Na skróty
Kalafior z bułką tartą w moim domu pojawia się dość często, szczególnie jesienią, kiedy jest sezon na kalafiory. Gotowane białe różyczki, przysmażone z bułką tartą i masłem są banalnie łatwe do przygotowania. Jednak, aby wydobyć pełnię smaku do gotującej się wody dodaje łyżkę cukru. Dzięki czemu tak przygotowany kalafior wychodzi wyśmienicie pysznie. Drugim trikiem, który stosuję równie często jest dodanie kalafiora prosto z wody na patelnię do bułki tartej. Wszystko dokładnie mieszam i chwilę podsmażam na średnim ogniu. To na prawdę fajnie się sprawdza, kalafior się lekko rozpada i wychodzi bardziej maślany.
Kalafior z bułką tartą — król smaków dzieciństwa
Chyba każdy ma swoje ulubione potrawy, które przypominają mu dzieciństwo. Moim faworytem jest kalafior z bułką tartą. Tak przygotowany kalafior może być podawany tradycyjnie na słono tylko z bułką tartą lub na słodko z cukrem i dodatkiem śmietanki. Tutaj zdecydowanie warto posmakować równych wariantów. Kalafior stwarza niesamowicie kreatywne pole do kulinarnych eksperymentów 😉
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kalafior z bułką tartą, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 1 duży kalafior
- szklanka bułki tartej
- 100 g masła
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
Przepis na kalafiora z bułką tartą
- Kalafiora oczyszczamy z liści i dzielimy na mniejsze różyczki. Następnie różyczki wkładamy na gotującą się wodę, dodajemy sól i cukier i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
- Następnie na suchej patelni rumienimy bułkę tartą i dodajemy masło. Całość dokładnie mieszamy, aż do dokładnego połączenia bułki i masła.
- Kalafiora po ugotowaniu i odcedzeniu możemy bezpośrednio przełożyć na patelnię z bułką i masłem lub wyłożyć na talerz i polać różyczki już na talerzu. Smacznego!
Kalafior z bułką tartą to proste danie, które może być przygotowane od razu do zjedzenia lub na później i tylko odgrzane w dowolnym momencie.
Zobacz również: Kotlety jajeczne z kalafiorem
Oceń ten przepis!