Pasztet drobiowy

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Pasztet drobiowy to nie tylko król świątecznych stołów, ale również rewelacyjny przysmak także na co dzień. Świetnie sprawdza się na kanapki, oraz jako farsz do pierogów czy wytrawnych naleśników. Z pasztetem można również przygotować pyszny obiad w formie smażonych kotlecików. Bez wątpienia pasztet drobiowy to idealna potrawa do kulinarnych eksperymentów, można z niego wyczarować całą masę dań.

Mój przepis na pasztet drobiowy jest bardzo łatwy do przygotowania. Pasztet przygotowuję z całego kurczaka oraz podrobów drobiowych. Takie połączenie zapewnia odpowiednią konsystencję i niepowtarzalny smak. Dodaję również kilka warzyw, takich jak marchew, pietruszka czy seler, aby zapewnić nieco lżejszą strukturę pasztetu. Wywar jaki pozostaje po gotowaniu warzyw i mięsa wykorzystuję do przygotowania zupy. Świetnie się sprawdzi do tego zupa jarzynowa, którą można przygotować dosłownie w kilkanaście minut.

Reklamy Ads By Google

Ponadto dobrze przygotowany pasztet drobiowy zdecydowanie posmakuję dzieciom. Można go przygotować zamiast takiego ze sklepu. Domowy pasztet nie tylko jest bardziej pożywny, ale przede wszystkim ma lepszy skład i jest zdecydowanie zdrowszy. Warto wypróbować mój przepis na drobiowy pasztet 😊

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pasztet drobiowy, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • cały kurczak – 1,5 kg do 1,8 kg
  • 300 g wątróbek drobiowych
  • 300 g serc drobiowych
  • 300 g marchewki
  • 200 g pietruszki
  • 100 g selera
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka kajzerka
  • bułka tarta
  • 3 jajka
  • 100 g masła lub smalcu
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3 łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Co będzie potrzebne?
— maszynka do mielenia mięsa, dwie blaszki o pojemności 1,5 l, duży garnek.

Przepis na pasztet drobiowy

  1. W pierwszej kolejności obieramy cebulę i czosnek, następnie opalamy nad kuchenką, palnikiem lub po prostu na suchej patelni.
  2. Kurczaka myjemy pod zimną bieżącą wodą, następnie przekładamy do dużego garnka, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera oraz ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli. Całość zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania i dodajemy cebulę oraz czosnek.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Kurczaka gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 90 minut. Podczas gotowania kurczaka przygotowujemy podroby, wątróbki i serca oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu oraz żyłek i odstawiamy do lodówki na później.
  5. Następnie po ugotowaniu wywaru wyławiamy kurczaka oraz warzywa na talerz i pozostawiamy do przestudzenia. Liście laurowe oraz ziele angielskie po gotowaniu wyrzucamy. Wywar ponownie doprowadzamy do zagotowania.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Przygotowane wcześniej podroby przekładamy do gotującego się wywaru. Podroby gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. Następnie po ugotowaniu odławiamy całą zawartość na talerz i do wywaru wkładamy kajzerkę do namoczenia.
  8. Podczas gotowania podrobów zdejmujemy mięso z przestudzonego kurczaka. Skórę przekładamy oddzielnie i mięso na osobny talerz. Skórę możesz dodać do pasztetu lub ją wyrzucić.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Łączmy wszystkie składniki, ugotowane mięso, warzywa oraz kajzerkę z wywaru i całość przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Używam nakładki z najmniejszą średnicą oczek, ale jeśli lubisz kawałki mięsa w pasztecie możesz użyć większej średnicy oczek.
  11. Następnie do zmielonego mięsa dodajemy jajka, 2 łyżeczki soli, łyżeczkę pieprzu łyżeczkę gałki muszkatołowej oraz połowę bardzo miękkiego masła lub smalcu. Całą masę dokładnie wyrabiamy na jednolitą konsystencję.
  12. Reklamy Ads By Google
  13. Pasztet przekładamy do foremek o pojemności około 1,5 litra, każdą foremkę smarujemy wcześniej masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładając pasztet dokładnie wypełnij całą przestrzeń, aby nie było dziur w masie.
  14. Blaszki z pasztetem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ℃ i pieczemy przez 90 minut na środkowej półce z grzaniem góra/dół. Pasztet po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremkach do częściowego przestygnięcia. Smacznego!
  15. Reklamy Ads By Google

Pasztet drobiowy z mojego przepisu świetnie sprawdzi się również jako farsz do wytrawnych naleśników lub pierogów z mięsem.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Pasztet drobiowo wieprzowy

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.94

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments