Pasztet drobiowy

Reklamy Ads By Google

Pasztet drobiowy to nie tylko król świątecznych stołów, to również rewelacyjny przysmak także na co dzień. Świetnie sprawdza się na kanapki, oraz jako farsz do pierogów czy wytrawnych naleśników. Z pasztetem można również przygotować pyszny obiad w formie smażonych kotlecików. Bez wątpienia pasztet drobiowy to idealna potrawa do kulinarnych eksperymentów, można z niego wyczarować całą masę dań 🔥❤

Mój przepis na pasztet drobiowy jest bardzo łatwy do przygotowania. Pasztet przygotowuję z całego kurczaka oraz podrobów drobiowych. Takie połączenie zapewnia odpowiednią konsystencję i niepowtarzalny smak. Dodaję również kilka warzyw, takich jak marchew, pietruszka czy seler, aby zapewnić nieco lżejszą strukturę pasztetu. Wywar jaki pozostaje po gotowaniu warzyw i mięsa wykorzystuję do przygotowania zupy. Świetnie się sprawdzi do tego zupa jarzynowa, którą można przygotować dosłownie w kilkanaście minut.

Reklamy Ads By Google

Ponadto dobrze przygotowany pasztet drobiowy zdecydowanie posmakuję dzieciom. Można go przygotować zamiast takiego ze sklepu. Domowy pasztet nie tylko jest bardziej pożywny, ale przede wszystkim ma lepszy skład i jest zdecydowanie zdrowszy. Warto wypróbować mój przepis na drobiowy pasztet 😊

Zanim zaczniesz przygotowywać pasztet drobiowy, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • cały kurczak – 1,5 kg do 1,8 kg
  • 300 g wątróbek drobiowych
  • 300 g serc drobiowych
  • 300 g marchewki
  • 200 g pietruszki
  • 100 g selera
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka kajzerka
  • bułka tarta
  • 3 jajka
  • 100 g masła lub smalcu
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3 łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Co będzie potrzebne?
— maszynka do mielenia mięsa, dwie blaszki o pojemności 1,5 l, duży garnek.

Przepis na pasztet drobiowy

  1. W pierwszej kolejności obieramy cebulę i czosnek, następnie opalamy nad kuchenką, palnikiem lub po prostu na suchej patelni.
  2. Kurczaka myjemy pod zimną bieżącą wodą, następnie przekładamy do dużego garnka, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera oraz ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli. Całość zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania i dodajemy cebulę oraz czosnek.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Kurczaka gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 90 minut. Podczas gotowania kurczaka przygotowujemy podroby, wątróbki i serca oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu oraz żyłek i odstawiamy do lodówki na później.
  5. Następnie po ugotowaniu wywaru wyławiamy kurczaka oraz warzywa na talerz i pozostawiamy do przestudzenia. Liście laurowe oraz ziele angielskie po gotowaniu wyrzucamy. Wywar ponownie doprowadzamy do zagotowania.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Przygotowane wcześniej podroby przekładamy do gotującego się wywaru. Podroby gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. Następnie po ugotowaniu odławiamy całą zawartość na talerz i do wywaru wkładamy kajzerkę do namoczenia.
  8. Podczas gotowania podrobów zdejmujemy mięso z przestudzonego kurczaka. Skórę przekładamy oddzielnie i mięso na osobny talerz. Skórę możesz dodać do pasztetu lub ją wyrzucić.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Łączmy wszystkie składniki, ugotowane mięso, warzywa oraz kajzerkę z wywaru i całość przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Używam nakładki z najmniejszą średnicą oczek, ale jeśli lubisz kawałki mięsa w pasztecie możesz użyć większej średnicy oczek.
  11. Następnie do zmielonego mięsa dodajemy jajka, 2 łyżeczki soli, łyżeczkę pieprzu łyżeczkę gałki muszkatołowej oraz połowę bardzo miękkiego masła lub smalcu. Całą masę dokładnie wyrabiamy na jednolitą konsystencję.
  12. Reklamy Ads By Google
  13. Pasztet przekładamy do foremek o pojemności około 1,5 litra, każdą foremkę smarujemy wcześniej masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładając pasztet dokładnie wypełnij całą przestrzeń, aby nie było dziur w masie.
  14. Blaszki z pasztetem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ℃ i pieczemy przez 90 minut na środkowej półce z grzaniem góra/dół. Pasztet po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremkach do częściowego przestygnięcia. Smacznego!
  15. Reklamy Ads By Google

Pasztet drobiowy z mojego przepisu świetnie sprawdzi się również jako farsz do wytrawnych naleśników lub pierogów z mięsem.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Pasztet drobiowo wieprzowy

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze dla całego przepisu

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 5446.8 689.03 210.3 192.58 25.02

Wartości odżywcze na 1 blaszkę

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na 1 blaszkę 2723.4 344.51 105.1 96.29 12.51

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na pasztet drobiowy. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Kurczak (bez skóry) 165 31.0 3.6 0.0 0.0
Wątróbki drobiowe 119 26.0 4.8 1.0 0.0
Serce drobiowe 153 16.0 9.0 0.8 0.0
Marchewka 41 0.9 0.2 10.0 2.8
Pietruszka (korzeń) 58 1.3 0.3 13.0 3.1
Seler (korzeń) 42 1.5 0.3 9.0 1.8
Cebula 40 1.1 0.1 9.0 1.7
Czosnek 149 6.4 0.5 33.0 2.1
Bułka kajzerka 293 9.0 3.3 56.0 2.3
Bułka tarta 395 13.0 5.3 72.0 4.5
Jajka 155 13.0 11.0 1.1 0.0
Masło 717 0.9 81.0 0.1 0.0

Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.94

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)