Pasztet drobiowy

Przepis na pasztet drobiowy
Przepis na pasztet drobiowy
Przepis jest odpowiedni dla diety:

Pasztet drobiowy to nie tylko król świątecznych stołów, ale również rewelacyjny przysmak także na co dzień. Świetnie sprawdza się na kanapki, oraz jako farsz do pierogów czy wytrawnych naleśników. Z pasztetem można również przygotować pyszny obiad w formie smażonych kotlecików. Bez wątpienia pasztet drobiowy to idealna potrawa do kulinarnych eksperymentów, można z niego wyczarować całą masę dań.

Mój przepis na pasztet drobiowy jest bardzo łatwy do przygotowania. Pasztet przygotowuję z całego kurczaka oraz podrobów drobiowych. Takie połączenie zapewnia odpowiednią konsystencję i niepowtarzalny smak. Dodaję również kilka warzyw, takich jak marchew, pietruszka czy seler, aby zapewnić nieco lżejszą strukturę pasztetu. Wywar jaki pozostaje po gotowaniu warzyw i mięsa wykorzystuję do przygotowania zupy. Świetnie się sprawdzi do tego zupa jarzynowa, którą można przygotować dosłownie w kilkanaście minut.

Ponadto dobrze przygotowany pasztet drobiowy zdecydowanie posmakuję dzieciom. Można go przygotować zamiast takiego ze sklepu. Domowy pasztet nie tylko jest bardziej pożywny, ale przede wszystkim ma lepszy skład i jest zdecydowanie zdrowszy. Warto wypróbować mój przepis na drobiowy pasztet 😊

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pasztet drobiowy, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • cały kurczak – 1,5 kg do 1,8 kg
  • 300 g wątróbek drobiowych
  • 300 g serc drobiowych
  • 300 g marchewki
  • 200 g pietruszki
  • 100 g selera
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka kajzerka
  • bułka tarta
  • 3 jajka
  • 100 g masła lub smalcu
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3 łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Co będzie potrzebne?
— maszynka do mielenia mięsa, dwie blaszki o pojemności 1,5 l, duży garnek.

Przepis na pasztet drobiowy

  1. W pierwszej kolejności obieramy cebulę i czosnek, następnie opalamy nad kuchenką, palnikiem lub po prostu na suchej patelni.
  2. Kurczaka myjemy pod zimną bieżącą wodą, następnie przekładamy do dużego garnka, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera oraz ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli. Całość zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania i dodajemy cebulę oraz czosnek.
  3. Kurczaka gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 90 minut. Podczas gotowania kurczaka przygotowujemy podroby, wątróbki i serca oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu oraz żyłek i odstawiamy do lodówki na później.
  4. Następnie po ugotowaniu wywaru wyławiamy kurczaka oraz warzywa na talerz i pozostawiamy do przestudzenia. Liście laurowe oraz ziele angielskie po gotowaniu wyrzucamy. Wywar ponownie doprowadzamy do zagotowania.
  5. Przygotowane wcześniej podroby przekładamy do gotującego się wywaru. Podroby gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. Następnie po ugotowaniu odławiamy całą zawartość na talerz i do wywaru wkładamy kajzerkę do namoczenia.
  6. Podczas gotowania podrobów zdejmujemy mięso z przestudzonego kurczaka. Skórę przekładamy oddzielnie i mięso na osobny talerz. Skórę możesz dodać do pasztetu lub ją wyrzucić.
  7. Łączmy wszystkie składniki, ugotowane mięso, warzywa oraz kajzerkę z wywaru i całość przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Używam nakładki z najmniejszą średnicą oczek, ale jeśli lubisz kawałki mięsa w pasztecie możesz użyć większej średnicy oczek.
  8. Następnie do zmielonego mięsa dodajemy jajka, 2 łyżeczki soli, łyżeczkę pieprzu łyżeczkę gałki muszkatołowej oraz połowę bardzo miękkiego masła lub smalcu. Całą masę dokładnie wyrabiamy na jednolitą konsystencję.
  9. Pasztet przekładamy do foremek o pojemności około 1,5 litra, każdą foremkę smarujemy wcześniej masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładając pasztet dokładnie wypełnij całą przestrzeń, aby nie było dziur w masie.
  10. Blaszki z pasztetem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ℃ i pieczemy przez 90 minut na środkowej półce z grzaniem góra/dół. Pasztet po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremkach do częściowego przestygnięcia. Smacznego!

Pasztet drobiowy z mojego przepisu świetnie sprawdzi się również jako farsz do wytrawnych naleśników lub pierogów z mięsem.

Zobacz również: Pasztet drobiowo wieprzowy

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.94

Twoja ocena:

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments