Kompot wigilijny z suszu

Przepis na Kompot wigilijny z suszu | 12 potraw wigilijnych
Przepis na Kompot wigilijny z suszu | 12 potraw wigilijnych

Kompot wigilijny z suszu gotujemy zazwyczaj raz w roku, między innymi właśnie dlatego jest tak wyjątkowy. Mój przepis na kompot wigilijny to wyjątkowa kompozycja suszonych i wędzonych owoców oraz przypraw, dzięki czemu jest bardzo esencjonalny. Jednak każdy kompot z suszu może wyglądać zupełnie inaczej. W zależności od regionu oraz tradycji kompot wigilijny może być ugotowany wyłącznie z suszonych jabłek oraz śliwek. Co oczywiście nie ujmuje mu statusu najlepszego kompotu wigilijnego. Jednak ten najbogatszy smak można osiągnąć jedynie łącząc wszystkie składanki z mojego przepisu.

W moim przepisie nie zabrakło również najpopularniejszych cytrusów, które nadają głębi smaku i aromatu. Oczywiście można je pominąć, polecam jednak chociaż raz spróbować kompot z suszonych owoców z dodatkiem cytryny i pomarańczy.

Jeśli nie przepadasz za jakimś składnikiem lub nie udało Ci się go kupić, to nic nie szkodzi. W przepisie na bieżąco zanotowałem kilka zamienników lub składników, które można pominąć. Ponieważ przepis na kompot z suszu może być Twoim własnym dziełem.

Składniki:

  • po 100 g suszonych jabłek, gruszek, śliwek, moreli
  • po 50 g wędzonych jabłek, gruszek — opcjonalnie
  • suszona żurawina — opcjonalnie
  • gwiazdka anyżu
  • kilka goździków
  • laska cynamonu
  • pomarańcza
  • pół cytryny
  • 4 litry wody
  • cukier — opcjonalnie

Przepis na kompot wigilijny z suszu

  1. Zanim przystąpimy do gotowania kompotu z suszu, wszystkie owoce dokładnie płuczemy na sicie pod zimną, bieżącą wodą. Następnie umyte owoce wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i zakrywamy pokrywką. Owoce pozostawiamy do namoczenia na przynajmniej 1 godzinę, najlepiej na całą noc.
  2. Następnie kiedy owoce napęcznieją dodajemy dodatki: anyż (można pominąć), goździki, cynamon oraz skórkę z pomarańczy. Natomiast jeśli korzystasz z mielonych przypraw dodaj je pod koniec gotowania.
  3. Owoce doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu, tak by kompot wigilijny tylko delikatnie się gotował. Następnie po około 30 minutach od zagotowania dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy.
  4. Całość mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez maksymalnie 10 minut.
  5. Kompot z suszu jest już prawie gotowy, jednak najpierw odstawiamy go do przestygnięcia na około 2 godziny, a następnie odcedzamy i przelewamy do dzbanków. Po odcedzeniu z owoców powinno zostać około 2 litrów mocnego naparu kompotu wigilijnego. Resztę owoców, które pozostały można podać na półmiskach w porze podwieczorku.

Kompot wigilijny z suszu to częsta tradycja na wielu świątecznych stołach. Z mojego przepisu powstaje około 2 litry tego świątecznego naparu, który ja zazwyczaj rozcieńczam 1 do 1 z wodą. Kompot z suszu można podawać zarówno ciepły jaki i schłodzony, jednak chyba najlepszy jest wtedy, kiedy postoi w lodówce przez całą noc. Nabiera wówczas jeszcze bardziej wyrazistego aromatu.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (13 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x