Pasztet drobiowy to nie tylko król świątecznych stołów, to również rewelacyjny przysmak także na co dzień. Świetnie sprawdza się na kanapki, oraz jako farsz do pierogów czy wytrawnych naleśników. Z pasztetem można również przygotować pyszny obiad w formie smażonych kotlecików. Bez wątpienia pasztet drobiowy to idealna potrawa do kulinarnych eksperymentów, można z niego wyczarować całą masę dań 🔥❤
Na skróty
Mój przepis na pasztet drobiowy jest bardzo łatwy do przygotowania. Pasztet przygotowuję z całego kurczaka oraz podrobów drobiowych. Takie połączenie zapewnia odpowiednią konsystencję i niepowtarzalny smak. Dodaję również kilka warzyw, takich jak marchew, pietruszka czy seler, aby zapewnić nieco lżejszą strukturę pasztetu. Wywar jaki pozostaje po gotowaniu warzyw i mięsa wykorzystuję do przygotowania zupy. Świetnie się sprawdzi do tego zupa jarzynowa, którą można przygotować dosłownie w kilkanaście minut.
Ponadto dobrze przygotowany pasztet drobiowy zdecydowanie posmakuję dzieciom. Można go przygotować zamiast takiego ze sklepu. Domowy pasztet nie tylko jest bardziej pożywny, ale przede wszystkim ma lepszy skład i jest zdecydowanie zdrowszy. Warto wypróbować mój przepis na drobiowy pasztet 😊
Zanim zaczniesz przygotowywać pasztet drobiowy, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- cały kurczak – 1,5 kg do 1,8 kg
- 300 g wątróbek drobiowych
- 300 g serc drobiowych
- 300 g marchewki
- 200 g pietruszki
- 100 g selera
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- bułka kajzerka
- bułka tarta
- 3 jajka
- 100 g masła lub smalcu
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 3 łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka gałki muszkatołowej
Co będzie potrzebne?
— maszynka do mielenia mięsa, dwie blaszki o pojemności 1,5 l, duży garnek.
Przepis na pasztet drobiowy
- W pierwszej kolejności obieramy cebulę i czosnek, następnie opalamy nad kuchenką, palnikiem lub po prostu na suchej patelni.
- Kurczaka myjemy pod zimną bieżącą wodą, następnie przekładamy do dużego garnka, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera oraz ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli. Całość zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania i dodajemy cebulę oraz czosnek.
- Kurczaka gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 90 minut. Podczas gotowania kurczaka przygotowujemy podroby, wątróbki i serca oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu oraz żyłek i odstawiamy do lodówki na później.
- Następnie po ugotowaniu wywaru wyławiamy kurczaka oraz warzywa na talerz i pozostawiamy do przestudzenia. Liście laurowe oraz ziele angielskie po gotowaniu wyrzucamy. Wywar ponownie doprowadzamy do zagotowania.
- Przygotowane wcześniej podroby przekładamy do gotującego się wywaru. Podroby gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. Następnie po ugotowaniu odławiamy całą zawartość na talerz i do wywaru wkładamy kajzerkę do namoczenia.
- Podczas gotowania podrobów zdejmujemy mięso z przestudzonego kurczaka. Skórę przekładamy oddzielnie i mięso na osobny talerz. Skórę możesz dodać do pasztetu lub ją wyrzucić.
- Łączmy wszystkie składniki, ugotowane mięso, warzywa oraz kajzerkę z wywaru i całość przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Używam nakładki z najmniejszą średnicą oczek, ale jeśli lubisz kawałki mięsa w pasztecie możesz użyć większej średnicy oczek.
- Następnie do zmielonego mięsa dodajemy jajka, 2 łyżeczki soli, łyżeczkę pieprzu łyżeczkę gałki muszkatołowej oraz połowę bardzo miękkiego masła lub smalcu. Całą masę dokładnie wyrabiamy na jednolitą konsystencję.
- Pasztet przekładamy do foremek o pojemności około 1,5 litra, każdą foremkę smarujemy wcześniej masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładając pasztet dokładnie wypełnij całą przestrzeń, aby nie było dziur w masie.
- Blaszki z pasztetem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ℃ i pieczemy przez 90 minut na środkowej półce z grzaniem góra/dół. Pasztet po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremkach do częściowego przestygnięcia. Smacznego!
Pasztet drobiowy z mojego przepisu świetnie sprawdzi się również jako farsz do wytrawnych naleśników lub pierogów z mięsem.
Zobacz również: Pasztet drobiowo wieprzowy
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 5446.8 | 689.03 | 210.3 | 192.58 | 25.02 |
Wartości odżywcze na 1 blaszkę
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na 1 blaszkę | 2723.4 | 344.51 | 105.1 | 96.29 | 12.51 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na pasztet drobiowy. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Kurczak (bez skóry) | 165 | 31.0 | 3.6 | 0.0 | 0.0 |
Wątróbki drobiowe | 119 | 26.0 | 4.8 | 1.0 | 0.0 |
Serce drobiowe | 153 | 16.0 | 9.0 | 0.8 | 0.0 |
Marchewka | 41 | 0.9 | 0.2 | 10.0 | 2.8 |
Pietruszka (korzeń) | 58 | 1.3 | 0.3 | 13.0 | 3.1 |
Seler (korzeń) | 42 | 1.5 | 0.3 | 9.0 | 1.8 |
Cebula | 40 | 1.1 | 0.1 | 9.0 | 1.7 |
Czosnek | 149 | 6.4 | 0.5 | 33.0 | 2.1 |
Bułka kajzerka | 293 | 9.0 | 3.3 | 56.0 | 2.3 |
Bułka tarta | 395 | 13.0 | 5.3 | 72.0 | 4.5 |
Jajka | 155 | 13.0 | 11.0 | 1.1 | 0.0 |
Masło | 717 | 0.9 | 81.0 | 0.1 | 0.0 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.