Polewa czekoladowa to najlepszy sposób na dekorację i ulepszenie domowego deseru. Dlatego warto wiedzieć, jak taką polewę przygotować. Dzisiaj pokażę Ci dwa najprostsze sposoby na domową polewę, którą możesz wykorzystać do dekoracji wszystkich rodzajów deserów i nie tylko! Mój przepis w zależności od wariantu zawiera tylko dwa lub trzy składniki, a podstawowym w każdym z nich jest czekolada.
Na skróty
W zależności od deseru, do przygotowania polewy czekoladowej możesz użyć dowolnej czekolady mlecznej lub gorzkiej. Jednak nie może to być czekolada nadziewana ani smakowa z kawałkami innych składników — Taka polewa po prostu nie wyjdzie.
Zanim zaczniesz przygotowywać polewę czekoladową, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
Składniki nr. 1
- 100 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
- 100 ml śmietanki 30%
Składniki nr. 2
- 100 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
- 50 g masła
- 50 ml mleka
Przepis na polewę czekoladową
- Polewa czekoladowa 1 — W rondelku podgrzewam śmietankę, dodaję pokruszoną czekoladę, chwilę mieszam i gotowe.
- Polewa czekoladowa 2 — W rondelku podgrzewam mleko z masłem, dodaję pokruszoną czekoladę, chwilę mieszam i gotowe.
Dobra rada: Jeśli chcesz uzyskać białą polewę czekoladową lub smakową możesz użyć białej czekolady i dodać ulubiony zapach do ciasta. Ja zazwyczaj jeśli przygotowuję białą polewę to dodaje odrobinę zapachu cytrynowego, wychodzi obłędnie smaczna! Białą polewę wykorzystuję najczęściej do wypieków świątecznych 😉