Na skróty
Łódeczki ziemniaczane to pyszna forma podawania ziemniaków idealnie wpasowująca się do obiadów z pieczonym kurczakiem, udkami pieczonymi czy nawet kotletami schabowymi. Nic dziwnego, smażone lub pieczone ziemniaki w kształcie tak zwanych łódeczek są bardzo smaczne i stanowią świetną alternatywę dla frytek czy nawet ziemniaczków puree. A w połączeniu z surówką Coleslaw stanowią wręcz idealny pomysł na obiad.
Jak zrobić dobre łódeczki z ziemniaków?
Sekret smacznych łódeczek ziemniaczanych tkwi w ich przygotowaniu. Aby łódeczki wyszły chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku w pierwszej kolejności należy je sparzyć wrzątkiem i chwilę podgotować. Następnie osuszyć i dopiero przystąpić do ich smażenia lub pieczenia. Tak przygotowane łódeczki ziemniaczane będą bardzo smaczne i mogą stanowić wyśmienity dodatek do obiadu lub nawet samodzielną przekąskę, która świetnie sprawdzi się z domowym sosem do frytek lub ketchupem.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis Łódeczki ziemniaczane, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- olej do smażenia
Przepis na łódeczki ziemniaczane
- W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki i kroimy je w tak zwane łódeczki. Jak pokroić ziemniaki w łódeczki? Ja zazwyczaj wybieram ziemniaki takiej wielkości, aby przekroić je na pół, następnie połówki kroję ponownie na pół. W taki właśnie sposób powstają łódeczki ziemniaczane.
- Ziemniaki przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru. Następnie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut.
- Ziemniaki odcedzamy i dokładnie odparowujemy i osuszamy, aby można było wrzucić je na gorący olej. Następnie ziemniaki smażmy na złoty kolor, tak aby były zanurzone całe w oleju.
- Łódeczki ziemniaczane wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej lub sitka. Pozostawiamy chwilę do przestygnięcia i odparowania, następnie ponownie wkładamy je na ten sam olej do przesmażenia na 1 minutę.
- Łódeczki ziemniaczane dzięki ponownemu przesmażeniu nabiorą odpowiedniej chrupkości. Następnie wyjmujemy je do ponownego odsączenia i posypujemy solą lub wybranymi ziołami. Smacznego!
Zobacz również: Frytki domowe
Jakie ziemniaki do łódeczek ziemniaczanych?
Ziemniaki z odmian ogólnoużytkowych są doskonałym wyborem, ponieważ po usmażeniu zachowują odpowiednią miękkość wewnątrz, a ich skórka staje się chrupiąca. Szczególnie polecane odmiany ziemniaków do przygotowania pieczonych lub smażonych łódeczek są z kategorii B, takie jak Irys, Irga, Sante, Flaming, Orlik. Warto zauważyć, że odmiana Sante charakteryzuje się żółtą skórką i jasnym miąższem, co czyni ją doskonałym wyborem do domowych frytek lub łódeczek ziemniaczanych. Co więcej, Irga, mimo swojej dość twardej, lekko różowawej skórki oraz kremowego miąższu, również doskonale sprawdzi się do przygotowania tego tej pysznej przekąski.