Kalafior z bułką tartą

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Kalafior z bułką tartą w moim domu pojawia się dość często, szczególnie jesienią, kiedy jest sezon na kalafiory. Gotowane białe różyczki, przysmażone z bułką tartą i masłem są banalnie łatwe do przygotowania. Jednak, aby wydobyć pełnię smaku do gotującej się wody dodaje łyżkę cukru. Dzięki czemu tak przygotowany kalafior wychodzi wyśmienicie pysznie. Drugim trikiem, który stosuję równie często jest dodanie kalafiora prosto z wody na patelnię do bułki tartej. Wszystko dokładnie mieszam i chwilę podsmażam na średnim ogniu. To na prawdę fajnie się sprawdza, kalafior się lekko rozpada i wychodzi bardziej maślany.

Kalafior z bułką tartą — król smaków dzieciństwa

Chyba każdy ma swoje ulubione potrawy, które przypominają mu dzieciństwo. Moim faworytem jest kalafior z bułką tartą. Tak przygotowany kalafior może być podawany tradycyjnie na słono tylko z bułką tartą lub na słodko z cukrem i dodatkiem śmietanki. Tutaj zdecydowanie warto posmakować równych wariantów. Kalafior stwarza niesamowicie kreatywne pole do kulinarnych eksperymentów 😉

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kalafior z bułką tartą, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 1 duży kalafior
  • szklanka bułki tartej
  • 100 g masła
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
Zobacz inne przepisy z: , , , ,

Przepis na kalafiora z bułką tartą

  1. Kalafiora oczyszczamy z liści i dzielimy na mniejsze różyczki. Następnie różyczki wkładamy na gotującą się wodę, dodajemy sól i cukier i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
  2. Następnie na suchej patelni rumienimy bułkę tartą i dodajemy masło. Całość dokładnie mieszamy, aż do dokładnego połączenia bułki i masła.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Kalafiora po ugotowaniu i odcedzeniu możemy bezpośrednio przełożyć na patelnię z bułką i masłem lub wyłożyć na talerz i polać różyczki już na talerzu. Smacznego!
  5. Reklamy Ads By Google

Kalafior z bułką tartą to proste danie, które może być przygotowane od razu do zjedzenia lub na później i tylko odgrzane w dowolnym momencie.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Kotlety jajeczne z kalafiorem

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.95

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
2 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments