Łódeczki ziemniaczane

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , ,

Łódeczki ziemniaczane to pyszna forma podawania ziemniaków idealnie wpasowująca się do obiadów z pieczonym kurczakiem, udkami pieczonymi czy nawet kotletami schabowymi. Nic dziwnego, smażone lub pieczone ziemniaki w kształcie tak zwanych łódeczek są bardzo smaczne i stanowią świetną alternatywę dla frytek czy nawet ziemniaczków puree. A w połączeniu z surówką Coleslaw stanowią wręcz idealny pomysł na obiad.

Reklamy Ads By Google

Jak zrobić dobre łódeczki z ziemniaków?

Sekret smacznych łódeczek ziemniaczanych tkwi w ich przygotowaniu. Aby łódeczki wyszły chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku w pierwszej kolejności należy je sparzyć wrzątkiem i chwilę podgotować. Następnie osuszyć i dopiero przystąpić do ich smażenia lub pieczenia. Tak przygotowane łódeczki ziemniaczane będą bardzo smaczne i mogą stanowić wyśmienity dodatek do obiadu lub nawet samodzielną przekąskę, która świetnie sprawdzi się z domowym sosem do frytek lub ketchupem.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis Łódeczki ziemniaczane, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
Zobacz inne przepisy z: , , ,

Przepis na łódeczki ziemniaczane

  1. W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki i kroimy je w tak zwane łódeczki. Jak pokroić ziemniaki w łódeczki? Ja zazwyczaj wybieram ziemniaki takiej wielkości, aby przekroić je na pół, następnie połówki kroję ponownie na pół. W taki właśnie sposób powstają łódeczki ziemniaczane.
  2. Ziemniaki przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru. Następnie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Ziemniaki odcedzamy i dokładnie odparowujemy i osuszamy, aby można było wrzucić je na gorący olej. Następnie ziemniaki smażmy na złoty kolor, tak aby były zanurzone całe w oleju.
  5. Łódeczki ziemniaczane wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej lub sitka. Pozostawiamy chwilę do przestygnięcia i odparowania, następnie ponownie wkładamy je na ten sam olej do przesmażenia na 1 minutę.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Łódeczki ziemniaczane dzięki ponownemu przesmażeniu nabiorą odpowiedniej chrupkości. Następnie wyjmujemy je do ponownego odsączenia i posypujemy solą lub wybranymi ziołami. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Frytki domowe

Jakie ziemniaki do łódeczek ziemniaczanych?

Ziemniaki z odmian ogólnoużytkowych są doskonałym wyborem, ponieważ po usmażeniu zachowują odpowiednią miękkość wewnątrz, a ich skórka staje się chrupiąca. Szczególnie polecane odmiany ziemniaków do przygotowania pieczonych lub smażonych łódeczek są z kategorii B, takie jak Irys, Irga, Sante, Flaming, Orlik. Warto zauważyć, że odmiana Sante charakteryzuje się żółtą skórką i jasnym miąższem, co czyni ją doskonałym wyborem do domowych frytek lub łódeczek ziemniaczanych. Co więcej, Irga, mimo swojej dość twardej, lekko różowawej skórki oraz kremowego miąższu, również doskonale sprawdzi się do przygotowania tego tej pysznej przekąski.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)