej czekolady mlecznej lub gorzkiej. Jednak nie może to być czekolada nadziewana ani smakowa z kawałkami innych składników — Taka polewa po prostu nie wyjdzie.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis polewa czekoladowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składnik na polewę czekoladową 1
- 100 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
- 100 ml śmietanki 30%
Składniki na polewę czekoladową 2
- 100 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
- 50 g masła
- 50 ml mleka
Sposób przygotowania polewy czekoladowej
Polewa czekoladowa 1 — W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną czekoladę, chwilę czekamy, mieszasz i gotowe.
Polewa czekoladowa 2 — W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, dodajemy pokruszoną czekoladę, chwilę czekamy, mieszasz i gotowe.
Dobra rada: Jeśli chcesz uzyskać białą polewę czekoladową lub smakową możesz użyć białej czekolady i dodać ulubiony zapach do ciasta. Ja zazwyczaj jeśli przygotowuję białą polewę to dodaje odrobinę zapachu cytrynowego, wychodzi obłędnie smaczna! Białą polewę wykorzystuję najczęściej do wypieków świątecznych 😉
Komentarze