Kalafior z bułką tartą

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego przepisu na kalafior z bułką tartą? Poznaj moją wersję tej legendarnej przekąski, która zachwyci wszystkich miłośników klasycznych smaków! Kalafior w bułce tartej z masłem to prosty, ale wyjątkowo smaczny sposób na przygotowanie kalafiora, który stanie się gwiazdą każdego posiłku 🤩⭐

Kalafior z bułką tartą w moim domu pojawia się dość często, szczególnie jesienią, kiedy jest sezon na kalafiory. Gotowane białe różyczki, przysmażone z bułką tartą i masłem są banalnie łatwe do przygotowania. Jednak, aby wydobyć pełnię smaku do gotującej się wody dodaje łyżkę cukru. Dzięki czemu tak przygotowany kalafior wychodzi wyśmienicie pysznie. Drugim trikiem, który stosuję równie często jest dodanie kalafiora prosto z wody na patelnię do bułki tartej. Wszystko dokładnie mieszam i chwilę podsmażam na średnim ogniu. To na prawdę fajnie się sprawdza, kalafior się lekko rozpada i wychodzi bardziej maślany.

Reklamy Ads By Google

Król smaków dzieciństwa

Chyba każdy ma swoje ulubione potrawy, które przypominają mu dzieciństwo. Moim faworytem jest kalafior z bułką tartą. Tak przygotowany kalafior może być podawany tradycyjnie na słono tylko z bułką tartą lub na słodko z cukrem i dodatkiem śmietanki. Tutaj zdecydowanie warto posmakować równych wariantów. Kalafior stwarza niesamowicie kreatywne pole do kulinarnych eksperymentów 😉

Zanim zaczniesz przygotowywać kalafiora z bułką tartą, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 1 duży kalafior
  • szklanka bułki tartej
  • 100 g masła
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
Zobacz inne przepisy z: , , , ,

Przepis na kalafior z bułką tartą

  1. Kalafiora oczyszczamy z liści i dzielimy na mniejsze różyczki. Następnie różyczki wkładamy na gotującą się wodę, dodajemy sól i cukier i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
  2. Następnie na suchej patelni rumienimy bułkę tartą i dodajemy masło. Całość dokładnie mieszamy, aż do dokładnego połączenia bułki i masła.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Kalafiora po ugotowaniu i odcedzeniu możemy bezpośrednio przełożyć na patelnię z bułką i masłem lub wyłożyć na talerz i polać różyczki już na talerzu. Smacznego!
  5. Reklamy Ads By Google

Kalafior z bułką tartą to proste danie, które może być przygotowane od razu do zjedzenia lub na później i tylko odgrzane w dowolnym momencie.

Zobacz również: Kotlety jajeczne z kalafiorem

Reklamy Ads By Google

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze dla całego przepisu

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 1400 32.9 85.7 137.1 24.5

Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na porcję 350 8.25 21.45 34.30 6.12

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na kalafiora z bułką tartą. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Kalafior 25 1.9 0.3 5 2
Bułka tarta 375 13 1.7 72 4.5
Masło 717 0.9 81 0.1 0
Cukier 387 0 0 100 0

Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.95

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)